Dolandırıcılık temek anlamda birilerini aldatma amacıyla yapılan eylemdir ancak çoğunlukla birini, birilerini, bir kurumu vb. bir şekilde aldatarak onlardan maddi bir kazanç elde etme, direkt olarak para almak anlamında kullanılmaktadır. Dolandırıcılık kanunlarımızda da cezai işlem uygulanan bir suçtur. Türk Ceza Kanunu'nun 157. maddesine göre, "hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan bir kişi" dolandırıcılık suçunu işlemiş olur ve kanunda ön görülen şekilde cezalandırılır. Kanunda, dini duyguların istimar edilmesi bir kişinin zor durumundan faydalanmak, kişinin anlama kabiliyetinin zayıflığında yararlanmak, kamu kuruluşlarındaki kişilerin konumlarını kişisel çıkarları için kullanmaları, meslek sahibi kişilerin meslekleriyle ilgili kendilerine duyulan güveni kötüye kullanmaları gibi farklı durumlar dolandırıcılık olarak tanımlanmıştır.
Her sektörde bir yolunu bularak vatandaşı mağdur eden dolandırıcılar son olarak bir ev üzerinden aracı olarak 5.5 milyon lirayı hesaplarına göndertti. Emlakçı da evin alıcısı da neye uğradığını şaşırırken konu yargıya taşındı. Son dönemlerde alışveriş yapacaksanız dikkat, sizin de başınıza gelebilir. Bu dolandırıcılık yöntemi daha önce sıkça ikinci el araç satın alacak ve satacak kişilerin başına gelmesiyle de biliniyordu.
Doç Dr. Fikret Soyal'ın hayatı yaşadığı dijital dolandırıcılık ile adeta kabusa döndü. Kendisine gelen mesajların ardından e-Devlet'e girerek banka hesaplarını kontrol eden Soyal, adına 9 ayrı bankadan 20 kredi kartı çıkartıldığını ve 400 bin lira ihtiyaç kredisi çekildiğini gördü. Yaşadığı karşısında şoke olan akademisyen mevcut borcun faiziyle beraber 1 milyonun üzerinde olduğunu söyledi. Dolandırıcılar tüm bunları Soyal'ın kimliğinin fotoğrafını değiştirerek yaptı.
Dolandırıcılar bu kez profesörü hedef aldı. Bir sabah uyandığında kendinden habersiz adına kredi çekildiğini öğrenen Prof. Dr. Fikret Soyal, bankayı aradığında ikinci şoku yaşadı. Adına daha önceden alınmış 3 tane de kredi kartı olduğunu öğrenen Soyal, ne yapacağını şaşırdı. Bir anda yaklaşık 650 bin TL borçlanan Soyal'ın telefonuna hala kredi başvuru mesajları gelirken "Hala sms'ler geliyor. Borcumun 1 milyonun üzerine çıkacağına yönelik ciddi endişelerim var" diye konuştu.
İnternet üzerinden dolandırıcılık yöntemlerine bir yenisi daha eklendi. İstanbul'da yaşanan olayda, "Evim kentsele girdi. Kentsele girdiği için de para lazımdı. Benim çalışmam lazımdı" diyen emekli bir adam, paraya ihtiyacı olduğu için iş ararken sosyal medyada bir iş ilanına başvurdu ama sonrasında yaşadıklarıyla "Hayatım karardı" dedi. İş ararken 790 bin TL dolandırılan talihsiz adam, dolandırıcıların o akılalmaz yöntemini anlattı.
ABD'de sigorta şirketinden para almak için akılalmaz bir yöntem denendi. Dört şüpheli aracına ayı saldırdığı iddiasıyla bir sigorta şirketine başvuruda bulundu. Sigorta şirketinin dikkati ve yaban hayatı uzmanlarının dikkati akılalmaz oyunu ortaya çıkardı.
Güney Kaliforniya'da dört kişi, arabalarının bir ayı tarafından parçalandığını iddia ettikten sonra tutuklandı ve sigorta dolandırıcılığıyla suçlandı. Olaya ilişkin olarak mahkemede yetkililer sigorta şirketine gönderilen videoda ayının Lake Arrowhead'de arabaya girdiği görüldüğünü ancak bunun ayı kostümü giymiş bir kişi olduğunu söyledi.
Ankara'da sahte tapu ve tehditle dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 11 şüpheliden 9'u tutuklandı.
Özel rehabilitasyon merkezlerinde sahte raporla vurgun iddiası gündem yarattı. Özel çocukların eğitim gördüğü bazı rehabilitasyon merkezlerinin sağlıklı çocuklara engelli raporu çıkarıp devletten bunun için ödenek alındığı öğrenildi. Bir oyunun mağduru olduklarını çok sonra öğrenen aileler ise hayatlarının şokunu yaşadı. Doktor doktor gezseler de sahte raporu iptal ettiremediler. Öte yandan söz konusu iddialarla ilgili Özel Eğitim Konfederasyonu'ndan açıklama geldi.
