HABER

Doktorlara zorunlu hizmet geliyor

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmesi için meclise gönderilen eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılması ile ilgili kanun ele alınıyor.

TBMM Genel Kurul'unda yasama çalışmaları sürüyor. Saat 13.00'da başlayan çalışmalarda önce CHP'nin, kredi kartı faizlerinin tüketici kredisi faizi kapsamına alınmasını öngören yasa teklifinin görüşülmesinin gündemin ön sırasına alınmasına ilişkin grup önerisi ele alındı. Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine Genel Kurula getirilen önerinin lehinde konuşan CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, zaptu rapt altına alınması gereken kredi kartlarının Türkiye'nin kanayan bir yarası olduğunu belirtti. Önerinin aleyhinde söz olan DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan ise, CHPnin önerisine, daha önce haber verilmemesi ve ciddi inceleme yapılmaması nedeniyle karşı çıktığını bildirdi. Anavatan Partisi Malatya Milletvekili Süleyman Sarıbaş ise, kredi kartlarına uygulanan faizin, fakir fukaranın cebinden ve sofrasından alınarak, göbeği şişkinlere peşkeş çekilen bir düzen haline geldiğini öne sürerek, "Hani faiz haramdı, günahtı. Faizi kesme noktasında, tasarı yasalaşsın denilince, niye vazgeçiyorsunuz? Bu faiz adil mi yoksa siz adillikten mi vazgeçtiniz?" diye sordu.

Önerinin aleyhinde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da, bir düzenleme yapılırken kredi kartı kullanan tüketicilerin yanısıra buna olanak sağlayan kurumların da düşünülmesi gerektiği kaydederek, "Hükümet, bu konuyu çok önemsemiş, tasarı haline getirmiştir. Bakanlar Kurulu'nda ilgili tasarı imzaya açılmış, gelecek hafta TBMM gündemine getirilecek. Biraz sabırlı olun. Komisyonlarda ve Genel Kurul'da katkıda bulunun" ifadelerini kullandı.

Ardından yapılan oylamada CHP'nin önerisi reddedildi. Genel Kurul'da şu anda eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılmasını ve bazı yasalarda değişiklik yapılmasını öngören yasa ele alınıyor. Yasa, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilerek TBMM'ye gönderilmişti. Yasa komisyonlarda aynen kabul edildi. Yasanın Genel Kurul'da da değişikliğe uğraması beklenmiyor. Yasaya göre, doktorlara zorunlu hizmet uygulamasına geri dönülüyor.
Buna göre, mezun olan pratisyen ya da uzman hekimler, 2 ay içinde zorunlu görev yerlerine atanacaklar ve atandıkları ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre, 200'den 500 güne kadar zorunlu hizmet yapacak. İl Sağlık Müdürlüğü veya Yardımcılığı, Başhekimlik veya Yardımcılığı görevlerinde bulunanlar, serbest meslek faaliyeti yürütemeyecek. Yürütmekte olanlar, 3 ay içinde bu faaliyete son vermek ya da görevlerinden ayrılmak zorunda olacak. Köy ve beldelere açıktan vekil ebe ve hemşire atanabilecek. İcap nöbeti tutan sağlık personeline ek nöbet ücreti ödenecek. Acil tıp teknikerleri ile acil tıp teknisyenleri, hastalara acil yardım müdahalesinde bulunabilecek. Sözleşmeli personel, çalıştığı birimde başhekim, başhekim yardımcısı ve başhemşire olarak görevlendirilebilecek.

En Çok Aranan Haberler