Erzurum'da, aralarında Türkiye'nin önde gelen yayınevlerinin de bulunduğu 135 yayınevinin ve yaklaşık 200 yazarın katılımıyla düzenlenen "Doğu Anadolu Erzurum 2. Kitap Fuarı" açıldı.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yayıncılar Birliği ve TÜYAP tarafından düzenlenen fuarın açılışı, Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Erzurum Valisi Okay Memiş, açılışta yaptığı konuşmada, kitap fuarının çok önemli olduğunu söyledi.
Valilik Konağı'ndaki demirbaş listesine hem dünya hem de Türk klasiklerinden kitap aldığını anlatan Memiş, "Erzurum, alan olarak Türkiye'nin üçüncü büyük şehri ve ben ilçelere giderken yaklaşık 2,5 saat süren yolculuklarda kitap okuyorum. Gerçekten kitap okumak çok önemli ve değerli ve adeta bir terapi." dedi.
Memiş, Türkiye'de az kitap okunmasıyla ilgili veriler olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:
"Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması lazım. Bizim aslında çok bilinmeyen değerlerimiz, çok değerli yazarlarımız, edebiyatçılarımız var. İnsan, kendi kısacık ömründe her şeyi yaşayamıyor, onun için edebiyatta ve romanlarda başka şeyleri görebiliyor. Edebiyat, çok önemli ve değerlidir."
- "Türkiye'de 4,5 milyon akademik yayın üretiliyor artık"
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de Türkiye'de yılda en az 10 kitap yayınlayan iki binin üzerinde yayıncı olduğunu söyledi.
Yayıncılarının yayınladığı kitaplarla Türkiye'de 400 bine yakın kitabın satışta olduğunu aktaran Kocatürk, "Bu kadar kitabı hiçbir kitap evinde bulundurma şansımız yok. Teknoloji gelişti ama bu kültürel çeşitliliği en fazla yaymaya ve bunlarla buluşmaya en uygun yerlerden biri kitap fuarları." diye konuştu.
Kocatürk, Türkiye'de yeterince kitap okunmadığı yönünde söylemler olduğunu ama bunların kaynağı olmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Türkiye, 2018'de 67 bin yeni kitap yayımlamış. Bu bizi dünyada yayıncılık sektörü içerisinde 6. sıraya getiriyor. Türkiye'de geçen yıl 410 milyonun üzerinde kitap ürettik. Devletin ücretsiz dağıttığı kitapları bunlara eklediğimizde kişi başına 7 adet üretilen kitap var. Bu bizim için elbette yeterli değil. Türkiye'de artık 4,5 milyon akademik yayın üretiliyor. Yani toplam üniversite öğrencisi sayısına bakıldığında neredeyse kişi başı bir kitap düşüyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Ülke olarak rekabetçi düzeye geleceksek hem okuma kültürünü geliştireceğiz hem de bizim bilim ve teknolojide ki gelişmemiz açısından bakıldığında şu anda yaygın olan korsan fotokopi çekimlerine dur dememiz lazım."
- "40 yılda iki bine yakın ihtisas fuarı düzenledik"
TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Gökdemir ise grup olarak bu yıl 40. yıllarını kutladıklarını söyledi.
Kırk yıl boyunca yurt içinde iki bine yakın ihtisas fuarı düzenlediklerini aktaran Gökdemir, "Yurt dışında da 200'e yakın fuar düzenledik ve bu Türk fuarcılık sektörü için ulaşılması çok zor rekordur. Bu fuarlar içerisinde kitap fuarlarının bizim için önemi çok farklı. Örneğin İstanbul Kitap Fuarı'mız bu yıl 38'inci tekrarını yapacak." dedi.
Fuarda, 9 gün boyunca söyleşiler, şiir dinletileri, kültür etkinlikleri ve paneller gibi etkinlikler yapılacak.
Açılışa, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ömer Faruk Yarba, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş da katıldı.
Katılımcıların program sonrası stantları gezdiği fuar, 5 Mayıs'a kadar sürecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz