KADIN

Doğum Kontrol Hapları Güvenilir mi?

Prof. Dr. Sezai Şahmay doğum kotrol hapları hakkında bilgi verdi.

Doğum Kontrol Hapları Güvenilir mi?

i.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı - Reprodüktif Bilim dalı'ndan Prof. Dr. Sezai Şahmay doğum kotrol hapları hakkında bilgi verdi.

Doğum kontrol hapları güvenilir midir?

Hemen her ilacın yan etkileri vardır ancak yarar zarar dengesi gözetilerek hekim tarafından verilir. Doğum kontrol hapları kolay kullanım özellikleri ve koruma dışındaki diğer yararları nedeniyle dünyada kadınların en fazla tercih ettiği yöntemdir. Belki de üzerinde en fazla araştırma yapılan konular arasındadır.

Doğum kontrol haplarında son gelişmeler neler?

Doğum kontrol haplarının içindeki ilaçların dozajı azaltılmıştır, içeriklerindeki yapı değiştirilmiş ve kullanılan gün süresi artırılmıştır. Dozun azaltılmasının asıl hedefi olası yan etkilerin azaltılmasıdır. Buna karşılık östrojen dozunaki azalmanın gebelikten koruyucu etkiyi azaltmadığı da gözlenmiş. Günümüzde en yeni jenerasyon doğum kontrol haplarının içinde artık 20 mikrogram östrojen bulunmaktadır.

Ayrıca, içerikler değiştirilerek sivilceleri ve tüylenmeyi önleme etkileri ön plana geçmiştir. Adet öncesi gerginliği azaltıcı olumlu etkileri de var.

Doğum kontrol haplarını herkes kullanılabilir mi?

Tüm doğum kontrol hapları aynı olmadığı gibi, doğum kontrol hapları herkes için uygun bir korunma yöntemi olabilir. Bu nedenle bu haplar bir jinekolog gördükten sonra kullanılmalıdır. Gelişmiş ülkelerde kullanım çok yüksek ancak buna rağmen kadınlar genellikle doktorları onlara tavsiye etmeden kullanmaya başlamıyor. Türkiye'de ise doktora sormadan kullanım oldukça fazla. Kendisine uygun bir yöntem olmadığında yan etkiler başlıyor ancak yine kendi kendine bırakıyor.

Doğum kontrol hapları özel hallerde kullanılmamalı; Emziren kadınlarda 6 haftadan önce, 35 yaş sigara içenlerde (>15 sigara / gün), hipertansiyon (>160 / 110 mmHg ), Dein Ven Trombozu veya pulmoner emboli öyküsü veya varlığında, uzun süre yatması gereken ve ameliyat geçirenlerde, iskemik kalp hastalığı varlığı veya öyküsünde, inme varlığı veya öyküsünde, gebelik, meme kanseri, siroz, ağır böbrek hastalıklarında veya migren türlerinde kullanılmamalı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler