Kadınlarda en sık görülen organ kanserlerinin başında meme kanserinin geldiğini dile getiren Doç. Dr. Cihad Dündar, aile bireyleri arasında meme kanseri olanlarda ve hiç doğum yapmamış veya ilk doğumunu 30 yaşın üzerinde yapan kadınlarda meme kanseri görülme olasılığının arttığına dikkat çekti.
Türkiye'de her 10 kadından 2'sinin meme kanseri hastalığına yakalandığını, bu hastalığın 25 yaş altında nadir görüldüğünü ve yeni meme kanseri tanısı görülen kadınların üçte ikisinin 50 yaş üzerinde olduğunu kaydeden Doç. Dr. Cihad Dündar, "50 yaşın üzerindeki meme kanseri görülme sıklığı, 50 yaş altındaki kadınlardan 4 kat daha fazladır. Bu nedenle, 50 yaş üzerindeki her kadın, mutlaka yılda bir defa hekime başvurarak muayene olmalı ve mamografi adlı meme filmini çektirmelidir. 20-40 yaşları arasında da her yıl yada iki yılda bir mamografi yaptırılması iyi olur. Erken tanı ile meme kanserli 10 kadından 9'u yaşamda kalır" dedi.
Kadınlara, meme ve diğer kanser türlerine yakalanmamaları için "Şişmansanız ideal kilonuza inmeye çalışınız, alkolden uzak durunuz, egzersiz yapınız, sebze ve meyveyi bol yiyiniz, kanser önleyici özelliği olan C vitamininin baş düşmanı olan sigarayı içmeyiniz" gibi uyarılarda da bulunan Doç. Dr. Cihad Dündar, meme kanserinde erken tanı için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"Memenizin yapısı veya şeklinde değişme varsa, meme derisinde girintiler (portakal kabuğu gibi) varsa, meme başında akıntı varsa, meme üzerinde toplardamar belirginleşmişse, meme başında yada etrafında kırmızılık varsa, meme başında içe gömülme varsa, koltuk altında şişlik varsa, gizli kanser belirtisi olabilir. Bu belirtiler bulunan kadınlar, hemen bir doktora başvurmalıdır"