SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, tüm bebeklerin doğumsal kalça çıkıklığı yönünden kontrolden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
Doğuştan kalça çıkıklığının yaklaşık olarak 800 doğumda bir görüldüğünü, kız çocuklarda erkeklere göre 8 misli daha yüksek oranda bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, "Bu bakımdan özellikle kızlar olmak üzere tüm bebeklerin doğumsal kalça çıkıklığı yönünden kontrol edilmesi çok önemli" dedi. Kalça çıkığı ne kadar erken tanınırsa tedavisinin de o kadar kolay olduğuna dikkat çeken Küçüködük, başlangıçta basit önlemler sorunu halledebilirken, geç teşhislerde sorunun ancak ameliyatlarla düzeltilebildiğine işaret etti. Küçüködük, "Hatta ileride sakatlıklara bile yol açabilir. Bununla beraber dikkatli muayeneye rağmen bazı vakalarda birinci yaşın sonlarına kadar doğuştan kalça çıkıklığı gözden kaçabilir. Bu bakımdan en ufak bir şüphe bile varsa, 3 haftalık olunca kalça eklemi ultrasonografisi ile
tanıya kesinlik kazandırılmalıdır" tavsiyesinde bulundu.
Prof. Dr. Küçüködük, doğuştan kalça çıkıklığından şüphelenilmesi gereken durumlarla ilgili de şu bilgileri verdi:
"Doğuştan kalça çıkığı durumlarında bir bacak diğerine göre daha kısadır. Bebek yüzü koyun yatırıldığında uyluk kısmındaki kıvrımlar karşılıklı gelmez. Annenin diğer çocuklarında doğumsal kalça çıkığı varsa, kalça çıkığı olabilir."