Kars Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Metin Durmuş, geçen yıl samanın kilogram fiyatı 95 kuruş iken bu yıl 560 liraya çıktığını, yemin ise 560 liradan 840 liraya yükseldiğini belirtti. Durmuş, bitme noktasına gelen bakanlıktan destekleme beklediklerini, sektördeki ithalat politikasının değişmesini istediklerini ifade etti.
Kars Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Metin Durmuş, bölgede hayvancılığın sıkıntıda olduğunu, bunu yetkililere defalarca ilettiklerini söyledi. Durmuş, çok duyarsız kalındığını, üreticinin dinlenmediğini savundu.
Durmuş, "Geçen yıl samanın kilogram fiyatı 95 kuruştu, bu yıl ise 560 liraya çıktı, kepeğin kilogram fiyatı 300 liradan 650 liraya, yemin kilogramı 560 liradan 840 liraya, arpa 400 liradan 700 liraya, pamuk küspesi 500 liradan 800 liraya ve mısır 400 liradan 850 liraya çıktı. Acilen hükümetin ette uyguladığı KDV indirimi yeme de uygulanmalı." dedi.
"HAYVANLAR YAYLALARDA VE MEYDANLARDA KALDI"
Bölgede yem fiyatlarının etkisi ile hayvanlar, yaylalarda ve meydanlarda kalırken, besiciler iflasın eşiğinde olduklarını, geçen yıllarda 5 bin lira üzerinde olan bir dananın çiftinin bugün 2 bin liraya kadar düştüğünü belirtiyorlar.
Borsa Başkan Yardımcısı Durmuş, hayvan pazarlarında bir ineğin fiyatının bin lira olduğunu, samanın fiyatının da buna denk geldiğini hatırlatarak, “Köylü, ineğini satarak besiye hiçbir katkısı olmayan samanı mı alsın yoksa çoluk çocuğuna mı baksın? Buradan Sayın Başbakanımıza sesleniyoruz, acilen ithal hayvana kapıları kapatsın, Et Balık Kurumu'na fiyat belirlettirsin, yeme destek versin ve bankadan alınan faizsiz kredileri de ertelettirsin.” şeklinde konuştu.
İthal hayvanla dünyanın parasının ülke dışına akıp gittiğine değinen Durmuş, şöyle devam etti: “Şu an Kars’a sıcak para girişi 1 yıldır bitmiştir. Köylünün köyde kalması için acilen bu konu üzerine Başbakanımızın toplantı yapması lazımdır. Yoksa bu süreçle 50 yıla hayvancılık ayağa kalkmaz. Bir hayvanın besiciye en düşük miktarla 3 bin liraya maliyeti var. Hayvanı da 2 bin liraya aldığını kabul edelim, oldu 5 lira, bugünkü şartlarda Et Balık Kurumu'na kestirdiğin zaman 4,5 bin lira para ya çıkar ya çıkmaz ve ağlanacak durumdayız.”
Karslı canlı hayvan alım satımı yapan Bahattin Çakırca da gelinen noktada, o tarihte hayvanın canlı kilosunu 12,5 liraya almışken, bugün hayvanın canlı kilosunun 7,5 liraya düştüğünü belirtti. Çakırca, "Et Balık Kombinası ete 12 lira fiyat veriyor, besi yaptığımız hayvanın borcunu ödemek için tüm mülkü satmamıza rağmen borçlar bitmedi. Hayvancılık bölgemizde bitme noktasına geldi.” diye ifade etti.
Bir diğer besici, Kars’ın Susuz ilçesi Gölbaşı köyünden Alaattin Bayuş ise Türkiye genelinde hayvancılığın bitme noktasına geldiğini ve bu noktaya gelişinde saman ile yem fiyatlarının artmasının büyük etken olduğunu dile getirerek, “Mal, para etmiyor. Bunda en büyük etken ithal hayvan oldu, bir iki yıl sonra artık buralarda kimse damızlık yapmaz. Hükümet bizlere kulak versin.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz