HABER

Doktorlar Kırım Kongo'yu nasıl kaptı?

ANKARA (ANKA) – Ankara'da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na yakalanan doktorların, bir KKKA hastasının solunum yolunu açmak için burun kanamasına tampon yaptıkları sırada enfeksiyon kaptıkları belirtildi.

Ankara Numune Hastanesi'nde görevli iki doktorun Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na yakalandığının kesinleşmesinin ardından, bu hastalığın doktorlara nasıl bulaştığı merak konusu oldu. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, KKKA hastalarından birinin burnunun yoğun biçimde kanaması nedeniyle, Kulak Burun Boğaz bölümü doktorlarının, hastanın solunum yolunu açması gerekti. Doktorlar, burun kanamasına hemen tampon tedavisi yapmak istedi. Ancak, yoğun kanama nedeniyle, tampon yapılırken doktorların üzerine, yüzlerine ve gözlerine kan sıçradı. Maske takan ancak koruyucu gözlük takmayan doktorlar, önce durumu önemsemedi, daha sonra hastalığın belirtilerini hissetmeye başlayınca tahlil yaptırdı ve korkunç gerçek ortaya çıktı.

ANKA'nın görüşlerine başvurduğu uzman doktorlar, KKKA hastalarındaki kanamanın, tampon yapıldığı sırada sıçramaya neden olabileceğini belirterek, "Hastalığın iki doktora kan ve sekresyonla kontrolsüz temas (fışkırma) sonucu bulaştığı sanılıyor" dedi.

-HASTANEYE 1000 ADET KORUYUCU GÖZLÜK

Bu arada, Numune Hastanesi'nin, kan fışkırması nedeniyle iki doktorun KKKA hastalığı kapması üzerine, bu tür operasyonlarda kullanılmak üzere bin adet koruyucu gözlük sipariş ettiği öğrenildi.

-"KIRIM KONGO SOLUNUM YOLUYLA DA BULAŞABİLİR"

ANKA'nın görüşlerine başvurduğu mikrobiyoloji uzmanları, enfeksiyon hastalıklarının kan yolu olmaksızın "yakın temasla" da bulaşabileceğini belirterek, "grip gibi değil elbette ama Kırım Kongo Kanamalı Ateşi de yakın temas ve solunum yoluyla bulaşabilir" dedi. Uzmanlar, sağlık personelinin her zaman risk altında olduğunu ancak son dönemde artan kene vakaları nedeniyle bu riskin çoğaldığını vurgularken, "Köy yerinden gelen hastalarımızın, muayene öncesinde üzerlerini çıkarırken, elbiselerinin arasından bile kene çıkabiliyor, önemli olan korunmak" dedi. Sağlık personelinin bu tip durumlarla sık sık karşılaştığı işaret edilirken koruyucu önlemlerin artırılması gerektiği vurgulandı.

En Çok Aranan Haberler