Editörlüğünü Prof. Dr. Oktay Belli’nin yaptığı II. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyumu’nun beklenilen kitabının ilk baskısı 2012 yılı başlarında çıktı.
Van Valiliği Kültür Hizmetleri olarak çıkarılan kitap kuşe kağıt büyük boy ve 560 sayfalık bir kitap. Bu kitabın çıkmasına vesile olan sempozyumun düzenleme kurulu ise Van Valisi Münir Karaloğlu, Prof. Dr. Oktay Belli, Prof. Dr. Hasan Ceylan, Atay Uslu, Prof. Dr. Mustafa Sarı, Yard. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk, Zahir Kandaşoğlu, Vedat Evren Belli, Güzin Sühran Belli, Müzaffer Aktuğ tarafından oluşturuldu.
24-26 Kasım 2010’da Van’da gerçekleştirilen mutfak kültürü sempozyumunun bir hediyesi olan bu kitap Van Valiliği tarafından bastırılarak bilim dünyasına sunuldu.
Kitabın önemi çok büyük olup unutulmakta olan Doğu Anadolu, Kafkasya, Nahçivan ve Kuzeybatı İran bölgelerinin geleneksel mutfak kültürünü görsel ve yazı olarak gelecek nesillere aktarma işlevini üstlenmiştir. Bu kültürü bir çok bilim adamı kaleme alarak bildirileri ile kitapta yer almışlardır.
Kitapta Van Valisi Münir Karaloğlu bir önsöz yazarak sempozyumun önemini vurgulamıştır. Kitabın editörü Prof. Dr. Oktay Belli, İlhami Nalbantoğlu, Şahabettin Öztürk, Mustafa Sarı, Muazzez Türkoğlu, Oktay Türkoğlu, Priscilla Mary Işın, Salih Şahin, Yaşar Kalafat, Musa Dağdeviren, Hüseyin Şahin, İsa Yüceer, Sait Küçük, Lemin Gülderen, Nihat Falay, Hacı Kadir Kadirzade, Mehmet Akif Işık, Galip Akın, İsmet Alpaslan, Yasin İpek, Zekiye Çomaklı, Zeynelabidin Makas, Elif Kanca, Çakır Ceyhan Süvari, Elvan Ocak, Türkan Kadirzade, Fevzi Özgökçe, Murat Ünal, Fevzi Özgökçe, Metin Armağan, Mehmet Fidan, Ali murat Keser, Fevzi Özgökçe, Cansu Kahiloğulları, Ayfer Yavi, Asef Orujov, M.Salih Mercan, Sedat Cereci, Naim Avan, Meryem Nakiboğlu, İkram Kali, Güzin Sühran Belli, Oktay Belli, bildirileri ile kitaba katkıda bulunarak geleneksel Türk mutafını yarınlara taşıdılar.
Kitapta yer alan bildirilerin başlıkları şöyle: Prof. Dr. Oktay Belli: “Van Bölgesi’nde Urartuların Mutfak Kültürü”. Prof. Dr. Oktay Belli: “ Van Bölgesi’nin 3000 Yıllık Yemeği: Gavut (Pohin )”. Yrd. Doç. Dr. M. Salih Mercan: “ Van Valiliği Layihalarında Sosyal Durum ve İaşe ”. Doç. Dr. Zeynelabidin Makas: “Ozan Diliyle Yemek”Prof. Dr. Nihat Falay: “Cumhuriyet Sonrası Van’ın Sosyo – Ekonomik Yaşamı”.Dr. Türkan Kadirzade: “Semeni Helvasının Yapılması ve Onunla İlgili İnanışlar”.Dr. Yaşar Kalafat: “Van Çevresi Örnekleriyle Türk Kültür Coğrafyasında Yumurta ile İlgili İnançlar”.
Yrd. Doç. Dr. Fevzi Özgökçe – Murat Ünal: “ Otlu Peynire Katılan Bitkiler ve Tehlike Kategorileri”.Dr. Elif Kanca – Dr. Ç.Ceyhan Süvari: “Sıradan Bir Meta ve Ritüel Nesnesi: Tuz”.Hüseyin Şahin: “Malatya Mutfak Kültüründe Özel Günlere Dair Geleneksel Uygulamalar” Doç. Dr. R. Eser Gültekin – Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk: “Van Geleneksel Konutlarında Mutfak ve Tandır Evi”.Ayfer Yavi: “Şekerin Acı Tarihi ve Çayla Tatlı Evliliği”.
Kamer Akyol Aytürk: “ Van Mutfağında Acem Köftesi”.Yrd. Doç. Dr. Yaşar Subaşı Direk: “Osmanlı Dönemi Hanlarında Ocak ve Mutfak”.Musa Dağdeviren – Zeynep Dağdeviren: “Yemek Geleneklerimiz ve İcat edilen Yemek Geleneklerimiz”.Prof. Dr. Oktay Belli: “Arkeolojik Bulgulara ve Yazılı Kaynaklara Göre Van Gölü Balığının Tarihsel Gelişimi” .
İkram Kali: “Van Mutfağında Soslu Van Gölü Balığı”
Prof. Dr. Mustafa Sarı: “Van Gölü İnci Kefalinin Yaşam Döngüsü, Besin Değeri ve Tüketimi.Belgesel Film: Van Gölü İnci Kefali (Danışman: Prof. Dr. Mustafa Sarı).
Güzin Sühran Belli – Prof. Dr. Oktay Belli “Van Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri”.
Prof.Dr. Hacı Kadir Kadirzade: “ Nahçıvan’da Ananevi Kış Sofrası”.
Yrd. Doç. Dr. Şükran Sevimli – Yrd. Doç. Dr. Dilara Şeker: “Yemek Kültürünün Etik, Sosyal, Psikolojik ve Antropolojik Kökenleri”.Naim Avan: “Adab-ı Muaşeret ( Görgü Kuralları) Sofra Adabı”.
Meryem Nakiboğlu Yılmaz: “Ekmeğin Deyim ve Ata Sözlerimizdeki Yeri”.
Prof. Dr. Oktay Belli: “Urartuların Bronz Kemerleri Üzerindeki Ziyafet Sahneleri”.
Yrd. Doç. Dr. M. Salih Mercan: “Van Vakıflarının Gelir ve Giderlerinin Sosyal ve Ekonomik Boyutu”.Erol Kahraman – Ayla Kahraman: “Erzincan Geleneksel Mutfağında Kış Hazırlığı”.
Dr. Yaşar Kalafat: “Van Çevresi Örnekleriyle Türk Kültür Coğrafyasında Ekmek (Nan) Kültürü”.Dr. Arif Gezer: “Yemek Duasının Sünnetteki Yeri”.Zekiye Çomaklı: “Türkü ve Manilerde Erzurum Mutfağı”.Prof. Nafi Çoksöyler: “Geleneksel Gıdaların Yöre ve Ülke Ekonomisindeki Yeri: Sorunlar ve Fırsatlar”.Prof. Dr. Sedat Cereci: “ Van Kültüründe Etkin Bir İletişim Ortamı Olarak Sofra Geleneği ”.
İlhami Nalbantoğlu: “Ahlat Mutfağında Kışlık Yiyecek Hazırlığı”. Priscilla Mary Işın: “Şamama Kültürünün Tarihçesi”.Yrd. Doç. Dr. Fevzi Özgökçe – Cansu Kahiloğulları: “Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zeve Kampüsü’nde Yayılış Gösteren Lamiaceae (Ballıbabagiller) Familyasında Gıda ve Tıbbi Amaçlı Olarak Kullanılan Bitkiler ”.Oktay Türkoğlu – Muazzez Türkoğlu: “Unutulmuş Van Yemeklerinden Örnekler”.
Prof. Dr. Galip Akın: “ Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemeklerinin Ortaya Çıkışı ve Özellikleri”.
Yasin İpek: “Adilcevaz Yöresinde Yemek Kültürü; İnanış ve Uygulamalar ”.
Mehmet Akif Işık: “Siirt Geleneksel Mutfağında Kış Hazırlığı ”.Dr. Asef Orucov: “Ailelerin Ananevi Kış Hazırlığı: Tatlıklar ve Çerezler”.Yrd. Doç. Dr. Fevzi Özgökçe – Metin Armağan – Mehmet Fidan – Ali Murat Keser: “Van’da Yemek Yapımında Kullanılan Bitkiler”.Müzikli Dia Gösterimi: Van Havzası Kuşları (Yrd. Doç Dr. Özdemir Adızel).
Yrd. Doç. Dr. Elvan Ocak: “Kış Yoğurdu (Tutma Yoğurt )”.İsmet Alparslan: “Et ve Süt Ürünlerinin Muhafaza Yöntemleri ” .Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk: “Harput Geleneksel Konutlarında Mutfak ”.Musa Öksüz – Ülkü Önal: “Artvin Bölgesi Yemekleri” .
Prof. Dr. Oktay Belli: “Eskiçağ’da Urartuların Metalden Yapılmış Çatal Kaşık Takımı”.Prof. Dr. İsa Yüceer: “Doğu Anadolu’da Yemeğin Barışa Katkısı”.Lemin Gülderen: “Kağızman Bağları ve Meyve Kültürü ”.İkram Kali: “Van’da Saç Kavurma ”.Sait Küçük: “Kağızman Yemek Destanı ”. Salih Şahin, “Kars Yemek Kültüründe Mani ve Türkü Geleneği”
Kağızmanlı Araştırmacı Yazar Sait Küçük Mutafağın Usta İşçisi Kadın, Kağızman Yemek Destanı gibi bildirileriyle, Araştırmacı Yazar Lemin Gülderen ise Kağızman Bağları ve Meyve Kültürü adlı bildirisi ile kitapta yer alarak yeşil ilçe Kağızman’ı temsil ettiler.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz