Türkiye’de cinayetleri böceklerin yardımıyla çözmesiyle tanınan Emniyet Amiri Dr. Ersin Karapazarlıoğlu, yaptığı doktora çalışmasında, kapalı ortamda meydana gelen ölümlerin zamanını ve sebebini tespit ederek bir ilke imza attı. Karapazarlıoğlu, Samsun merkezde meydan gelen iki olayda, ölüm zamanının tespitinde böcek delillerinden faydalanarak sonuca ulaşmayı başardı.
Samsun Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürü Emniyet Amiri Dr. Ersin Karapazarlıoğlu, böceklerin tanıklığını kullanarak faili meçhul cinayetler ve şüpheli ölüm olaylarının aydınlatılması için Adli Entomoloji alanında yaptığı doktora çalışmasını tamamladı.
Doktora tez çalışmasını hazırlamak için Samsun Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bahçesine betonarme iki kulübe yaptıran Emniyet Amiri Dr. Karapazarlıoğlu, ev ortamına uyarladığı kulübelere ikişer adet domuz karkası yerleştirdi.
Dr. Karapazarlıoğlu, kulübelere yerleştirdiği ve iki tanesine de kıyafet giydirdiği domuz karkasları üzerinde, zamana bağlı olarak oluşan böcek faaliyetlerini ve bunların gelişim aşamalarını kayıt altına aldı. Bu çalışmaları farklı mevsimlerde de tekrarlayan Karapazarlıoğlu, hayvan karkaslarına kıyafet de giydirerek, kıyafetli ve kıyafetsiz cesetler arasındaki farkı da ortaya koymuş oldu. Yapılan bu çalışmalar sonucunda elde edilen verilerin, şüpheli ve faili meçhul ölüm olaylarının çözülmesinde büyük rol oynayacağı kaydediliyor.
Türkiye’de ilk defa kapalı ortamda meydana gelen ölüm olaylarında ölüm zamanı ve ölüm sebebinin tespiti için doktora çalışması yapan Emniyet Amiri Dr. Ersin Karapazarlıoğlu, polis olarak en sık karşılaştıkları olay şekillerinin ev ve işyerlerinde meydana gelen ölüm olayları olduğunu söyledi. Bu tür olaylarda ölüm zamanı ve sebebinin tespitinin zor olduğunu belirten Karapazarlıoğlu, “Olayların kısa sürede aydınlatılabilmesi için ölüm zamanı ve sebebinin tespitinin sağlanabilmesi adına doktora çalışması hazırladım. Hazırladığım çalışmada ev ve işyerlerini temsil etmesi açısından iki ayrı kulübe tasarladık ve bu kulübelere insan cesedi yerine domuz karkası yerleştirdik. Yerleştirdiğimiz hayvan karkasları üzerine gelen böcek türlerinin tespitini yaptım. Mekanın kapalı olmasının böceklerin cesetlere ulaşmasını nasıl etkilediğini ve bu kapalı ortamda karkaslar üzerinde böcek evrelerinin nasıl gerçekleştiğini tespit ettim. Çalışmalarımızı farklı mevsimlerde, kıyafetli ve kıyafetsiz hayvan karkasları üzerinde de yaparak aradaki farkları da tespit etmiş oldum.” dedi.
İKİ CİNAYETİ AYDINLATTI
Karapazarlıoğlu, deney çalışması devam ederken Samsun merkezde meydan gelen iki olayda, ölüm zamanının tespitinde böcek delillerinden faydalandığını belirterek çalışmasını şöyle anlattı:
"Birinci olayda, tek başına yaşayan bir şahsın evinde ölü olarak bulunması üzerine, ceset üzerinde bulunan böcek örnekleri toplanarak gelişim aşamalarını inceledik. Bu inceleme esnasında hem meteoroloji istasyonundan sıcaklık verilerini aldık, hem de olay yerine 10 gün süreyle sıcaklık kaydedici cihaz yerleştirerek, olay yeri ile meteoroloji istasyonu arasındaki farkı tespit ettik. Böceklerin tür tespiti, sıcaklık verileri ve buna bağlı olarak böceklerin gelişim aşamaları hesaplanarak maktulün yaklaşık bir hafta önce öldüğünü tespit ettik. İkinci olayda ise kendisinden uzun süredir haber alınamayan bir şahsın bir evde ölü olarak bulunması üzerine, ceset üzerinde gelişimini tamamlamış ve pupa aşamasına geçmiş böcek türlerini kullanarak ölüm zaman aralığını tespit ettik.”
Bu iki olayda yaptığı çalışmaları İsveç’in Uppsala şehrinde gerçekleştirilen Avrupa Adli Entomoloji Birliği Kongresi’nde sunan Karapazarlıoğlu, doktora çalışmasında elde ettikleri tüm verileri bundan sonra karşılaşacakları kapalı alanlarda meydana gelen ölüm olaylarında kullanacaklarını dile getirdi.
Yaptığı çalışmalarla Samsun Emniyeti'nin gözdesi olan ve 2010’da yılın polisi seçilen Emniyet Amiri Karapazarlıoğlu, doktora çalışması kapsamında ayrıca ABD Indiana eyaletinden Prof. Dr. Neal H. Haskell’in Adli Entomoloji Laboratuvarı'nda ve Londra Natural History Museum’dan Dr. Martin Hall’un laboratuarında çalıştığını kaydetti. Polonya’da da Dr. Krzysztof Szpila’dan böcek türlerinin teşhisi ile ilgili kurs aldığını belirten Karapazarlıoğlu, ABD’nin Indiana Eyaleti’nde bulunan Saint Joseph College’da, Kore Savaşı Gazisi Prof. Dr. Alan Mcfarland’ın daveti üzerine Türkiye’yi tanıtıcı seminerde verdiğini ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz