HABER

Doktorlara ilaç gibi zaman aşımı

Sağlık Bakanlığı, kapatılan Numune Hastanesi, SSK Hastanesi ve Yenişehir Sağlık Ocağı'nda görev yapan 9 doktor hakkında 2002 yılında soruşturma başlattı.

ERZURUM (ANKA) - Dönemin Bağ-Kur Genel Müdürlüğü Baş Müfettişi Ertan Giritlmioğlu'nun hazırladığı rapor sonrası Cumhuriyet Savcılığı 9 doktor hakkında hazırlanan iddianame ile 19 Kasım 2009 tarihinde "sahte reçete yazarak devleti zarara uğratmak ve görevi kötüye kullanmak' suçlarından Erzurum 1.Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Yaklaşık 3 yıldır devam eden mahkemeden ise zaman aşımı kararı çıktı. Mahkeme heyeti şüpheli doktorlar hakkında "sahte reçete" yazdıkları iddiasıyla beraat, "görevi kötüye kullanmak" suçunun ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verdi. Heyet üyesi Hakim Muzaffer Çetin, karara itiraz ederek "sanıklara mahkumiyet verilmesi" yönünde muhalefet şerhi koydu.

-"RAPORLAR ALMA OLAYLARINI İLAÇ MÜMESİLLER YAPIYOR"-

Tutuksuz olarak yargılanan ve haklarında 2 ile 5 yıl arasında hapis istenen şüpheli doktorlar F.Y., Y.Y., F.Ç., D., ,F.T., E.Ç., R.O., ve E.B. haklarındaki suçlamaları kabul etmediler. Şüpheli Dr. E.Ç., ve F.Y. ifadelerinde, "Sağlık Ocağı'nda birlikte çalışıyoruz. Her hastane ve sağlık ocağında olduğu gibi ilaç firmalarının temsilcileri bize de ilaç tanıtımı yapıyorlar. Gelen ilaç firma temsilcileri ve hastaları tanımamız mümkün değil. Bakanlık genelgesine göre çalışıyoruz. Sürekli ilaç kullananların kurul raporu almaları halinde katkı payı ödemediklerini, haricen duyduğumuza göre rapor alma olayları ilaç firmaları tarafından yapılmıştır. Üzerimize atılı suçlamaları kabul etmiyoruz" diye kendilerini savundular.

-"HASTA MUAYENE ETMEDEN HAYALİ İLAÇ VE RAPOR"-

Savcı Kızılateş, hazırladığı 12 sayfalık iddianamesinde, "Şüpheli doktorların Bağ-Kur Emeklilerini görmeden ve muayene etmeden ilaç firması temsilcileri aracılığı ile önerilen teşhislere itibar ederek iki yıl devamlı kullanılmak üzere ilaç yazılmasına yönelik sağlık kurulu sevk işlemlerini yaptıkları ve adı geçenlerin bazen olmayan hastalıkları içinde sevk işlemlerini gerçekleştirdikleri tespit edilmiştir" dedi.

-"ZAMAN AŞIMI KARARI İLE DAVA DOSYASI DÜŞÜRÜLDÜ-

Yaklaşık üç yıldır süren dava hakkında Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi , "Görevi kötüye kullanma suçunun olağanüstü zaman aşımının suç tarihinde yürürlükte bulunan 765 Sayılı TCK'nın 204-2 maddesi kapsamında 7 yıl 6 ay olduğundan ve bu sürenin de dolduğundan sanıklar hakkında açılan kamu davasının düşürülmesine" karar verdi.

-HAKİM ÜYE'DEN, "MAHKUMİYET KARARI VERİLMESİ GEREKİR" ŞERHİ-

Erzurum 1.Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Erol Ofluoğlu ve Osman Erol'un dava dosyasının zaman aşımı yönünde verdiği karara karşılık, diğer üye Hakim Muzaffer Çetin, "sanıklara mahkumiyet verilmesi" yönünde muhalefet şerhi koydu. Hakim Çetin, muhalefet şerhinde şu görüşlere yer verdi:

"Suç tarihinde kamu görevlisi oldukları ve devlet hastanesinde doktor olarak görev de bulunan sanıkların, görevleri sırasında ve görevlerinden dolayı hastaları görmeden ve muayene etmeden yokluklarında gerçeğe aykırı olarak rapor düzenledikleri, sağlık ocağında çalışan sanıklarında buna iştirak ettikleri ve bu suretle fikri sahtecilik suçunu işledikleri tüm dosya içeriğinden anlaşılmıştır. Sanıklara, sahtecilik suçundan mahkumiyet kararı verilmesi düşüncesinde olduğumdan, sanıkların üzerlerine atılı sahtecilik suçunun yasal unsurlarının oluşmayıp görevi kötüye kullanma suçunun oluştuğuna dair çoğunluğun görüşüne katılmıyorum."

Hakim üye Muzaffer Çetin'in muhalefet şerhi sonrası dosyanın Yargıtay'a gönderileceği ve söz konusu doktorlar hakkında son kararı yüksek mahkemenin vereceği öğrenildi.

-PROSTAT HASTASINA, ALZHEİMER İLACI-

Yaklaşık üç yıldır devam eden davada sanık doktorların, "prostat, kalp, şeker ve tansiyon" rahatsızlığı bulunan hastalara çok daha pahalı olan "Alzheimer" ilaçları, hiç hastaneye gitmeyen hastaları "muayene etmiş gibi" sağlık kurumuna sevk ederek sürekli kullanmak üzere kalp hastalığı ilaçları raporu düzenledikleri iddia ediliyordu.

En Çok Aranan Haberler