HABER

Doktorlara 'muayenehane yasağı' geliyor

Doktorlara 'muayenehane yasağı' geliyor

Sağlık Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başhekimlerden sonra kamuda çalışan tüm doktorlara muayenehane yasağı getirmeye hazırlanıyor. Ek ödemelerle ortalama 5.5 milyar lira maaş alan doktorlar ya muayenehanelerini kapatıp hastanelerde tam gün çalışacak, ya da kamu dışında görev yapacak.

Bakan Akdağ, doktorların yüzde 62'sinin tam gün çalıştığını, geriye kalan yüzde 38'lik kısmın ise tercih yapacağını belirterek, "Kamuda doktorların yarım gün çalışmasını kaldırıyoruz" dedi. Bakan Akdağ, sağlık muhabirleriyle Hekimevi'nde kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya geldi. Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan Akdağ, Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere bağlı tüm kamu hastanelerinde doktorların tam gün çalışmasını sağlamak için başlattıkları girişimlerin olumlu sonuçlar verdiğini belirterek, daha önce tam gün çalışan hekim sayısının yüzde 11'den yüzde 62'ye yükseldiğini söyledi. Geriye kalan yüzde 38'lik kısmın yarı zamanlı çalıştığını hatırlatan Akdağ, kamuda çalışan doktorların yarım gün çalışmasını önleyeceklerini söyledi. Hem hastanede hem de muayenehanede çalışma döneminin sona erdiğini ifade eden Bakan Akdağ, "Sayın Başbakan'ın bu konuda talimatı var. Doktorlarımız tercihini yapacak. Geriye kalan yüzde 38'lik kısım arzu ederse kamuda çalışacak, arzu etmezlerse kamudan ayrılıp özel muayenehanelerinde mesleğini sürdürecek" diye konuştu.

Doktorlara hak ettikleri yaşam koşullarını sağlamak için çaba sarf ettiklerini anlatan Akdağ, ek ödemelerle birlikte kamuda çalışan bir uzman hekimin ortalama 5 bin 500 YTL (5.5 milyar lira) ücret aldığını söyledi. Akdağ, "Uzman hekimlerimiz ortalama bin 500 YTL maaş, ortalama 4 bin YTL ise döner sermayeden ücret alıyorlar. Bu rakam daha düşük olduğu gibi daha yüksek de olabilir ama ortalama bir uzman hekim ayda 5 bin 500 YTL ücret alıyor. Geçmiş dönemlerde doktorlara, 'Ben sana bin 300 lira vereyim sen git üstünü muayenehanede kazan' denildiği için doktorlarımız yarı zamanlı çalıştı. Türkiye'de hiçbir hekimin işsiz veya parasız kalacağına inanmıyorum. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu artık dışarıdan, yani özel muayenehanelerden de hizmet alıyor. Tercihlerini kamu dışından yana kullanırlarsa bile kayıpları olmaz. Bugün pratisyen hekim olan aile hekimlerinin aldığı ücret bile 4 bin YTL'nin altına düşmüyor" dedi.

Bakan Akdağ, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'da yapacakları değişiklik ile 'tam gün' uygulamasına geçildiğinde üniversite hastanelerinde görev yapan doçent ve profesör gibi akademik personelin kazançlarının doyurucu olması için yeni mevzuatlar getireceklerini kaydetti. Sağlık Bakanı Akdağ, yabancı hekimlerin çalışmasının Türkiye'deki iş piyasasına olumsuz etki yapacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Türkiye'ye 5 bin yabancı hekimin gelmesi halinde bile doktorların iş alanlarında en küçük bir daralma olmayacağını ifade eden Akdağ, buna gerekçe olarak ise hekim sayısının yetersizliğini gösterdi. Türkiye'de şu anda toplam 100 bin hekimin görev yaptığını hatırlatan Akdağ, rakamın 2023 yılında 200 bine çıkmaması halinde sağlık hizmetlerinin yürütülemez hale geleceğini iddia etti. Bakan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin nüfusu ve hizmet alımındaki engeller kaldırıldıkça talep artıyor. Her yıl mezun olan 4 bin 500 tıp öğrencisiyle bu sağlık hizmetleri yürüyemez. 2023 yılında Recep Akdağ sağlık bakanı olmayacak, zaten benim de böyle bir hedefim yok. Ama doktor açığını mutlaka kapatmamız lazım, aksi halde sağlık hizmetlerinde ciddi sıkıntılar yaşanır. YÖK bu konuda hiçbir işbirliğine yanaşmıyor. YÖK Başkanı'nı bu konuları konuşmamız için iki kere davet ettim, gelmedi. Gelmedikleri gibi doktor ihtiyacı olmadığını düşünüyorlar. Bu yıl da bu imkanı kaçırdık. Umarım yeni YÖK yönetimiyle bu sorunu çözeriz. Türk Tabipleri Birliği (TTB) YÖK'le aynı paralelde düşünüyor. Davulun sesi uzaktan hoş gelir diyeceğim, TTB çok uzaklarda değil. Hekimlerin sıkıntısı, iş yükünü çok iyi biliyor ve zaman zaman bundan dert yanıyor. Ben bir çocuk hekimiyim, günde 20 hastaya bakabilirim, ama sayı 50 olunca sıkıntı olur. Hekim dağılımında önemli adaletsizlikler vardı, bunu düzelttik."

İHA

En Çok Aranan Haberler