İSTANBUL(ANKA) – 1990 yıllarında TOBB için hazırladığı “Kürt Raporu”yla Türkiye’de tartışma yaratan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, "Kürt Açılımı" ile ilgili olarak "İnsanları ikna etmeniz gerekiyor. Çözüm için önce küçük küçük adımlar, ardından da büyük adımlar atılır. Denemeler, yanılmalar olacaktır. Açılım iki yılda sonuç verir. Beş yıl sonra Kürt sorunu çözülmüş olur” dedi.
AKnews’e konuşan Ergil, “Kürt açılımı”nda henüz yolun başında olunduğunu, “henüz sorunun adının dahi konulmadığını” ifade etti. Türkiye’nin yıllarca sorunu “şiddet olgusu” olarak değerlendirdiğine dikkat çeken Ergil, şöyle dedi:
“Türkiye’de bir iç savaş olmuş ve karşınızdakileri ‘düşman’ diye tanımlamışsınız. Şimdi birden bire ‘düşman’a ‘kardeş’ deme noktasına gelinmiş. Bu öyle kısa sürede olabilecek bir durum değil. İnsanları ikna etmeniz gerekiyor. Çözüm için, önce küçük küçük adımlar, ardından da büyük adımlar atılır. Denemeler, yanılmalar olacaktır. Açılım iki yılda sonuç verir. Beş yıl içinde de Kürt sorunu çözülmüş olur. Beş yıl sonra artık bu sorunu konuşmuyor olabiliriz.”
Türkiye’nin “iç savaş” nedeniyle madden, ruhen ve diplomatik olarak büyük bedeller ödediğini söyleyen Ergil, “Gelinen noktada artık bu bedelin ödenemez olduğu anlaşılmıştır. Sorun o kadar büyük boyutlara vardı ki devlet içinde çeteleşmeler, toplumda ayrışmalar meydana geldi. Adı bile konmaya ve çeyrek asırdır süren sorun nedeniyle ülke yoksullaştı. Denenen yöntemlerin başarılı olmadığı ve artık farklı yöntemlerin kullanılması gerektiği anlaşıldı” diye konuştu.
“DTP DÜNYALILAŞIYOR”
Doğu Ergin, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) Washington’da temsilcilik açmasını “DTP dünyalılaşıyor” şeklinde değerlendirken oluşumun yadırganmaması gerektiğini vurgulayarak, İspanya’nın Katalan Bölgesi’nin Brüksel’de büyükelçilik tarzında bir temsilciliği bulunduğunu hatırlattı.
“Temsilcilik, doğrudan temas kurmak, mesajları direk vermek ve bilgi alışverişi yapmak amaçlıdır. ABD’nin direk söylemek istediği şeyler olur ve bu doğrudan ilişkiyi kurmak bir yakınlık sağlar” diyen Ergil, “temsilciliğin Türkiye içindeki ‘açılım’a şu aşamada bir katkı sunmayacağını, Kürt sorununun uluslar arası boyutu kapsamında önem kazanacağını” söyledi.