HABER

Doğu Karadeniz'de sellerin nedenleri

Trabzon Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Tuncay Özarman, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sürekli ve bol yağışlar yaşandığı için zemin hareketlerinin kolaylaştığını, bunun da sel ve toprak kaymalarını beraberinde getirdiğini belirtti.

Doğu Karadeniz'de sellerin nedenleri

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde artan sel olaylarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Trabzon Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Tuncay Özarman, bölgede sel ve heyelanları önlemek için bir çok çalışma yapılmasına rağmen, hiç bir sonuç alınamadığını ifade etti. Özarman, "Söylenenler hep öneri bazında kaldı. Sürekli ve bol yağışın zemin hareketlerini kolaylaştırdığı bilinmektedir. Yağmur ve suyun fazlalığı zeminleri suya doygun hale getirmektedir. Zemin suya doyunca heyelanlar olabilmektedir" dedi.

"Bölgemizde insan doğa ilişkilerinde, doğaya bilinçsiz fiziki müdahaleler, doğal dengeyi değiştirmektedir" diyen Tuncay Özarman, bölgede yaşanan sel ve heyelanların başlıca nedenlerini şöyle sıraladı: "Bölgenin zemin özellikleri dikkate alınmadan yerel yönetimler tarafından verilen yoğun yapılaşma kararları, belediyelerin sınırları dışındaki kontrolsüz yerleşimler, hiçbir mühendislik ölçütü ve imar kuralları dikkate alınmadan dere yataklarının daraltılması, son yıllarda hızla gelişme gösteren sanayi tesisleri ve yerleşim alanlarının yeterli koruma tedbirleri alınmadan akarsu yataklarına yakın taşkın sahası içinde kurulması acı sonuçları beraberinde getirmiştir. Bu konularda yapılan ihmaller sonucunda bölgemizde sürekli görülen heyelan ve sel gibi büyük doğal afetlerde can ve mal kaybını sıkça görülmektedir."

Özarman, her türlü yapılaşma için jeolojik, jeoteknik ve hidrojeolojik çalışmaların zorunlu hale getirilmesi gerektiğini kaydederek, "Doğu Karadeniz Bölgesi'nin potansiyel heyelan ve feyezan haritalarının sağlıklı olarak tamamlanarak yerleşim ve alt yapı kararlarının alınmasında göz önünde bulundurulması gerekir" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler