YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doktor, Neşter Ile Maket Yapıp, Stres Atıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Çan, limon kasalarından

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Çan, limon kasalarından neşter ile mobilya ve gemi maketleri yapıyor.

Çan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk döneminde hep bir şeyleri oyarak, kazıyarak oynamayı sevdiğini, bu şekilde el becerisinin geliştiğini söyledi.

Günlük hayatın getirdiği stresle mücadele etmek için yaklaşık 10 yıl önce manavlardan topladığı limon kasası parçalarından minyatür mobilya yapmaya başladığını belirten Çan, "Önceleri kasa parçalarına neşter ile şekil vererek masa, sandalye, gardırop gibi bir evde bulunabilecek bütün mobilyaların maketlerini yaptım. Hatta bu mobilyaların yer aldığı sergi de açtım" dedi.

Becerisinin daha da gelişmesi ile gemi maketi yapmaya başladığını ifade eden Çan, "Çanakkale'de, sahil kesiminde büyüdüm. Bir ayağım hep denizdeydi ve teknelere merakım vardı. El becerimin geliştiğini fark edince minik takalar yapmaya başladım. Zaman içinde yaptığım maketlerin boyutlarını büyüttüm" diye konuştu.

-"Mümkün olduğunca alet kullanmıyorum"-

Gemi maketi yapmak için internet üzerinden araştırmalar yaptığını, planlar aldığını anlatan Çan, şöyle devam etti:

"Parçaları hazır, sadece monte edilmesi gereken maket setlerden almıyorum. Sadece gemilerin planlarını kullanıyorum, gerekli bütün malzemeleri kendim hazırlıyorum. Şimdiye kadar yaptığım gemi maketi sayısını bilmiyorum çünkü yaptıklarımın çoğunu arkadaşlarıma, eşe dosta hediye ettim. Maketlerimi evimin salonunda, televizyon karşısında yapıyorum. Mümkün olduğunca alet kullanmıyorum, maketin parçalarının tamamına yakınını elde hazırlıyorum. Neşter ile kesip zımpara ile düzelterek şekil veriyorum. Küçük bir alet çantam da oldu."

Eski tarz yelkenli maketi yapmayı daha çok sevdiğini dile getiren Çan, "Onları yapmak biraz daha zor. Yeni yapmaya başladığım yelkenli modelleri var. Balıkçı tekneleri, Karadeniz'e özgü takalar en çok yaptığım modeller. Bunları bir yere giderken hediye olarak da götürüyorum. Devamlı farklı şeyler yapmaya çalışıyorum" dedi.

Hobi edinmenin günün getirdiği sıkıntılarla mücadelede de etkili olduğunu vurgulayan Mehmet Ali Çan, "Günün stresi maketin içine akıp gidiyor, üzerimde kalmıyor. Herkesin mutlaka bir hobisinin olması lazım. Yapabilene el becerisi tarzında hobi edinmeleri tavsiyesinde bulunuyorum" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler