Her yerinden peynir fışkıran güzel ülkemizin bu sefer de Erzincan'a has olan tulum peyniri bizi iştahlandırıyor. Kahvaltıların vazgeçilmezi tulum peynirinin en iyilerini kuşkusuz Erzincan'da yiyebilirsiniz.
Erzincan'da sıkça tüketilen, eriştenin başrol oynadığı çorba yörede sıkça yapılıp tüketiliyor. Oldukça ağır olan bu çorbanın içine hem yapılırken hem de servis edilirken birçok baharat katılıyor. Eriştenin yanında et suyu, domates, soğan ve biber gibi ağırlığına ağırlık katacak besinler de bulunuyor.
Genellikle Akdeniz ve Anadolu bölgelerinde sıkça tüketilen çökelek, Erzincan'ın göz bebeği yiyeceği arasında. İsmini genelde tahinle duyduğumuz piyaz, Erzincan'da çökelekle birleştirilerek servis ediliyor.
Ekşi tatların hakim olduğu Erzincan mutfağından sizi şaşırtacak nefis bir tarif var. Ekşi elmalardan zeytinyağlı dolma yeme arzunuz varsa Erzincan'ın bu lezzetli tarifini mutlaka deneyin! Ekşi elmaların içi boşaltılarak fıstık, soğan, pirinçten oluşan iç harcını ekleyip 8-10 dakika pişirin. Sonra yemeye hazır!
Yufka, yoğurt ve sarımsakla midenizi şenlendirecek güzel bir yemek sırın... Elazığ ve Erzincan yöresine has bir lezzet olan sırın, özellikle zor durumlarda yapacak bir şeyleri olmayanlar için hazırlanabilecek en güzel tarif. Rulo halinde katlanan yufkaların üzerine tereyağı ardından sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir. Arzunuza göre pul biber ya da kızdırılmış yağ ile süsleyebilirsiniz.
Erzincan mutfağının önde gelen et yemeklerinden olan gah yahnisinin en büyük özelliği kuzu koldan yapılıyor olması. Kuzu kol haricinde elmayı sık tüketen Erzincanlılar, gah yahnisinin içine haşlanmış kuru fasulyenin yanında elma kurusu da ekleyerek margarinle harmanlıyor. Evet ortaya çıkan yemek oldukça ilginç ve lezzetli oluyor.
Bazılarımızın özellikle ninelerinden hatırlayacağı keteler şimdilerde her ne kadar pastahanelerin vitrinlerini süslüyor olsa da Erzincan ketesi yörenin göz bebeği hamur işlerinin başında geliyor. Kete, süt ve unla hazırlanan yufkanın yağ ve tuzla kavrulmasıyla yapılıyor.
Erzincan'ın yöresel tatlılarının başında gelen gasefenin özel olması kuru kayısıdan kaynaklanıyor. Oldukça kolay ve lezzetli bir tatlı olan gasefe yarma kuru kayısı, tereyağı ve ceviz içiyle yapılıyor. Tek yapmanız gereken tencerede pişirdiğiniz kuru kayısının üzerine kızdırılmış tereyağı ve ceviz içini serpiştirmek...
Özellikle Muharrem ayında dağıtılan aşurenin ülkemizde ve kültürümüzde yeri oldukça önemli. Elbette aşure gibi anonim bir tatlıyı tek bir memlekete mal etmek olmaz ancak Erzincan'da bu işe büyük önem veriliyor. Aşure sadece gününde değil normal bir günde de gayet güzel şekilde yapılıp yenebiliyor.