Ankara/Paris - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'nin, geçen yıl 20 milyar doların üstünde doğrudan yabancı sermaye çekerek, tarihi bir rekor kırdığını söyledi.
OECD tarafından hazırlanan ve üye ülkelerin geçmiş yıllara ait yatırım trendlerinin ele alındığı "Doğrudan Yatırım Trendleri Raporun"da, Türkiye'nin, her geçen yıl daha çok yabancı yatırım çektiği ifade edildi.OECD raporunda, 2006 yılında, yabancı sermaye girişi açısından tarihi rekora ulaşan diğer ülkeler Fransa, Yunanistan, İzlanda, Polonya, Slovakya ve İsviçre olarak sıralanıyor.
Türkiye'nin, geçmiş yıllarda yıllık ortalama 1 milyar dolar düzeyinde doğrudan yabancı sermaye çekebildiği belirtilirken, son yıllarda, özellikle de 2004 yılından itibaren, doğrudan yabancı sermaye girişinin katlanarak arttığı kaydedildi.
OECD verilerine göre, Türkiye'ye, 2002 yılında, 1,1 milyar dolar doğrudan yatırım gelirken, bu miktar, 2003 yılında 1,8 milyar dolar oldu. 2004 yılında ise Türkiye'ye, 2,9 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girdi.
Türkiye'ye, 2005 yılında giren doğrudan yabancı sermaye, bir önceki yıla göre üç kattan fazla artış göstererek 9,8 milyar dolara ulaştı. 2006 yılında da 20,2 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişi oldu.Raporda, Türkiye'ye giren doğrudan yabancı sermayenin, telekomünikasyon ve finans sektöründe yoğunlaştığı belirtildi.
Raporda, Türkiye'nin, OECD ülkeleri arasında, son 10 yılda en çok net doğrudan yabancı sermaye çeken 7 ülke arasında yer aldığı belirtilirken, Türkiye'ye, 1997-2006 döneminde, 42,6 milyar dolarlık net doğrudan yabancı sermaye girişi olduğu, bu süreçte Türkiye'den çıkan sermayenin de toplam 6,2 milyar dolar düzeyinde bulunduğu kaydedildi.Türkiye ile birlikte en çok net doğrudan yabancı sermaye çeken diğer ülkeler ise Meksika, Polonya, ABD, Çek Cumhuriyeti, Avustralya ve Güney Kore olarak belirtiliyor.
OECD raporunda, Türkiye'nin de bu sermaye girişinden faydalanacağı vurgulandı.