KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doğum Sonrası Fiziksel Değişiklikler

Hamilelik ve doğum sırasında vücudunuzda olağanüstü değişiklikler görünür. Özellikle doğumdan sonra daha fazlasıyla karşılaşırsınız.

Doğum Sonrası Fiziksel Değişiklikler

Glade B. Curtis ve Judith Schuler

Hamilelik ve doğum sırasında vücudunuzda olağanüstü değişiklikler görünür. Özellikle doğumdan sonradaha fazlasıyla karşılaşırsınız. Rahminiz hamilelik öncesi durumuna geri dönebilmek için düzenli olarak kasılmaya başlar. Doğum nedeniyle vücudunuz hassaslaşabilir ve sırtınız ağrıyabilir. Daha fazla terleyebilirsiniz.

Güzel haber şu ki bunların hepsi geçici değişiklikler! Kısa süre içinde eski halinize dönecek ve tüm bunlar sadece anı olarak kalacak. Bu süreç içerisindeki değişiklikler şunlardır: doğumdan sonra kanama, perine ( anüs ile genital bölge arasında kalan yumuşak bölge) ağrısı, loğusalık sancıları, göğüslerde şişlik, bağırsaklarda ve idrarda değişiklik, beslenmede değişiklik ve egzersiz.

Doğum Sonrası

Loşi adı verilen bir tür kan boşalması tecrübe edebilirsiniz. Bu akıntı en başta parlak kırmızıdan pembeye yada kahverengiye son olarak ise sarıdan beyaza değişir. İlk gelmeye başladığında koyudur ama sonra açılır.

Normal doğumdan yada sezeryandan sonra bu akıntı olur. Ama sezeryandan sonra çok ağır geçmez. Altı hafta sonunda bitmesi gerekir.

Tekrar akıntının ağırlaşması yada gümüş dolardan büyük kan pıhtıları gelmediği sürece akıntı başka bir rahatsızlığa sebep olmaz. Aksi takdirde sağlık uzmanına danışın.

Perine Ağrısı

Vajina ile rektum arasında ağrınız olabilir. Bunun sebebi bebeğin çıkması için o bölgenin yırtılmış yada kesilmiş olmasıdır

Epizyotomi geçirdiyseniz kesilen alan daha fazla acı verir. Ama çabuk iyileşir. Rahatsızlığınızı geçirmek için sığ suda banyo yapın böylece vücudunuzun alt kısmına ve kasıklarınıza su nüfuz eder.

Lohusalık Sancıları

Doğumdan sonra birkaç gün süren rahimdeki kasılmalar, rahminizin hamilelik öncesi halini almaya çalıştığına işaret eder. Karnınıza ılık (sıcak değil) kompres yaparsanız ağrılarınıza iyi gelir.

Göğüslerde Şişlik

Göğüsleriniz süt ile dolarken ağrılarınız olabilir. Bu ağrıyı dindirmek için, göğüslerinizi uyarmak gerekir. Böylece süt üretimi kararlı bir şekilde başlar.En iyi yöntem bebeğinizi sık emmeye alıştırmaktır. Ne kadar sık ve uzun emerse o kadar çabuk süt üretimi başlarEğer göğüslerinizde çok ağrı varsa ve bebeğiniz de tekrar beslenmek istemiyorsa, soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Emzirmediğiniz sürece göğüslerinizdeki şişlik devam eder. Göğüslerinizi sıkmaktan ve sıcak suyla temas ettirmekten kaçının. Çünkü bunların ikisi de göğüslerinizi uyarır.İdrar Ve Bağırsak DeğişiklikleriKısa bir süre için idrarınızı tutamayabilirsiniz. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, sık sık idrara çıkın ve Kegel egzersizlerini uygulayın. Kaslarınız güçlendiğinde bu problem son bulur. Aynı zamanda kabızlık, hemeroit, ve bağırsaklarda rahatsızlık yaşayabilirsiniz. Beslenmenizi değiştirmek, ağrı kesici almak ve yatakta daha fazla vakit geçirmek size yardımcı olabilirBağırsak problemleriniz varsa, bol bol sıvı tüketmeniz, kepek,erik yemeniz ve doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekir.Beslenmede Değişiklikler ve Egzersizler

Emzirirken kendinizi kurt gibi aç hissettiğinize şaşırabilirsiniz. Bu dönemde beslenmenize özen göstermeniz gerekir. Emzirme döneminde bebeğinizin aldığı besinlerin kalitesi sizin yediklerinize bağlıdır. Bu dönemde günde fazladan 500 kalori alınması gerekir. Ve ne yaparsanız yapın bu dönemde rejim yapmayın. Kendinize bir iyilik yapın ve ihtiyacınız olan enerjiyi sağlayacak yiyecekler yiyin. Hazır yiyeceklerden ve kalorisiz yiyeceklerden uzak durun ve bol su için.

Kendinizi iyi hissetmeniz için egzersiz de çok iyidir. Hafif egzersizlerle başlayabilirsiniz—hastanedeyken bile kaslarınızı gerin, Kegel egzersizlerini yapın ve etrafı dolaşın. Ama bunları doktor kontrolünde yapmaya özen gösterin.

Eğer sezeryan yaptıysanız hareketlerinizde daha dikkatli olmalısınız. Objeleri kaldırırken yada ağır eşya taşırken dikkatli olun. Karın kaslarınızı zorlayacak hareketlerden uzak durun.

En Çok Aranan Haberler