Uzmanlar evliliğin ilk yılında çocuk yapılmaması için uyarıyorlar. Ancak birinci yılı atlattıktan sonra çocuk sabihi olmaya karar verdiniz. Ancak bir türlü hamile kalamıyorsanız, endişeye kapılmayın. Çocuk sahibi olmak için vücudunuzun hazır olması gerekiyor. Peki ne yapılması gerekiyor?
Seks yapın
Hamile kalmak şansınızı arttırmak için yapmanız gereken ilk şey düzenli olarak seks yapmaktır. Ancak seks yapmak her zaman hamile kalmanız için yeterli olmaz. Bazen çiftler, "12 saat çalışıyoruz, ama yine de olmuyor" derler. sürekli çalışmak seks değildir, yorgunluktur. Bu durum çiftler üzerinde baskı oluşturur. Stres de yumurta ile spermin birleşmesini zorlaştırır.
Vücudunuzu sağlıklı besleyin
Kötü beslenme alışkanlıklarınızı terk etmeniz gerekiyor. Sağlıklı bir hamilelik geçirmek için buna dikkat etmek zorundasınız. Hamile kalmak için çalışıyorsanız, üç ay öncesinden sadece yemek yemek için değil, vücudunuz için besleyici yiyecekler yemelisiniz. Bu sizin doğurganlığınızı arttıracaktır.
Daha fazla taze meyve ve sebze, kepekli yiyecekler tüketmeli, işlenmiş yağlı ve cips, kek ve hazır yemekler gibi şekerli gıdalar kesilmelidir. Yumurta üterimine yardımcı olması için kırmızı et tüketimini azaltarak, tavuk ve balık gibi protein açısından zengin yiyecekler tüketilmelidir.
Yiyeceklerinizin arasına yeşil yapraklı ve kök sebzeler, tam tahıl, somon ve avokado gibi doğal folik asit yüksek gıdalar da ekleyin. Folik asit, embriyonun normal gelişmesine ve aynı zamanda erkeğin sperm sayısını artırmaya yardımcı olur.
Esansiyel yağ asitleri yüksek gıdalar, DHA denilen hormonun dengelenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda eşinizin sperm sağlığı için faydalıdır.
Günde en az iki litre su tüketilmelidir. Su, sperm, meni, hücre zarları ve servikal mukus yapmak için gereklidir.
Hamile kalmak için vitamin ve mineral takviyesi almak hormonların doğru üretimi için önemlidir. Özellikle çinko ve selenyum.
Fazla kilolu olmayın
Kilolu olmak Ovulasyon(kadınların adet döngüsü içinde olgun yumurtanın yumurtalık foliküllerinden yumurta kanalına bırakılması evresidir) ve fertilite(sperm ile yumurtanın birleşmesi) için önemlidir. Kilolu iseniz, hamile kalma şansınız az olabilir. Doğru gıdalarla beslenerek kilo vermeye çalışmanız gerekir.
Ne yapmamak gerekir
Çay, kahve, şekerden kaçının ve alkolü sınırlı olarak için. Bir kadeh şarap içmenin zararı olmaz, ancak daha fazla tüketim sorun yaratabilir.
Sigara ve diğer ilaçları kesin
Sigara ve ilaçlar, servikal mukus ve hormon dengesini etkileyebileceği için kullanmaktan kaçının. Sadece doğurganlığınızı arttırkmak için değil, bebeğinizin gelecekteki sağlığı için de bu çok önemli. İçki ve sigara kullanımı ile vücudunuz hayati önem taşıyan vitamin ve mineralleri kaybeder. Eğer hamilelik için hazırlanıyorsanız ve bebeğinizin sağlığı için içki ve sigaradan uzak durun.
Yaşam tarzınızı değiştirin
Egzersiz hamile kalmak için çalışıyorsanız, kilonuzu düşük tutmaya çalışın. Böylece oksijenin vücudunuzda daha kolay dolaşmasını sağlayacaktır. Yumurtanızın spermle birleşmesi için faydalı olacaktır. Bunun için haftada 3 kez 20 dakika spor yapmanız yeterli olacaktır.
Stres sizin hormonlarınızı ve yumurtalama dönemlerinizin zamanlamasını etkileyebilir. Tabi bu durum hamile kalmanızı çok büyük ölçüde etkiler. Hormonlarınızın iyi çalışmasını ve vücudunuzun B vitamini ve çinko dengesini bozabilir ve azaltabilir. Hayatınızdaki stres unsurlarını mutlaka azaltın. Bazen stresi azaltmak mümkün olmayabilir ve daha az etkilenmek için farklı yollar deneyebilirsiniz. Bunun için müzik dinlemek, yoga yapmak, akşam yemeğinden önce ılık bir duş yapmak stresinizi azaltmak için size yardımcı olacaktır.
Check-up yaptırın
Eğer hamile kalmaya çalışıyorsanız, öncesinde mutlaka bir check up yaptırarak, hamileliğe başlamadan önce kontrolden geçin. Örneğin, adet günlerinizi düzensiz ise doktora başvurmanızda ve hormon dengenize baktırmanız gerekir. Geçmişte ailenizde fertilite problemleri olmuş kişiler varsa veya tiroit ya da hipofiz bezleri üzerinde sorunlar varsa yine doktor kontrolünde olmanızda fayda vardır.
Ayrıca cinsel yollardan geçen bazı hastalıklar da hamile kalmanıza engel olabilir.