Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2011 yılında 1 milyar 600 milyon 242 bin 314 dolar tutarında ihracat yapıldı. Dört ilin 2011 yılı ihracatında bir önceki yıla kıyasla yüzde 12'lik artış yaşandı. Bölgeden, 2010 yılında 1 milyar 428 milyon 794 bin 299 dolarlık ihracat gerçekleşmişti.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2011 yılında 1 milyar 600 milyon 242 bin 314 dolar turanda ihracat yapıldı. Bir önceki yıla oranla 2011 yılında Trabzon ihracatında yüzde 12,6, yüzde Rize’nin ihracatında yüzde 11,2, Artvin ilinin ihracatında 6,2 artış olurken, Gümüşhane'den yapılan ihracatta ise yüzde 23 düşüş yaşanması dikkat çekti.
En fazla ihracat yapılan sektör, 672 milyon 861 bin 355 dolarla fındık ve fındık mamulleri ilk sarıda yer aldı. 368 milyon 443 bin 812 dolarla yaş sebze ve meyve ürünleri ikinci sırada yer alınken, 301 milyon 933 bin 953 dolarlık tutarla da madencilik ürünleri üçüncü oldu.
Bölgeden 96 farklı ülkeye ihracat yapılırken, en çok ihracat gerçekleşen ilk 5 ülke ise sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, Fransa ve İtalya oldu. 44 ülkeye de 1 milyon doların üzerinde ihracat yapıldı. Türkmenistan, Güney Kore ve Danimarka’ya yapılan ihracat da bir önceki yıla kıyasla yüzde 100’den fazla artış yaşandı.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatta yaşanan artışın özellikle tarım ürünleri ihracatında yaşanan miktar ve fiyat artışları ile madencilik ürünleri fiyatlarının bir önceki yıla oranla kısmi olarak artmış olmasından kaynaklandığını belirtti.
Gürdoğan, bölge ihracatının ağırlıklı olarak yapıldığı pazarların Asya bölgesi olduğunu, bu bölge ülkelerinden de Rusya Federasyonu öne çıktığını kaydetti.
2012 yılında özellikle Avrupa piyasalarında yaşanmakta olan kriz yansımalarının bu ülke piyasalarına yönelik ihracatı olumsuz etkilemesinin beklendiğini ifade eden Gürdoğan, şöyle konuştu:
“Bölgenin en önemli potansiyel pazarı konumunda bulunan ve bütün dünya ihracatçıları tarafından önem verilen Rusya Federasyonu piyasalarında yoğun rekabetin yaşanacak olması birçok konuda ve özelikle lojistik konularında elimizi çabuk tutmamızı gerektirmektedir. Bunun içinde Rusya Federasyonu Karadeniz Sahil Bölgesi limanlarına entegre olacak bir Türk Lojistik Merkezi'nin kurulması, kapatılan Sochi Limanı'na alternatif olacak Adler (Imeretinsky) Limanı'nın açılması ve Gürcistan üzerinden karayolu ile Rusya’ya ulaşmamızı sağlayacak Abhazya kapısının açılmasını hızlı bir şekilde talep etmekteyiz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz