HABER

Doktorlara 'zorunlu hizmet', yasalaştı

ANKARA (İHA) - Hükümet tarafından 2 yıl önce kaldırılan 'doktorlara zorunlu hizmet' tekrar geldi. Yeni yasaya göre, tıp fakültesi mezunları, 200 ila 500 gün arasında zorunlu hizmet yapacak. İl sağlık müdürü, müdür yardımcısı ile başhekim ve başhekim yardımcısı olarak görev yapanlar ise, kanunun yayım tarihinden itibaren 3 ay içinde özel muayenehanelerini kapatacak.

TBMM Genel Kurulu'nda gece geç saatlere gerçekleştirilen mesai sonrasında 'Doktorlara mecburi hizmet' getiren, AK Parti'li Cevdet Erdöl ve arkadaşları tarafından verilen teklif kabul edildi.

Yeni yasaya göre doktorlar için 'devlet hizmeti' yükümlülüğü getiriliyor. Yasa, doktorlara daha yüksek ücret alabilme imkanı taşıyan sözleşmeli personel veya Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak çalışabilme hakkı getiriyor.

Buna göre, yurtiçinde veya yurtdışında öğrenimlerini tamamlayarak doktor, uzman doktor ve yan dal uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, her eğitimleri için ayrı ayrı olmak kaydı ile "devlet hizmeti" yapacak.

Devlet hizmeti süresi, DPT Müsteşarlığı tarafından hazırlanan, ilçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması'na göre kademelendirilerek, 200 ila 500 gün arasında değişiyor. Bu kademelendirmede İstanbul, Ankara ve İzmir gibi birinci gruptaki ilçe merkezlerinde 500 gün olan devlet hizmeti süresi, en son basamak olan 6. grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerlerinde 200 gün olacak. Bu süreler, ihtiyaca göre Sağlık Bakanlığı'nın teklifi ile Bakanlar Kurulu kararıyla kısaltılabilecek.

Eş durumu ve sağlık mazereti nedeniyle yapılacak atamalar hariç personelin görev yerleri, tercih hakkı verilmek suretiyle kurayla belirlenecek. Devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamındaki personel, bu görevlerini tamamlamadan mesleklerini icra edemeyecek.

Türkiye'de 1981 yılından 24 Temmuz 2003'e kadar uygulanan mecburi hizmet, bu tarihte yürürlüğe giren ve temininde güçlük çekilen yerlerde sağlık personelinin sözleşmeli olarak istihdamına imkan veren yasayla kaldırıldı. Özendirilerek gönüllü çalıştırma esasına dayanan yasanın 2 yıllık uygulamasında, özellikle doktor istihdamında istenen sonuç elde edilemedi.

Getirilen teşvikler ve özellikle hekim ihtiyacının had safhada olduğu kalkınmada öncelikle yörelerde doktorlara döner sermaye payı ile 9-10 milyar liraya kadar maaş ödenmesine karşılık yeterli talep sağlanamadı.

İstenilen seviyede sağlık hizmetinin sunulmasını sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan uzman ve pratisyen doktor istihdamı için geçmişte uygulanan mecburi hizmet yerine, "özendirilmiş ve kolaylaştırılmış devlet hizmeti" yükümlülüğü getirilmesi gündeme geldi. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi yetkilileri, uygulamaya karşı çıkarak, doktorlara haksızlık yapıldığı görüşünü ifade etti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler