Doğuştan karaciğer hastası olan 6,5 kilogram ağırlığındaki 9 aylık Rümeysa bebeğe Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nde karaciğer nakli yapıldı.
Antalya’da Fatma ve Zeynel Şen çiftinin çocukları siroz hastası 9 aylık Rümeysa Şen'e 8 gün önce karaciğer nakli yapıldı. Anne ve babasının karaciğeri uyumlu olmadığı için, Rümeysa bebeğe aile dostu olan Kader İlhan'dan alınan karaciğer nakledildi. Rümeysa bebeğin nakli, etik kuruldan geçtikten sonra nakil Medikal Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.
Bu kadar küçük yaşta bir bebeğe organ naklinin dünyada nadiren yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Demirbaş, Rümeysa bebeğin karaciğer nakli yapılan en küçük hasta olarak hastane listesine girdiğini bildirdi. 10 kilonun altındaki bebeklere organ nakli yapılmasının teknik olarak zor bir iş olduğunu belirten Prof. Dr. Demirbaş, “Rümeysa 9 aylık bir bebek. Doğduğundan bu yana karaciğer hastası. Karaciğer nakli gereken durumda bize başvurdular. Karaciğer hastalığı oldukça ilerlemişti. Şu anki renginin dışında bütün vücudu sarılıktan dolayı portakal rengindeydi. Rümeysa'ya karaciğer nakli gerekiyordu, fakat 6,5 kiloydu. Bu kadar kiloyla nakil yapmak çok zor bir iş. Fakat Rümeysa’nın fazla zamanı kalmamıştı. Hastalıktan dolayı kaşıntı sorunları başlamıştı. Bize geldiğinde vücudunda kendi tırnakları ile kaşımaktan yaralar oluşmuştu” dedi.
"DÜNYADA DA ÇOK NADİR YAPILAN BİR AMELİYAT"
Prof. Dr. Demirbaş, Rümeysa bebeğin karaciğer fonksiyonlarının şu an normale döndüğünü bildirirken, bu naklin Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nde yaptıkları en düşük ağırlıklı nakil olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirbaş, “Normal insan karaciğerinin 1/12’ni kullandık. 65-70 gram civarında karaciğer dokusunu naklettik. Ameliyat süresi iyi geçti. Rümeysa en küçük karaciğer nakli olarak listemize geçti. Rümeysa adına mutluyuz. organ naklinin önemini Rümeysa bebeğin timsalinde bir daha görüyoruz. Dünyada da çok çok nadir yapılan bir ameliyat, komplikasyon olmadı” şeklinde konuştu.
Rümeysa’nın 0 RH negatif kan grubu olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Demirbaş, ailenin bir sosyal paylaşım sitesinde kan için müracaat yaptığını, şu ana kadar 350 ünite kan verildiğini ve kan bağışının da hala devam ettiğini bildirdi. Prof. Dr. Demirbaş Rümeysa için 1 ünite kan kullandıklarını belirtti.
Anne Fatma Şen ise aile dostlarının karaciğerini bağışlayarak canlarına can kattığını söyledi. Fatma Şen “Çok kaşıntısı vardı, huzursuzdu. Rengi sapsarıydı. Aile dostumuz, arkadaşımız canımıza can kattı, Rümeysa’nın ikinci annesi artık” dedi.
Karaciğerini bağışlayan Kader İlhan ise Rümeysa’ya organ bağışlamak için ailece karar verdiklerini söyledi. Oğlunun ve kendisinin karaciğeri uyumlu olduğunu belirten İlhan, “Ben karaciğerimi vermek istedim. Bunun çok güzel bir duygu olduğunu yaşayarak anlamak mümkün. Rümeysa'yı böyle gömek mutluluk veriyor. Ben sadece sezaryenle doğum yaptım, bir kız çocuğu doğurdum” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz