YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doka'dan Ekoturizm Atağı

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Doğu Karadeniz Bölgesi'nde turizmin gelişmesi ve bölgenin turizmden hak ettiği...

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Doğu Karadeniz Bölgesi'nde turizmin gelişmesi ve bölgenin turizmden hak ettiği payı alabilmesi için yaptığı çalışmalara devam ediyor.

Bölgenin ekoturizm alanında potansiyelinin ortaya çıkartılması, bölgede bilinç oluşturulması, konuyla ilgili çalışmaların bir araya getirilmesi ve bölgesel tanıtım stratejilerinin belirlenmesi amacı ile 'Doğu Karadeniz'de Ekoturizm Çalıştayı' düzenlendi. DOKA konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştayda ilk olarak DOKA Tanıtım ve İşbirliği Birimi Uzmanı Elif Müjen Şencan, DOKA ve ekoturizm konusunda ki çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Özel sektör ve ekoturizm konusundaki çalışmalar hakkında konuşan Bukla Turizm sahibi Bülent Saraloğlu, kitle turizmi yapan firmaların ekoturizm yapmaması gerektiğini savunarak, bölgede bir envanter çalışması yapılması gerektiğini ve bu verilerin bölgeye gelen misafirlerle paylaşılması gerektiğini söyledi. Saraloğlu, daha yayla turizmi ile tanışmamış yaylaların, yayla özelliğini kaybettiğine vurgu yaparak, yaylalar için de kentsel dönüşüm gibi kırsal dönüşüm yapılması gerektiğini ifade etti. Saraoğlu, ayrıca bölge için yapılan doğal afet, sel, heyelan gibi haberlerin ise turizmi baltaladığını söyledi.

Trabzon Tenis Dağcılık Kayak Kulübü (TEDAK) üyesi Sevgi Gültekin ise katılımcılara sivil toplumun ekoturizm ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi verirken, KTÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Araştırma Görevlisi Zeynep Pirselimoğlu da bölgemizdeki üniversitelerde ekoturizm ile ilgili yapılan çalışmalar, tezler ve araştırmalardan bahsetti.

Bireysel ekoturizm gönüllülerinin ve birliklerin ekoturizm çalışmaları hakkında bir konuşma yapan Ordu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cavit Yavuz, DOKA Bölgesi'nin ekoturizm için çok elverişli olduğunu ve hala bakir olan bu bölgenin çok yıpranmadan ekoturizm şartlarına göre yapılandırılmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yavuz, DOKA Bölgesi'nde arzu edilen gelişmenin sağlanabilmesi için ilgili tüm tarafların işbirliği içerisinde olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kamuda ekoturizm konusunda çalışma yapan bölgesel aktörler ve çalışma alanları konusunda sunum yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Trabzon Şube Müdürlüğü'nden Orman Yüksek Mühendisi Nazan Aras, "Ekoturizmin bölge ekonomisine katkı yapması hedefleniyor ise, konu ile ilgili üs politikaların üretilmesi, hangi faaliyetin nerede, hangi kriterlere bağlı olarak ve hangi bütçe ile yapılabileceğinin tanımlanması gereklidir" şeklinde konuştu.

Dünyada ve ülkemizde ekoturizm ve iyi örnekler konusunda bir sunum yapan KTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ise, ekoturizmin Türkiye'de ulusal mevzuatta doğrudan yer almadığını ancak Türkiye'nin ekoturizm de ki potansiyelinin Akdeniz çanağındaki Avrupalı rakiplerine oranla çok somut biçimde daha fazla olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ve DOKA Tanıtım ve İşbirliği Birim Başkanı Salih G. Çağrı Çelik'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen açık oturum kısmıyla çalıştay sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler