ANKARA (A.A) - TBMM'ye gelen dokunulmazlık dosyalarında ağırlığı, 88 dosyayla "terör örgütü propagandası yapmak" suçu oluşturdu.
TBMM'ye Mart 2009 itibariyle, yasama dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin, geçen dönemden kalanlarla birlikte gelen Başbakanlık Tezkeresi sayısı 316 oldu.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Başkanlığına bir dilekçeyle başvurarak, dokunulmazlık dosyalarına ilişkin liste istedi. TBMM Başkanı Köksal Toptan imzasıyla 25 Mart 2009 tarihi itibariyle gönderilen listeye göre, isnat olunan "terör örgütü propagandası yapmak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik, aşağılama", "PKK üyesi olmak", "suçu ve suçluyu övmek" suçlarından TBMM'ye 120 dosya geldi. Bunlardan 88'ini ise, "terör örgütü propagandası yapılmasına" ilişkin dosyalar oluşturdu.
-ÇEŞİTLİ KANUNLARA MUHALEFET-
Milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması talebinde, ikinci sırada, seçim yasaklarını ihlal etme suçu geliyor. "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna Muhalefet" suçundan TBMM'ye 46 dosya ulaştı. Görevi ve görevde yetkiyi, mahkeme kararlarına uymayarak görevi kötüye kullanma, görevde keyfi davranma, görevi ihmal suçları, 36 dosyayla üçüncü sırada bulunurken, hakaret ve tehdit suçları da 30 dosyayla sıralamada yer aldı.
Dernekler, Vergi Usul, Devlet İhale, Siyasi Partiler, Kooperatifler, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri, Özel Güvenlik Hizmetleri, Türk Ticaret, Fikir ve Sanat Eserleri kanunlarına muhalefete ilişkin tezkere sayısı 27.İhaleye fesat karıştırma, evrakta sahtekarlık ve kamu kurumunu dolandırmak, özel evrakta, resmi belgede sahtecilik, dolandırıcılık, zimmet, gerçeğe aykırı mal beyanında bulunma, nitelikli zimmet ve haksız mal edinme, açığa imzanın kötüye kullanılmasına ilişkin ise, 13 dosya var.
TBMM'ye gönderilen 5 dosya da, tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralanmaya veya ölüme sebebiyet verme suçunu kapsıyor.
-LİDERLERİN DOSYALARI-
AK Parti Genel Başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "görevi ihmal", "zimmet, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık, resmi evrak ve kayıtlarda sahtecilik ile cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçlarından toplam 2, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa aykırı davranmak", "hakaret", "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna aykırı olarak, seçimlerden bir gün önce saat 18.00'den sonra seçim propagandası yapmak" suçlarından toplam 3 dokunulmazlık dosyası bulunuyor DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'e ait toplam 8 dokunulmazlık dosyasından 2'si "suçu ve suçluyu övmek", 3'ü "terör örgütü propagandası yapmak", kalan 3 dosya da, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek", "seçim yasakları süresince propaganda yapmak" ve "devletin askeri teşkilatını alenen aşağılama" suçlarına dayandırılıyor.
TBMM'de 22. Dönemde, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin gelen Başbakanlık Tezkeresi sayısı 329 olmuştu. Bunlardan milletvekili seçilemeyenlerin dosyaları gereği yapılmak üzere Başbakanlığa gönderilmiş, seçilenlerden bazılarının dosyaları da Anayasa-Adalet Karma Komisyonunda görüşülmüş ve dokunulmazlıklarının kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesi kararlaştırılmıştı.