TRABZON (İHA) - Avrasya Bölgesi'nde 1990 yılından bu yana birçok önemli petrol arama ve üretme projesinde beraber çalışan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve British Petroleum (BP), önümüzdeki Haziran ayından itibaren Doğu Karadeniz Bölgesi'nde petrol aramalarına başlayacak.
TPAO-BP tarafından Doğu Karadeniz Arama Sondaj Projesi'ne ilişkin hazırlanan "Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi" (ÇSED) taslak raporu bugün açıklandı.
Taslak ÇSED raporu, sondaj çalışmalarının bölgenin fiziksel, biyolojik, sosyo-ekonomik ve çevresel koşullarını ne yönde etkileyebileceğine ilişkin bilimsel bir değerlendirme niteliği taşıyor. Kuyunun açılacağı bölgeden örnekler alınarak, 2004 yılı sonlarında Trabzon, Rize ve Hopa'da 34 bölgesel kurum ve kuruluşun katılımıyla düzenlenen halkla istişare toplantıları sonucu hazırlanan rapor taslağında, projenin bölgenin sosyal ve ekonomik yapısına olumsuz etkilerinin olmayacağı, sınırlı iş olanakları ve teknik eğitim gibi bazı geçici ekonomik faydalar sağlayacağı belirtildi. Taslağın, uzmanların bilgisine sunularak görüşleri alındıktan sonra 2 ay içinde tamamlanarak nihai ÇSED raporunun hazırlanacağı bildirildi.
TPAO ve BP Petrol Arama Ortak Girişimi, Doğu Karadeniz'de Trabzon'un kuzeyinde 35-34 no'lu derin deniz ruhsat alanında 2002 yılından bu yana çalışmalarına devam ediyor. Bölgede sismik araştırmalar tamamlandı ve çeşitli jeolojik çalışmalar yapıldı. Sondaj çalışmalarının 2005 yılı Haziran ayında başlatılması ve deniz yüzeyinden yaklaşık 4 bin 600 metre derinliğe inilmesi öngörülüyor. Bölgede ticari değere sahip petrol veya doğalgaz olup olmadığını belirleyecek kuyunun açılmasının yaklaşık 4 ay süreceği belirtiliyor. Sondaj kuyularının açılmasında ise şu anda Meksika Körfezi'nde bulunan GSF Explorer Sondaj Gemisi kullanılacak. Bu ay itibariyle önce Çanakkale'ye, ardından da boğazlardan geçerek Ereğli Limanı'na gelecek olan dev gemi, Hopa'nın 40 kilometre kuzeyinde ve Trabzon'un 120 kilometre kuzey doğusunda Haziran ayında petrol arayacak. Petrol aramaları sırasında üs olarak kullanılacak olan Trabzon'da otel, restoran, hizmet sektörleri ve havaalanı gibi alanlarda büyük canlılık bekleniyor.
TPAO ve BP, 1990 yılından bu yana birçok önemli petrol arama ve üretme projesinde beraber çalıştı. TPAO ve BP, başka şirketlerin de ortaklığı ile Azerbaycan'da, Güneşli-Çıralı-Azeri petrol sahasının ve Şah Deniz doğalgaz sahasının geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı projelerini de gerçekleştiriyor. İki şirket, Güney Hazar Denizi'nin derin sularında petrol ve doğalgaz arama çalışmaları da yapıyor.