Kombine veya acil kontrasepsiyon olarak adlandırılan çeşitleri mevcut olan doğum kontrol hapları genelde 21 veya 28 adet tablet içerir. Bu hapların iki ayrı kullanım amacının olduğu söylenebilir. Söz edilen hapların temel amacı gebeliğin önlenmesinin sağlanmasıdır. Doğum kontrol haplarının bazı çeşitleri ise adet döngüsüne yönelik olan sorunların giderilmesini mümkün kılar. Dolayısıyla bu ilaçların kullanım süresi ve şekli neden reçete edildiğine göre değişiklik gösterebilir. Bu bağlamda doğum kontrol hapları alınmadan önce mutlaka uzman hekime danışılması gerektiği belirtilerek söz edilen ilaçların kullanımına dair çeşitli bilgiler aktarılabilir.
Kadınlar tarafından kullanılan doğum kontrol hapının özellikle korunmasız cinsel ilişkiye rağmen hamileliğin oluşmasını önlemeye yaradığı bilinir. Yüksek oranda etkili olduğu söylenen doğum kontrol hapı bir östrojen ve bir progestojenin kombinasyonu ya da sadece progesteron hormonu içerir. Bu hapların içeriğinde bulunan hormonların sentetik yapıda olduğu söylenmelidir. Ancak bu sentetik hormonların kadın vücudunda üretilen doğal hormonlar ile aynı etkiyi göstermek suretiyle işe yaradığı belirtilebilir.
Gebeliği önlemek amacıyla kullanılan doğum kontrol hapının farklı bir kullanım amacı daha mevcuttur. Bu da hormonal dengesizliklerin düzene sokulması sayesinde regl dönemine yönelik olan sorunların giderilmesidir. Dolayısıyla bir doğum kontrol hapının mutlaka kadın doğum uzmanına veya kadın hastalıkları doktoruna danışılarak kullanılması gerekir. Genelde 21 veya 28 tabletten oluşan bu hapın kişiler üzerindeki etkileri farklı olabilir. Reçete edilme amacı, kullanım şekli ve içeriğine göre kombine ya da acil kontrasepsiyon gibi çeşitleri bulunan doğum kontrol haplarının nasıl kullanılması gerektiğine yönelik olan detaylı bilgiler şu şekildedir:
Doğum kontrol hapının acil kontrasepsiyon olarak adlandırılan çeşidinin korunmasız cinsel ilişkiden sonra kullanılması mümkündür. Bu sayede korunmasız cinsel birleşmenin ardından sürdürülmesi istenmeyen hamileliğin implantasyondan önce önlenmesi mümkün hale gelir. Ancak bu ilacın hamilelik süreci başladıktan sonra etkili olmadığı bilinmelidir. Dolayısıyla doğum kontrol hapının düşük yaptırıcı bir etkisi mevcut değildir.
Bu ilacın gebeliğin önlenmesi konusunda etkili olabilmesi için doğru zamanda kullanılması oldukça önemlidir. Buna ek olarak halk arasında ertesi gün hapı olarak da bilinen doğum kontrol ilacı çeşidinin korunmasız cinsel ilişkiden sonra en kısa sürede alınması gerektiği söylenebilir. Hapın yüksek oranda etkili olabilmesi için kullanılması önerilen maksimum süre ise 72 saattir.
Doğum kontrol hapı çeşitlerinin kaç gün içerisinde hamileliğe karşı koruma sağladığı sıklıkla araştırılır. Bu bağlamda incelenen hapların adet döneminin başlamasıyla birlikte kullanılması durumunda direkt olarak koruma sağladığı söylenebilir. Yani bu hapın kullanıldığı ilk günden itibaren hamileliğe karşı koruma sağlanması mümkündür. Buna ek olarak doğum kontrol haplarının kullanımı bırakıldığında da direkt normal düzene geri dönülebildiği belirtilmelidir.