YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doğaya sülün ve keklik salındı

Ekolojik denge adına yapılan proje kene ile biyolojik mücadele kapsamında da önemli bir adım Hattuşa ya sülün ve keklik salındı

Doğaya sülün ve keklik salındı

Boğazkale Kaymakamlığı Proje Etüt Kurulu ile Erbaa Belediye Başkanlığı, Halkalı Kınalı Keklik ve Sülün Üretim çiftliğinin yaptığı ortak proje ile Hattuşa ya sülün ve keklik bırakıldı.

Ekolojik dengenin ve doğal hayatın korunması amacıyla geliştirilen proje kapsamında Tokat Erbaa Belediye Başkanlığına ait Halkalı Kınalı Keklik ve Sülün Üretim Çiftliğinde üretimi yapılan 100 adet sülün törenle Hattuşa şehrini çevreleyen vadilerde doğayla buluşturuldu.

Ekolojik denge adına yapılan proje kene ile biyolojik mücadele kapsamında da önemli bir adım oluşturuyor.

Programa Boğazkale Kaymakamı Zeliha Uyan, Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, Boğazkale Belediye Başkanı Ali Rıza Soysat, Evci Belediye Başkanı Nihat Sarırik, Yekbas Belediye Başkanı Necip Höçük, Çorum Milli Parklar Mühendisi Yüksel Şimşir, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ve çok sayıda davetli ve gönüllü katıldı.

Hattuşa Kültür ve Turizm Derneği, Boğazkale Ziraat Odası Başkanlığı, Boğazkale Kara Avcıları ve Atıcıları Derneğinde destek verdiği proje ile Boğazkale’de ekolojik dengenin ve doğal hayatın korunmasının yanı sıra, hayvan çeşitliliğinin artırılması ve kene ile biyolojik mücadele edilmesi bulunuyor. Ayrıca görsel açıdan da göze hitap eden sülün kuşları Hattuşa nın yeni süsleri olarak ziyaretçiler tarafından gözlemlenebilecek.

2012 yılı içerisinde başlatılan proje çalışmalarında Boğazkale Kaymakamlığı Proje Etüt Kurulu ve Erbaa Belediye Başkanlığı Halkalı Kınalı Keklik ve Sülün Üretim çiftliği yetkilileri sülün ve kekliklere uygun yaşam alanlarının tespit edilmesi, uygun ortamların hazırlanması için uzun süreli bir saha çalışması yürütüldü.

Bu çalışmaların ardından üretim çiftliğinde üretimi yapılan 100 adet sülün doğaya bırakıldı. Projenin ikinci bölümü ise doğaya bırakılan sülün kuşlarının ortama uyum sağlama sürecinin takip edilmesi ve korunmasından oluşuyor. Boğazkale Kaymakamlığı Proje Etüt Kurulu, Hattuşa Kültür ve Turizm Derneği, Boğazkale Ziraat Odası Başkanlığı ve Boğazkale Kara Avcıları ve Atıcıları Derneği ile gönüllüler tarafından takip edilecek süreç sonrasında doğaya bırakılan sülünlerin uyum sorunu yaşamaması halinde her yıl düzenli olarak sülün bırakılmasına devam edilecek.

Program öncesinde Boğazkale İlçesine gelen Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, Boğazkale Belediye Başkanı Ali Rıza Soysat ile birlikte İlçe Kaymakamı Zeliha Uyan ı makamında ziyaret ederek bir süre sohbet ettiler.

Daha sonra programa katılanlar ile birlikte Boğazköy Müzesi, Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ve Hattuşa ören yerleri gezildi. Hattuşa ören yerleri gezisinin ardından UNESCO logolu Hitit Yolu Yürüyüş Parkurlarında doğa yürüyüşü düzenlendi. İbikçam Göleti Japon Bahçesinde sona eren doğa yürüyüşünün ardından sülün kuşlarının bir bölümü burada doğaya bırakıldı.

İbikçam Göleti Japon Bahçesinde düzenlenen piknik sonrasında Kaymakam Uyan ve Boğazkale Belediye Başkanı Ali Rıza Soysat, projeye vermiş olduğu desteklerden dolayı Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan a teşekkür ederek Hattuşa dan bir hatıra kalması amacıyla Hitit Aslanı ve çeşitli hediyeler verdiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler