HABER

Doğumdan sonra 6 yıl 'esnek çalışma'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Başbakan Erdoğan’ın “asgari 3 çocuk” çağrısının yaşama geçirilebilmesi için izlenecek yol haritasını belirledi.

Doğumdan sonra 6 yıl 'esnek çalışma'
Hazırlanacak taslakta, kadınlara doğumdan sonra 3 ya da 6 yıl esnek çalışma imkanı getirilecek. Kadınlar, doğumdan sonra yarı zamanlı ya da evden çalışabilecek. Doğum izni 16 haftadan 24 haftaya çıkartılacak.
“Ebeveyn İzni ve İş-Yaşam Dengesi Yaklaşımı Çerçevesinde Esneklik” konulu TAIEX seminerine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadınların doğum izinlerinin, işgücüne katılma oranlarını etkilediğini belirterek, Dünya Sağlık Örgütü normlarına göre bebeklerin 2 yıl emzirilmesi gerektiğini hatırlattı. Çelik, şunları kaydetti:
“Bu izin süresi Almanya’da 14, Fransa’da 32, İngiltere’de 52, Türkiye’de ise 16 hafta. Konunun bir de işveren boyutu var. Ortaya koyacağımız çözümlerde, kadın istihdamı açısından negatif bir durumun ortaya çıkmasını engelleyecek bir yaklaşım içerisinde olmamız gerekiyor.”
**‘Bilimsel gerçekler’**
Çelik, istihdamın bir de “nüfusta gerileme” boyutunun olduğunu ifade ederek, “Sayın Başbakanımızın asgari 3 çocuk ifadesinin altında yatan gerçekler var. Bunlar bilimsel verilere dayanan tespitler. ‘3 çocuk’ deyip işi bırakmıyoruz, bunun sağlanması ve kadın hakları açısından atılması gereken adımları Aile Bakanlığı ile ciddi bir dayanışma içinde yürütüyoruz” dedi.
**Doğum izni 6 aya çıkacak**
Taslakta, yer alması düşünülen düzenlemeler:
\* Doğum izni 16 haftadan 24 haftaya (6 aya) çıkarılacak. Doğum iznine ayrılan kadının çalışmamasından kaynaklanan işveren maliyetini ise devlet üstlenecek.
\* Doğum iznine ayrılan kadının doğumdan sonra çalıştığı işe devam etmesi zorunlu hale getirilecek.
\* Kadına doğumdan sonra, 3 ya da 6 yıl esnek çalışma olanağı sunacak 2 alternatif düzenleme yapılacak.
\* Memur olan annelerin ücretsiz doğum izninde geçen süreler, derece hesaplarına katılacak.
\* Ailelere yapılan “çocuk” yardımı artırılacak.
\* Kreş açma zorunluluğu “150 ve üzerinde kadın eleman çalıştırma” kıstası yerine kadın erkek ayrımına girmeden “200 eleman çalıştırma” kıstası getirilecek.
\* Maddi durumu yetersiz annelere “kreş yardımı” sağlanacak. Kreş yardımı en az 300 TL olacak.
\* Çocuk sayısına göre kadınların emeklilik yaşı aşağı çekilebilecek.

En Çok Aranan Haberler