ERZURUM (İHA) - Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan nüfusun yüzde 15’ine yakın kısmının Hepatit B taşıyıcısı olduğu, bunların yüzde 25’inin kronik hepatit hastalığına, bu rakamın 4’te birinin de siroz ve bu zeminde gelişen kansere yakalandığı bildirildi.
Hepatit ve diğer bazı hastalıklar kaynaklı olarak yılda 5 bin kişinin karaciğer nakline ihtiyacı olduğunu belirten uzmanlar, bu ihtiyacın ancak yüzde 18 - 20’sinin karşılanabildiğini, yüzde 80’lik bölümdeki hastaların zaman içinde kaybedildiğini kaydettiler.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu nüfusunun ise yüzde 15’inin hastalığı taşıması, ciddi bir rakam olarak değerlendiren uzmanlar, “Hepatit B aşısının yeni doğan bebeklere yapılmasının meyvelerini toplayıncaya, bebekler büyüyünceye ve bu durum süreklilik gösterinceye kadar Hepatit B hastalarına karaciğer nakli gerekecek. Türkiye’de karaciğer nakli olması gereken hasta sayısı yıllık 5 bin, ancak 700 - 800 nakil yapılabiliyor. Önemli sayıda hastanın, tedavi imkanlarına ulaşamadan, zaman içinde hayatını kaybediyor. Nakiller sonrası yıllık sağ kalım oranlarının yüzde 90’ları buluyor” diye konuştu.