Söylemezsem Olmaz isimli programa katılan Çağla Aydın isimli kadın, Kerimcan Durmaz tarafından evlilik vaadiyle kandırılıp 20 milyon lira dolandırıldığını iddia etti.
Banka hesabınıza bir anda kimden geldiği belli olmayan, milyonlarca lira para gelebilir. Ancak bu noktada yapılması gereken iki şey var; o parayı kesinlikle çekmemek ve banka, kolluk birimleri ve hatta mümkünse savcılığa bildirmek. Aksi takdirde bu para kişinin sandığından çok daha tehlikeli olabilir ve hesabına kimden geldiği belli olmayan yüksek meblağlı para gelen kişi farkında olmadan bir dolandırıcılık suçuna karışmış olabilir.
Kastamonu Entegre firmasını, belgede sahtecilik ve benzeri yöntemlerle 100 milyon liradan fazla zarara uğrattıkları iddiasıyla 9 kişi gözaltına alınmıştı. Davada tutuklu bulunan 3 sanık, 30 gün sonra tahliye edildi. Olayda tutuklu sanık kalmadı.
Dolandırıcılar, her gün farklı yöntemlerle insanlara tuzak kuruyor. Bu kez hedeflerindeki kişiler ise evlenecek olan vatandaşlar oldu. Geçen ay nişanlanan R.D. isimli kadın, bilinen bir e-ticaret sitesini birebir kopyalayan dolandırıcıların kurbanı oldu. "Aksaklık çıktı" yalanıyla iki kez ödeme yapan mağdur kadın 56 bin lira dolandırıldı.
Çorum merkezli İstanbul ve Hatay'da polis ekiplerince düzenlenen eş zamanlı operasyonda, piyasa değerinin altında sahte araç ilanları vererek 37 ilde 405 kişiden kapora alan 3 kişi yakalandı. Dolandırıcıların bu yöntemle yaklaşık 5 milyon lira vurgun yaptığı tespit edildi.
Telefon dolandırıcılarının son kurbanı ünlü sunucu Cansu Canan Özgen oldu. Özgen, banka numaralarına benzeyen bir hattan aranarak tam 450 bin lirasını kaptırdı. Ünlü isim dolandırıldığını anlar anlamaz soluğu savcılıkta aldı.
Yüksek kar vaadiyle dolandırıcılık son dönemde en çok gündem yaratan konulardan bir tanesi. Bir iş insanı da spor salonunda tanıştığı ve finans uzmanı olduğunu söyleyen kişinin yüksek kar vaadine kanıp dolandırıldığını ileri sürdü ve hukuki süreç başlattı. 'Yaklaşık 1 milyon 300 bin dolar para vermiş oldum' diyen kadın, yaşadığı süreci anlattı. Karşı taraf ise hakkındaki tüm iddiaları reddederek mahkemeyi kazanacağını öne sürdü.
Isparta merkezli 7 ilde düzenlenen telefon dolandırıcılığı operasyonunda gözaltına alınan 19 şüpheliden 8'i tutuklandı.
Çin'in Hunan eyaletinin Sanzhou bölgesindeki bir trende ilginç anlar yaşandı. Mang isimli bir genç trende tanıştığı kadının kendisinden yardım istemesi üzerine onun telefonunu alarak yazı tipi boyutunu ayarlamaya başladı. Ancak yaşlı kadının cep telefonundaki mesajı görünce durumun ciddiyetini anlayan genç hemen polise haber verdi.
Kripto para borsasındaki hareketlilik pek çok kişi tarafından takip edilirken bir yandan kripto para platformlarıyla ilgili dolandırıcılık iddiaları da gündem oluyor. Son olarak Türkiye'deki 80 kripto borsasından biri de şu an mağduriyetlerle gündemde. Çok sayıda kullanıcı, paralarını çekemediklerini söyleyip dolandırıldıklarını düşünürken yetkililere de ulaşamadıklarını aktardı.
Vatandaşların son zamanlardaki en büyük korkusu dolandırıcılık olayları oldu. Neredeyse her gün yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıkıyor. Son olarak Osmaniye'de yaşanan bir olay akıllara durgunluk verdi. Türkiye Pakistan İş İnsanları Platformu adına 500 liralık hediye çeki dağıtan şüpheliler, hediye çeki karşılığında vatandaşların kimlik bilgilerini toplayıp, videolarını çekti. Şüpheliler, bu kimlik bilgileriyle vatandaşlar adına banka hesabı açıp, işlem yaptı.
Borçsuz uyuyup, borçlu uyandılar... Mobil bankacılık kullananlar arasında mağdur sayısı giderek artıyor. Dolandırıldıklarını belirten yüzlerce kişi sosyal medya hesabından video paylaşarak sesini duyurmaya çalışırken, bankadan gelen açıklamaya rağmen sayı artıyor. Müşteriler tek tek hesaplarını kapatmaya başlarken, Avukat Fevzi Doğan'ın hatırlattığı mahkeme kararı ise dikkat çekti: "Mahkeme şunu söyledi; tüketici burada sorumlu değil dolayısıyla işleyen kredileri de ödememesi gerekiyor."
Mobil bankacılık kullananlar hesaplarını kontrol ettiğinde gözlerine inanamadı. Bazı müşterilerin banka hesaplarından izinsiz olarak başka hesaplara para transfer edilirken, bazı müşteriler adına da 800 bin TL'yi bulan krediler çekildiği iddia edildi. Söz konusu haberler sonrası bankanın müşteri hizmetleri adeta kilitlenirken, 10 milyonlarca liralık bir mağduriyet yaşanmış olabileceği belirtiliyor. Bankadan ise söz konusu iddialarla ilgili yalanlama geldi.
İstanbul'da yaşayan bir adam, 5 yıldır birlikte olduğu kadın tarafından yatak odasında özel videoları çekilip şantaj yapılarak dolandırıldı. Evlilik hayalleri kurarken, paralarını ve altınlarını kaptıran adam soluğu savcılıkta aldı. Evlenince yaşayacakları ev ise masaj salonu ilanlarına düştü. Yaşadıklarını anlatan talihsiz adam "Biri beni arayıp ölümle tehdit etti. Dolandırıldım, videolarım çekildi, paralarım gitti ve evim kurşunlandı." ifadelerini kullandı.
Fatih’te çalıştığı iş yerini dolandırmaya çalışan Hacı B.K. (31) isimli şahsın yalanını güvenlik kameraları ortaya çıkardı. Döviz bürosundan alan iş yerine ait 250 bin doları "Arabayla kaza yaptım, otomobilden çalındı" dolandırmaya çalıştı. Hırsızlığa tradik kazası süsü vermeye çalışan Hacı B.K.’yı güvenlik kameraları ele verdi.
Son dönemde dolandırıcıların yeni yöntemlerinden bir tanesi kopya siteler oldu. Gerçeğiyle neredeyse birebir aynı görünen bu sahte sitelere girip alışveriş yapmak isteyenler dolandırıcıların ağına düşüyor. Benzer bir olay, 3 bin 500 TL'ye ikinci el bir televizyon almak isteyen vatandaşın da başına geldi. Türlü bahanelerle toplamda 14 bin TL gönderen vatandaş, "O paranın üzerine su için" cevabıyla karşı karşıya kaldı.
Kayseri'de 16 yıl 3 ay hapis cezası bulunan ve M.Ö. (42) isimli şahsın cezaevine girmemek için saklandığı yer görenleri şoke etti. Hakkında yakalama kararı bulunan M.Ö, evinde saklandığı gizli bölmede yakayı ele verdi.
Küçükçekmece’de, 68 yaşındaki Muammer Çatıkkaş Silsüpür’ü telefonla arayan dolandırıcılar kendilerini polis olarak tanıttı. Bir çetenin Muammer Çatıkkaş adına sahte kimlik çıkardığını ve gizli operasyon yürüttüklerini söyleyen sahte polisler, ailenin tüm mal varlığını sattırdı. Kadir Silsüpür, Kastamonu’da piyasa değeri 15 milyon lira olan ev ve arsalarını 5 milyon liraya satarak parayı dolandırıcılara teslim etti.
Dolandırıcılar klima satışlarındaki artışı fırsat bildi. En çok tıklanan ilan sitelerinden birini birebir kopyaladılar. İstanbul'da bir vatandaş da o dolandırıcıların ağına düştü, bir de alay konusu oldu.
Hayatı kabusa çeviren yeni bir siber dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Son mağdurlardan biri de İstanbul'da erkek kuaförlüğü yapan Murat Sevim. Telefon numarası kopyalanan Sevim'e sürekli telefon geliyor, arayan kişiler sert şekilde "Beni neden aradın" diye çıkışıyor. Nedeni ise Sevim'i dolandırıcı sanmaları! Oysa Sevim aslında kendisini arayan kişilerden hiçbirini aramıyor. Yeni dolandırıcılık yönteminin detayları akıllara durgunluk verdi.
Sahte diploma elde edip o diplomaları kiraya vererek haksız kazanç sağlamak için kolları sıvayan dolandırıcılar, çeteler tarafından dolandırıldı. Sahte diploma paralarını kaptıranlar yüzsüzlükte sınır tanımayıp, şikayetçi bile oldular.
Mersin Emniyet Müdürlüğü Siber polisi Mersin merkezli 5 ilde internet üzerinden üye olup sisteme dahil olan kişilerin kendisine verilen görevleri tamamladıkça kazanç elde edeceği vaadiyle 335 bin 169 lira dolandırdığı öne sürülen 7 şüpheliyi yakaladı.
İsveç vatandaşı Andreas Szakacs dünyanın en büyük vurgunlarından birine imza attıktan sonra Beykoz'daki villasında yakalandı. Dünyanın dört bir yanından 3 milyon kişiyi 4 milyar dolar dolandırdığı iddia edilen OmegaPro kripto şirketinin CEO'su Szakacs Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Emre Avcı adını aldı. Şirket güven kazanmak adına futbol turnuvası düzenleyip Ronaldinho, Kaka gibi oyuncuları sahaya bile çıkardı.
Mardin’in Midyat ilçesinde yalnız yaşayan, İsveç’teki ağabeyinin gönderdiği para ve evinde beslediği keçilerle geçimini sağlayan Amoniel Üneşi (67), aldığı yardım kolisi için bir kağıt imzaladıktan 1 ay sonra gelen tebligatla deyim yerindeyse hayatının şokunu yaşadı. Üneşi, gelen tebligatla 182 bin euro borçlandırıldığını öğrendi. Üneşi, avukatı aracılığıyla ‘yardım kolisi’ bahanesiyle senet imzalatan M.D. ve Ü.D. hakkında suç duyurusunda bulundu.
Keanu Reeves, Gerald Butler, Colin Firth gibi ünlü Hollywood aktörlerinin sahte hesapları üzerinden film ve yapımcılık adı altında dolandırıcılık yapan Nijeryalı dolandırıcılık çetesinin toplamda 28 milyon liralık vurgun yaptığı belirlendi. Nijeryalı örgüt lideri Frankline Christ'in Türk vatandaşı eşi Sinem Ibe'nin ise örgütte yönetici olduğu öğrenildi.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde akla hayale gelmeyecek bir dolandırıcılık olayı yaşandı. Bir iş yerinin rafında bulunan semaveri kucaklayan şahıs, daha önce satın almış gibi yaptığı semaveri tekrar iş yeri sahibine vererek para iadesi aldı. Para iadesi yaptıktan sonra durumdan şüphelenen esnaf, kamera kayıtlarını incelediğinde dolandırıldığını fark etti.
İstanbul Bakırköy'de, 1 milyon 400 bin liralık saatini internet üzerinden satmak isteyen K.İ., saati ofislerine götürdüğü şüpheliler tarafından sahte bir saatle dolandırıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün çalışmaları sonucu yakalanan 4 şüpheli, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Kendini polis, savcı olarak tanıtan dolandırıcılığı, yasa dışı bahis hesaplarıyla yapılan dolandırıcılık suçlarına bir yerinizi daha eklendi. Sosyal medyada hesaplarıyla yurt dışı merkezli elektrikli otomobil satışı yaptığını gösteren, yurt içindeki muadillerine göre uygun fiyatlarla, sıfır araç ilanları yayımlayan bazı hesaplar ‘kapıya teslim’ vaadiyle otomobil alıcılarını dolandırmaya kalkıştı. TÜKONFED Otomotiv Komisyonu Üyesi Turan Altın konu hakkında uyarılarda bulundu.
Eskişehir’in İnönü ilçesinde 3 milyon TL telefonla dolandırıcılık olayını gerçekleştiren şüpheliler Çifteler ilçesinde yakalandı.
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, kendisini polis olarak tanıttıktan sonra, bir operasyonda kullanılmak üzere isteği parayı almaya gelen A..K., polis tarafından yakalandı. A.K. çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.
24 ilde Siberağ-4 operasyonları düzenlendi. Operasyonlarda nitelikli dolandırıcılıktan banka veya kredi kartını kötüye kullanmaya ve yasa dışı bahisten çevrim içi çocuk müstehcenliği işleyenlere birçok suçlu yakalandı.
Sanal alemde işlenen, dolandırıcılıktan yasa dışı bahis ve şans oyunlarına dek birçok suçla ilgili harekete geçildi. 23 ilde Siberağ-3 operasyonları düzenlendi, 68 kişi yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya detayları ve görüntüleri paylaştı.
Malatya’da, depremzede bir vatandaş kendisini polis olarak tanıtan dolandırıcılara 370 bin TL’sini kaptırdı. Dolandırıcıların ağına düşen yaşlı adamın gittiği bankada depremlerde yıkılan evi için DASK tarafından yapılan 180 bin TL'lik ödemenin parasıyla birlikte toplamda 370 bin TL’yi dolandırıcıların hesabına havale ettiği öğrenildi. Dolandırıldığını sonradan anlayan yaşlı adam büyük şok yaşarken polis merkezine gidip şikayetçi oldu.
Son dönemde gelişen teknoloji ve getirdiği kolaylıklarla beraber internet üzerinden yemek siparişleri de artmaya devam ediyor. Uzmanlar bu kolaylığı fırsata çevirmeye çalışanlara karşı uyarılarda bulunarak, verilmeyen bir sipariş üzerine gelen linklere tıklanmaması ve istenen kodların paylaşılmamasına dikkat çekiyor.
Kamuoyunda "yüksek karlı gizli fon" adıyla bilinen dolandırıcılık olayına ilişkin Seçil Erzan, Süleyman Aslan ve "Moci" olarak bilinen Mojtaba Haghani hakkında yeni dava açıldı. Hazırlanan iddianamede, Seçil Erzan'ın savcılıkta alınan ifadesinde, "Süleyman Aslan büyük bir tefecidir. Benden bu zamana kadar defalarca para karşılığı faiz almıştır. Süleyman Aslan isimli tefeciden Moci ile 10 milyon lira para aldım, 14 milyon lira olarak geri ödedim" dediği aktarıldı.
Özel bir bankanın müşterileri bir sabah uyandığında hayatları kabusa döndü: Siber dolandırıcılar yine iş başındaydı! Mobil bankacılık uygulamalarına sızan sahtekarlar yüzlerce kişi adına kredi çekti, kendi hesaplarına aktardı. Mağdurlar kendileri çekmedikleri, bir lirasını bile kullanmadıkları kredileri ödemek zorunda kalmalarına isyan etti. Tüketici Mahkemesinden mağdurları umutlandıran bir karar geldi.
İstanbul'da döviz bürosu işletip emlakçılık yapan B.B., kısa süre önce işe aldığı çalışanına dolara çevirmesi için 1 milyon Euro verince hayatının şokunu yaşadı. Parayı alan Mehmet E.Ç. bir daha işyerine hiç dönmedi. Galata'daki kuyumcuda parayı bozdurduğu görüntüleri ortaya çıkan Mehmet E.Ç. izini kaybettirmeye çalışsa da başarılı olamadı.
"Meclis kararıyla vatandaşlara son 3 senelik kart aidatlarının iade edileceği" iddialarına ilişkin olarak Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden açıklama geldi. DMM iddiaların gerçeği yansıtmadığı ve dolandırıcılık amaçlı olduğunun altını çizdi.
Malatya’da, filmleri aratmayan dolandırıcılık olayı takip edilerek çözüldü. Vatandaşları arayıp, kendini polis ve savcı olarak tanıtarak ellerindeki altın ve paraları alan şahıs, 178 saatlik kamera görüntünün ardından kıskıvrak yakalandı.
İzmir'de yaşanan dolandırıcılık olayı akıllara Seçil Erzan'ı getirmişti. Benzer yöntemle dolandırıcılık yapan Denizbank Bornova Şube Müdürü Hatice Özalp ifadesinde çarpıcı ifadeler kullandı. Özalp döviz kurundaki hareketliliği bahane etti. İşin için çıkamadığını belirten Özalp obezite ve estetik ameliyatlarına çok para harcadığını söyledi.
İzmir’de yeni bir Seçil Erzan vakası daha yaşandı. Yüksek kar vaadiyle iş ve spor dünyasından 10 kişiyi toplam 300 milyon lira dolandırdığı iddia edilen Şube Müdürü Hatice Ö., gerçekler ortaya çıkınca da intihar girişiminde bulundu. Psikiyatri servisine yatırılan Şube Müdürü Hatice Ö. taburcu edilip gözaltına alındıktan sonra bugün adliyeye sevk edildi.
İstanbul'da bir emlakçı 140 milyon lira değerindeki lüks evi satmaya çalışırken 14 milyon lira dolandırıldı. Almanya'ya kaçmak üzereyken Münih uçuşunda yakalanan bir şüphelinin üzerinde 15 bin euro bulundu. Şüpheli bu paranın kendisinin olduğunu ve olayın organizatörü olduğu iddia edilen kadını ise daha önceden tanımadığını sadece bir gecelik ilişki yaşadığını iddia etti. İşte film gibi olayın detayları!
Dolandırıcılar internet siteleri ve uygulamalar üzerinden vatandaşları daha kolay ağlarına düşürmek için gelişen teknolojiyi kullanmaya başladı. Uzmanlar, yapay zeka teknolojisini kullanıp, haberleşme uygulamaları üzerinden ünlü kişilerin kılığına giren dolandırıcıların vatandaşları kandırarak haksız kazanç elde ettiklerine dikkat çekti. Dolandırıcıların bu ağına takılmamak için ise arayan kişinin kesinlikle teyit edilmesi noktasında uyarıda bulunuluyor.
Seçil Erzan'ın dolandırıcılık davasında önemli bir gelişme yaşandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Seçil Erzan’ın şikayeti üzerine Denizbank yöneticileri hakkında başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verdi.
Konya'da bir bankacı, zimmetine yüklü bir miktar para geçirdi. Paranın bir kısmını nişanlısına gönderdiği öğrenen bankacı P.Y. ile nişanlısı S.A. tutuklandı. P.Y. ifadesinde parayı kaldıraçlı işlemlerde kaybettiğini açıkladı.
Yalova'da devre mülk adı altında binlerce insanı dolandıran çeteyle ilgili ortaya çok konuşulacak detaylar çıktı. Operasyonda ünlü oyuncu Yusuf Atala'nın da tutuklanması davayı daha dikkat çekici hale getirdi. Yapılan hesaplarda mağdurların 5 bin yılda sadece 1 gün tatil yapabilecekleri ortaya çıktı.
İzmir'de bir bankanın şube müdürü olan H.Ö. aralarında Karşıyaka Spor Kulübü'nün 3 yöneticisi ile 2 iş insanın bulunduğu yüzlerce kişiyi yüksek kar vaadiyle dolandırdı. 200 milyon TL'lik vurgun yapan ve gözaltı kararı verilen H.Ö.'nün intihar girişiminde bulunduğu öğrenildi.
İzmir'in Seferihisar ilçesinde, kendilerini polis ve savcı olarak tanıtarak bir kişiyi 1 milyon lira dolandırdıkları iddia edilen 4 şüpheli tutuklandı.
Sosyal medya şirketlerinin almadığı tedbirler nedeniyle dolandırıcılara açık kapı bırakılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda son hedef İş İnsanı Murat Ülker oldu. Ülker, sosyal medyada yapay zekâ yöntemleri ile adını kullanan dolandırıcılara isyan etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi de Mansur Yavaş'ın sesinin taklit edildiği sahte görüntülere karşı uyardı.
Antalya’da kooperatif kurarak 150 kişiyi 200 milyon lira dolandıran şüpheliler Antalya merkezli 9 ilde yapılan eş zamanlı operasyonla yakalandı. Şüphelilerden 10’u tutuklandı. Şahısların, mağdurların çok sayıda gayrimenkul ve araçlarını da alıp dolandırdığı öğrenildi.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Maryland eyaletinde yaşayan 82 yaşındaki Dennis Jones isimli bir adam arkadaşlık sitesinden tanışıp aşık olduğu bir kadının kendisini dolandırdığını fark edince hayal kırıklığından intihar etti. Çocuklarıyla buluşmadan birkaç saat önce 82 yaşındaki Jones evinde intihar etti ve cansız bedeni bulundu.
Dolandırıcılar artık insanları tuzaklarına düşürmek için yapay zekayı kullanıyor. Uzman isimlerden yapay zekayla oluşturulan sahte içeriklere karşı vatandaşlara uyarı yapıldı. Dolandırıcılar, vatandaşları ağlarına düşürmekte özellikle ünlü isimlerin görüntü ve seslerini yapay zeka yardımıyla klonlayarak sahte reklamlarda kullanıyor.
Bursa'da kendilerini "Başkomiser Volkan" olarak tanıtıp dolandırdıkları yaşlı adamdan 35 bin dolar ve 15 tam altın alan 4 şüpheliden 3'ü tutuklandı.
Operasyonda ele geçirilen cep telefonlarında yapılan incelemelerde, 12 kişinin toplam 1 milyon 384 bin 500 lira dolandırıldığı tespit edildi.
Yazar Aşkım Kapışmak, FIFA kokartlı eski hakem Bülent Demirlek... Bu isimleri bir araya getiren, on binlerce kişiden dudak uçuklatan bir vurguna imza atan suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyon oldu. Hakem Demirlek'in yatırımcıları ikna etmeye çalıştığı toplantılardaki akılalmaz konuşmaları sızdı! Zengin olmayı vadeden Demirlek, "Maaşlı çalışıp zengin olan var mı çevrenizde?" diye sorularla akılları çelmeye çalışmış...
Kurban Bayramı yaklaşırken dünyanın dört bir yanından Müslümanlar hac yoluna koyuldu. Türkiye'den de 36 kişi, kendini derviş olarak tanıtan Mahmut Öztürk'e güvenerek Bosna Hersek üzerinden hacca gitmeyi umuyordu. Öztürk'e hac yolculuğu için kişi başı 70 bin lira ödendi. Yolculuk günü geldi ancak Öztürk'ün sesi soluğu çıkmadı. Dolandırıldığını anlayan vatandaşlar soluğu savcılıkta aldı.
İzmir'de yaşayan Sadullah Serter (76), kendisini arayıp 'başkomiser' olarak tanıtan kişiye inandı, evini 1 milyon 800 bin TL'ye sattı. Serter daha sonra 1300 kilometre uzaklıktaki Şanlıurfa'ya gidip, kendilerini polis olarak tanıtan 2 kişiye tüm parayı elden teslim etti. Dönüş yolunda dolandırıldığını anlayarak şikayetçi olan Serter, "Benimle konuşan kişinin o kadar güzel bir Türkçesi vardı ki, kanmamak elde değil" dedi. Dolandırıcıların parola olarak 'Vatan' kelimesini kullandığı öğrenildi.
Kağıthane’de korsan taksi çağıran iki şahıs polis süsü verip “aracını bağlarız” diyerek sürücünün 14 bin lirasını çaldı. Sürücünün şikayeti üzerine gerçek ortaya çıkınca sahte polisler, Çağlayan Suç Araştırma polisleri tarafından yakalandı. Şahısların araca binip karakolun önünde indiği anlar kameralara yansırken, iki şahıs tutuklandı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 13 ilde jandarma tarafından yasa dışı bahis ve nitelikli dolandırıcılık suçlarına yönelik düzenlenen “Sibergöz-41” operasyonlarında 65 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
Özellikle turistik bölgelerde iş yapan esnafa son zamanlarda şeytanın bile aklına gelmeyecek dolandırıcılık yöntemleriyle saldırılıyor. Art niyetli turistlerin bu seferki hedefi İstiklal Caddesi'ndeki bir kadın giyim mağazası oldu. Alışverişinin ödemesini kartla yapan turistin mağazadan çıktıktan sonra yaptığı pes dedirtti. İşte olayın tüm detayları!
İstanbul Avcılar'da uzun süredir faaliyet gösteren fatura ödeme merkezinde faturalarını ödeyenler evlerine gelen elektrik, su ve doğalgaz kesme tebligatlarıyla şok yaşadı. 2 ay önce el değiştirdiği ve ruhsatsız olduğu öğrenilen iş yerini belediye ekipleri mühürledi. Çok sayıda kişinin fatura ücretlerini toplayan dolandırıcılar kayıplara karıştı, mağdurlar da karakola gidip şikayetçi oldu. Mağdurlar "Ödemeyi yaptık ve şimdi ikinci ödeme yapmamız gerekecek. Bu gibi yerler hiç güvenli değil" dedi.
Çin'de canlı yayın izleyici sayısını arttırmak için 4600 telefon satın aldı ve kendi hesabını izlemeye başladı. Dört ayın sonunda yayıncı 3 milyon yuan (415.000 ABD Doları) kazandı. Çinli yayıncı dolandırıcılık gerekçesiyle hapse atıldı. Bu durum sosyal medyada Çin'in herhangi birini dolandırıcılık nedeniyle ilk kez cezalandırdığı anlamına geliyor.
Adana'da müstehcen fotoğraflarla dolandırıcılık rezaleti yaşandı. Şüpheliler sosyal medyadan tanıştığı kişilere reşit olmayan kızlarına ait olduğunu söyledikleri fotoğraflar atıp onlarca kişiyi dolandırdı. Aralarında kadınların da olduğu 35 işi yakalandı.
Ankara'daki emlak çetesi dolandırıcılığında mağdurlar giderek artarken hepsi yaşadıklarından dolayı isyan etti. Mağdurların bir kısmı milyonlarını bir kısmı da evini ve arabasını kaptırdı. Ev alma hayaliyle yola çıkan mağdurlar aynı yöntemle dolandırılırken hepsi de düşük fiyat oyununa kandı. Toplu şekilde suç duyurusunda bulunan mağdurlar, suçluların ceza almasını istiyor. Mağdurlardan biri ise şimdi sokakta kalma tehlikesiyle karşı karşıya.
Elazığ’da yaşayan Ali Akbaş, gece uyuduğu sırada hayatının şokunu yaşadı. Akbaş'ın telefonu hacklendi, 10 dakika içerisinde internet bankacılığı hesabından adına kredi çekildi, ek hesabı da boşaltıldı. Yaklaşık 300 bin lira dolandırılan Akbaş, soluğu karakolda aldı. Adına çekilen kredi ile ek limitindeki paranın aktarıldığı hesabın belli olduğunu belirten talihsiz adam, yetkililere seslenerek mağduriyetinin giderilmesini istedi. İşte detaylar...
İzmir ve Aydın'da, kurdukları çağrı merkezinden aradıkları kişileri dolandırdığı öne sürülen 11 şüpheli gözaltına alındı.
İzmir merkezli 3 ilde gerçekleşen operasyonda dizi ve film oyuncusu kadın da yakalandı 17 yaşındaki hacker 'Zeus' da! Şebeke lüks villalar kiralıyor, internetten çeşitli yöntemlerle vatandaşları soyup soğana çeviriyordu. Bu şekilde 5 milyon TL'ye yakın kazanç da elde ettiler. Komandoların destek verdiği jandarma ekipleri düğmeye bastı, operasyondan detaylar dikkat çekti.
Amasya’da Vahide Yurttaş’ı (69) kendini savcı olarak tanıtan telefon dolandırıcısı tarafından dolandırılmaktan polis kurtardı. 54 bin lirayı şüphelinin hesabına yatırmak isteyen Yurttaş’ı polis ekibi ikna edip vazgeçirdi. Yurttaş’ın kızı Ayşenur Yurttaş, “Polisler gelip annemle konuşmasaydı, annem asla onların dolandırıcı olduklarına inanmazdı. Polis ekiplerine de annemi kurtardıkları için teşekkür ediyorum’ dedi.
Araç almak isterken dolandırıcıların eline düştü! Sahtekarlar, parçalanmış iki araçtan tek bir araç yapıp mali müşaviri kandırdı. "Bu kadarına da pes" denecek olay başkentte meydana geldi. İnternetten ikinci el otomobil alan sürücü, aracı bir seneden fazla sorunsuz kullandıktan sonra aldığı telefonla dolandırıldığını öğrendi. Araçtaki detay duyanları hayrete düşürdü.
Bakırköy Adalet Sarayı'nda görevli zabıt katibi Süleyman Demirel, 80 milyon lira dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında savunma yaptı. Demirel savunmasında, "İnsanlar bana bahis işlerinde başarılı olduğum için paralarını veriyordu. Tatlı dilime güler yüzüme para veriyorlardı. Bahis sitesinde VIP üyeydim. Ben siteden kazandığımda para aldığım kişilere veriyordum. Ben iyi niyetliydim, keşke Tosuncuk gibi parayı toplayıp çekip gitseymişim" ifadelerini kullandı.
Bernard ve Ann McDonagh çifti Galler'deki birden fazla restoranda yüzlerce pound değerindeki hesapları ödemedikleri için dolandırıcılık suçuyla aranıyordu. Ailecek yemek yedikleri restoranlarda hesap ödemediklerini kabul eden çift yakalandı. Çift dolandırıcılık suçuyla 2 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor.
Adana’da ücretsiz futbol maçı izlemek için cep telefonuna gelen bağlantı linkine tıklayan inşaat ustası Yalçın Güven’in (51) banka hesabından uyuduğu saatlerde 250 bin lira kredi çekildi. Kredinin 138 bin lirası tanımadığı kişilere aktarılan Güven, dolandırıcıların yakalanması için yardım istedi. İşte detaylar...
Diyarbakır'da, haklarında soruşturma açılan veya yargılanan kişileri tahliye ya da beraat ettireceklerini söyleyerek dolandırıcılık yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve aralarında avukatın da bulunduğu 9 şüpheli tutuklandı.
Aralarında spor camiasında önemli isimlerin bulunduğu 26 mağdurun dolandırıldığı iddiasıyla ilgili olan Seçil Erzan olayına yeni bir iddianame daha eklendi. Böylelikle mağdur sayısının 27'ye yükseldiği olayda Seçil Erzan'la ilgili istenen hapis cezası da 87 yıldan 285 yıla çıktı. Erzan 24 Mayıs'ta yeniden hakim karşısında olacak.
Adana'da cezaevinden firar eden Sinan Ö., kuzeninin çalıştığı, Mehmet G.'nin çiftlik evine sığındı. Çok sayıda polis ekibi çiftliğe baskın yaptı, ortaya akılalmaz manzaralar çıktı. Giysi dolabının içinden adeta bir cephanelik çıktı. Polis ekiplerinin şüphelileri yere yüzüstü yatırıp gözaltına aldığı an dikkat çekti. Aralarında Kalaşnikof gibi tüfeklerin de bulunduğu çok sayıda silah baskınla gözler önüne serildi.
İzmir’de çeşitli alım satım hizmetleri veren internet siteleri üzerinden sahte ilan vererek vatandaşları dolandırma olayıyla ilgili 7 şüpheli tutuklandı.
Bursa'da haciz işlemi sonrası tutuklanan sanık, dolandırıcılıktan yargılanıyor.
Japonya'da "Sugar baby Riki (Şeker Bebek Riri)" takma adıyla tanınan 25 yaşındaki bir kadın erkekleri dolandırmak ve dolandırıcılık eylemlerinin nasıl gerçekleştirileceğini açıklayan bir kılavuz satma suçundan tutuklandı.
Isparta'da iş vaadiyle dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan şüpheli tutuklandı.
Antalya'da düzenlenen telefonla dolandırıcılık operasyonunda gözaltına alınan 3 şüpheli tutuklandı.
Yere düşüp kırılan telefonu tamir ettirmek istedi, hal böyle olunca telefonu tamir ettirmek için bir firmaya yolladı ancak bin pişman oldu. İddiaya göre telefon önce 2 ay verilmedi, teslim edildiğinde ise hala kırıktı. İddiaya göre o telefon tamircisi firma, telefonun yapılması için 2 bin 500 TL almıştı. Tamir mağduru olduğunu iddia eden adam isyan etti.
Ankara'da yaşayan Necla Özmen, 2016 yılında spor salonuna yazıldı, orada bir gençle tanıştı. Ancak hikayenin sonu pek de mutlu bitmedi. Özmen hem kalbini hem de tüm birikimini o kişiye kaptırdı. Suçladığı genç, iddiaya göre ondan aldığı paralarla bir başkasıyla evlendi. Hüsrana uğrayan talihsiz kadın kandırıldığını düşünüyordu, canı bu kadar yanınca o da hakkını aramak için 50 yaşında hukuk fakültesi öğrencisi oldu.