Türkiye ve İzmir’de son günlerde hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemleri üzerine çeşitli açıklamaların ardından bugün de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastahanesi ana bina girişi önünde açıklama yapıldı. Sağlıkçılar, 17 Nisan’da hasta bakmayacaklarını açıkladı.
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Profesör Doktor Özdemir Aktan, KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Operatör Doktor Çetin Erdolu’nun da hazır bulunduğu basın açıklamasında hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerine dikkat çekmek amacıyla hekim ve sağlık çalışanlarının 17 Nisan’da bir gün iş bırakacağı açıklandı.
TTB MK Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, TTB olarak sağlıkta şiddeti araştırma komisyonu ile defalarca kez görüştüklerini ancak bir sonuç alamadıklarını belirterek, iş bırakmaktan başka bir şanslarının kalmadığını söyledi.
Prof. Aktan, bu hafta tüm milletvekilleri, sağlık komisyonu üyeleri ve Sağlık Bakanı’na mektup yazdıklarını belirterek şöyle konuştu: "Tek yapılacak şey, emeğimizden gelen gücümüzü göstermek. 17 Nisan’da daha iyi bir sağlık ortamı için hastalarımıza hizmet vermeyeceğiz, meydanlarda olacağız. O gün görev yapmayacağız. Umarım 17 Nisan şiddetin sona ermesinin başlangıcı olur. Sloganımız ‘Şiddet sona ersin’ Ticarileştirilen sağlık sistemi hekim ve hasta ilişkisini bozuyor”
SES Genel Başkanı Op. Dr. Çetin Erdolu da, sağlıkta dönüşüm sistemiyle hekim ve hasta ilişkisinin bozulduğunu, hekim ve sağlık çalışanlarının daha ağır bir iş yükü ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Erdolu, tepkisini, “Asistanlar 64, hemşireler 56 saate varan uzun çalışma süreleriyle karşı karşıya. Bir de yöneticilerin kışkırtıcı üslubuyla karşı karşıyayız” sözleriyle dile getirdi.
İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Mete Güzelant da, hekimlere yönelik şiddetin tesadüf değil bilinçli yapıldığını savundu.
Doktorların sağlık sisteminin ‘yahudileri’ haline getirildiğini savunan Güzelant, şöyle konuştu: “Psikolojik bir savaş başlatıldı adeta. Sağlık çalışanları ve hekimler değersizleştirilip dövülüp aşağılanabilecek insanlar haline getiriliyor. Hekim ve sağlık çalışanları değer görmeyi hak ediyor. Güvenlik önlemlerinin artırılması değil, kafaların değişmesi gerekiyor.”
SES İzmir Şubesi Başkanı Dr. Veli Atanur da, İstanbul, Ağrı, Mersin, İzmir gibi kentlerde geçen hafta yaşanan hekimlere yönelik şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla, 17 Nisan’da iş bırakma eylemine gideceklerini açıkladı.
17 Nisan tarihinin, Gaziantep’te uğradığı şiddet sonucu öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümüne denk geldiğini belirten Dr. Atanur, yöneticilerin şiddete sessiz kaldığını belirtti. 17 Nisan 2013'ün Gaziantep’te öldürülen meslektaşları Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümü olduğunu anlatan Atanur, sözlerini şöyle tamamladı: "Geçen bir yılda maalesef sağlık çalışanlarına şiddet artarak devam etmiştir. Daha da ürkütücü gelişme ise şiddetin yaygınlaşmasının yanı sıra olağanlaşmasıdır. Artan şiddet, sağlık hizmeti verilmesini kesintiye uğratmakta ve tüm sağlık çalışanlarının gelecekle ilgili beklentilerini azaltarak, çalışma isteğini yok etmektedir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz