HABER

Dikkat, herkesin başına gelebiliyor! Dolandırıcılar tezgahı kurdu, Kara Cuma'yı bekliyor: Sosyal medya alışverişlerine dikkat

Kara Cuma, Efsane Cuma, Muhteşem Cuma, Siber Cuma... Her kasım ayında alışveriş yapmak isteyenler kadar dolandırıcıların da iple çektiği indirim dönemi geldi. Bazen sahte siteler üzerinden, bazen kargo mesajlarıyla bazense akla hayale gelmeyecek yöntemlerle vatandaşlar bir anda kendini tuzağa düşmüş buluyor. Uzmanlar alışverişin daha en başında kesinlikle kontrol edilmesi gereken noktaların altını bir bir çizdi: "İnanılmayacak kadar büyük bir indirim söz konusuysa o siteden derhal çıkılmalı."

Dikkat, herkesin başına gelebiliyor! Dolandırıcılar tezgahı kurdu, Kara Cuma'yı bekliyor: Sosyal medya alışverişlerine dikkat

Çok beğendiğiniz ürünü alayım derken kredi kartı bilgilerinizi kaptırabilir, büyük bir indirimden faydalandığınızı düşünürken dolandırıcıların ağına düşebilirsiniz! Herkesin başına gelebilecek mağduriyetler yaşanmaması için uzmanlar Kara Cuma indirimlerine yönelik uyarıda bulundu. İnternet üzerinden alışverişlerde, tanıdık bir site profili de olsa kesinlikle kontrol edilmesi gerekiyor. Sosyal medya alışverişlerinde ise tercih edilmesi önerilen iki ödeme yöntemi bulunuyor.

thumbs_b2_fcc3fb9504a22b886c37a460c06a020a

Türkiye'de Kara Cuma, Efsane Cuma, Muhteşem Cuma adlarıyla da bilinen Black Friday geldi çattı. Mağazalar 24 Kasım Cuma günü indirimlerini uygulamaya başlayacak. İndirimlerin bazıları günlerce sürecek, ayrıca 27 Kasım Pazartesi ise Siber Pazartesi başlayacak. Sabah'ın haberine göre, bu indirim dönemlerinde siber çeteler sahte, paravan e-ticaret siteleri oluşturarak tüketicileri tuzağa çekmeye çalışıyor.

Bulgular, dolandırıcıların popüler pazar yerlerini, lüks markaları ve mağazaları taklit ederek 2023 yılında 13 milyondan fazla e-mağaza bağlantılı kimlik avı saldırısı gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor. Bu nedenle vatandaşların alışverişlerde dikkatli olması gerekiyor.

thumbs_b_c_24db99ed66c6740420aecf4fbbf13274

"KESİNLİKLE KONTROL EDİLMELİ"

Uzmanlar, vatandaşları internet alışverişi yaparken, web sitesinin gerçek olup olmadığının birkaç kez kontrol etmek gerektiği konusunda uyarıyor:

"Sitenin iletişim bilgileri, SSL Sertifikası kesinlikle kontrol edilmeli. SSL sertifikası olup olmadığı, siteye girildiğinde adres barının sol köşesinde bulunan kilit işareti ile anlaşılabilir. Kilit işaretinin olmaması, dolandırıcılık niyeti olmasa bile o sitenin güvenilir olamayacağı anlamına gelir.

Sitenin adres, şirket ve telefon bilgileri de kontrol edilmeli. Sitenin sağlam bir altyapı sağlayıcıyla çalışıyor olması da güvenilir olduğunu gösterir. Yazıyorsa sitenin altındaki altyapı sağlayıcı firma ismine bakılabilir."

thumbs_b_c_3080bd6043d62308871cb30278390c87

SOSYAL MEDYA ALIŞVERİŞLERİNE DİKKAT

Ayrıca her ne sebeple olursa olsun, telefonda veya mesajla kimseye kredi kartı bilgisi verilmemesi gerektiğinin altı çiziliyor. Uzmanlar, "Sosyal medya üzerinden alışveriş yapılacaksa ya kapıda ödeme seçeneği tercih edilmeli ya da sanal kart kullanılmalı. İnanılmayacak kadar büyük bir indirim söz konusuysa o siteden derhal çıkılmalı" tavsiyesinde bulunuyor.

thumbs_b_c_da19e54e51b5e0b7a43665c8fd2bf8f2

SAHTE İNDİRİM KUPONLARI VE HEDİYE ÇEKLERİ

e-Ticaret sitelerinden alışveriş yapan bazı tüketicilerin, "Süper/Şahane/Efsane Cuma" olarak ifade edilen kampanya dönemlerinde daha da artan "indirim kuponu" ve "bedava hediye çeki" vaatleriyle bazı özel bilgiler ile kredi kartı şifreleri ele geçiriliyor.

Tüketicilerin bu dönemlerde alışverişe olan ilgisini tespit eden dolandırıcıların "Formu doldurun, X mağazasından yüzde 50 indirim kazanın" ya da "Bedava ürün kazanmak için telefonunuza gelen kodu girin" şeklinde mesajlar gönderdiği, bazı vatandaşların bu yolla özel ve kredi kartı bilgilerinin çalınabildiği kaydedildi.

thumbs_b_c_ea41107de12c191acdec6c5a158db71f

KARGO MESAJI ATIP BİLGİLERİ ELE GEÇİRİYORLAR

Sahte kargo takip mesajları da öne çıkan dolandırma yöntemlerinden biri. Ünlü e-ticaret sitelerini veya teslimat firmalarını taklit ederek vatandaşa mesajlar gönderiyorlar. Bu mesajlardaki bağlantılara tıklamak, kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesine yol açabiliyor. TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO'su Cenk Çiğdemli, "İndirim dönemlerinde siber çeteler sahte, paravan e-ticaret siteleri oluşturarak tüketicileri tuzağa çekmeye çalışıyor" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler