KADIN

Doğumu her kadın ister, bir de göğüsler sarkmasa!

Hamilelik ve doğum süreci insan vücudu için en travmatik süreçlerden biridir. Bu süre içinde en az 10-12 kilo alınır, vücut su tutar ödem oluşur. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Sönmez, doğumun ardından deforme olan göğüsleri için ameliyatı düşünen kadınlara oldukça faydalı bilgiler sundu.

Doğumu her kadın ister, bir de göğüsler sarkmasa!

Rahmin büyümesiyle karın bölgesi büyür ve derisinde çatlaklar oluşabilir. Yine hormonal etkilerle göğüsler büyüme gösterir. Doğum sonrasında süt verilmesiyle göğüslerdeki hormonal etkiler devam eder. Bazı durumlarda göğüs derisinde de çatlaklar oluşabilir.

DERİ ESKİ HALİNE GELMEKTE ZORLANIR

Süt verme dönemi sona erince meme hacminden süt çekilir ve göğüsler küçülür. Bu küçülme o kadar belirgin olabilir ki göğüslerin hacmi hamile kalmadan önceki dönemden bile daha küçük olabilir. Ancak göğüsleri süt vermeye hazırlayan hormonların etkisiyle genişlemiş olan deri eski haline gelmekte zorlanır.

Deyim yerindeyse meme dokusu küçülür ve eski haline gelirken deri küçülemez ve bol kalır. İşte bu da doğum sonrası göğüslerin deforme olmasına sebep olur. Yani göğüsler sarkar.

Bu aşamada ameliyat düşünen hastalara önerilen birkaç husus var. Birincisi, doğum öncesi kilonuzda mısınız? Hamilelik uzun ve kilo getiren bir süreçtir. Çok doğaldır ki doğum sonrası kilolarınızı hemen verememiş olabilirsiniz.

Öncelikle hastalar varsa fazla kilolarını vermeleri gerekir. Birebir doğum öncesi ağırlığınızda olmasanız bile en azından birkaç kilo fazlanız olsun. Sekiz on kilo fazla ile ameliyat olur ve göğüslerinizi dikleştirirseniz ve sonra bu fazla kilolarınızı verirseniz, o zaman göğüsleriniz tekrar sarkar. Eğer kilonuz fazla ama artık oturmuşsa ve sizin de kilo vermek gibi bir düşünceniz yoksa ameliyat o takdirde düşünülebilir.

İkinci husus süt vermenin tamamen kesilmiş, memede süt kalmamış olması gerekiyor. Bazen bebek emmediği için ya da başka sebeplerle bebeği sütten kesebilirsiniz ama göğüslerden süt gelmeye devam eder. Bu durumda ben ameliyat önerilmez.

YENİDEN ÇOCUK YAPMAYI PLANLARSAM NE OLACAK?

Göğüslerden süt kesildikten sonra küçülme olacaktır. Erken yapılan bir ameliyatın planlaması bu küçülme etkisini göz ardı edeceği için uygun olmaz. Bir diğer husus da “yeniden çocuk yapmayı planlarsam ne olacak?” sorusunun cevabı.

Yeniden çocuk planı olacaksa göğüsler için aynı süreç gündeme gelecek. Yani, hormonal etkilerle göğüsler büyüyecek, deri büyüyecek. Her şey bittikten sonra meme dokusu küçülürken deri yine bol kalacak.

Sarkma ortaya çıkacak. Eğer yaşınız gençse ve öngörülebilir bir gelecekte tekrar hamilelik planınız olacaksa o takdirde ameliyatı geciktirilmeli. Eğer yeni bir hamilelik planınız yoksa veya bu konuda emin değilseniz ameliyatı planlayabilirsiniz.

Olası bir hamilelikte belki tekrar ameliyat olursunuz belki de vücudunuz buna ihtiyaç göstermez. İleride tekrar doğum yapabilme ihtimaline karşı sizi ayna karşısında ciddi boyutlarda rahatsız eden bir görüntü varsa beklemek anlamsız gibi geliyor.

HER GEÇİRİLEN SENE VÜCUT İMAJINA OLUMSUZ YANSIR

Aslında mantık şu; eğer ameliyatı beş sene önce olursanız yeni görünümünüzün keyfini beş sene daha fazla yaşarsınız. Belirsiz bir ihtimal karşısında her geçirdiğiniz sene sizin vücut imajınıza olumsuz yansıyacaktır. Yine de tercih hastalarındır.

Buradan hareketle yine merak edilen bağlantılı başka bir konu ise “Meme dikleştirme sonrası hamile kalırsam emzirebilir miyim?”. Bunun cevabı “çok büyük ihtimalle; evet.”

Bazı dikleştirme yöntemleri ile süt kanalları kısmen zarar görse de yeniden hamile kalma ihtimali olan kadınlar için süt kanallarına hiç dokunmadan da dikleştirme ameliyatı yapmak mümkündür.

Doç. Dr. Ahmet Sönmez
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

www.drahmetsonmez.com
Facebook: @drahmetsonmezplastikcerrahi
Instagram: @drahmetsonmez
YouTube: Doç. Dr. Ahmet Sönmez

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler