Dolar ne kadar oldu merak ediliyor. Dolar güne düşüşle başladı. Dolar/TL, dün 3,90'ın üzerini görürken, ABD enflasyon verisi sonrası 3,8732'ye kadar geriledi ve günü önceki kapanışa göre yüzde 0,18 azalışla 3,8811'den tamamladı. Dolar/TL, bugüne yatay başlamasının ardından yüzde 0,07 artışla 3,8840 seviyesinde dengelendi. Dün açıklanan Avro Bölgesi dış ticaret fazlasının 25 milyar avro ile beklentileri aşması sonrasında avro/dolar paritesi 1,1860 ile 13 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Parite, bugün uluslararası piyasalarında 1,1770 seviyesinde dengelendi.
Uluslararası piyasada avro/dolar paritesindeki yükselişe paralel değerlenen avro/TL ise dün 4,6128 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesi sonrası, bugün 4,57-4,59 bandında işlem görüyor. Aynı dakikalarda sterlin/TL de yatay bir seyirle 5,1136'dan alıcı buluyor. Analistler, bugün Avro Bölgesi enflasyon ve ABD'de sanayi üretimi başta olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan dolar/TL'de 3,8450'nin destek, 3,91 seviyesinin ise direnç konumunda bulunduğunu kaydetti. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? Uzmanlar dolar ve avronun ne kadar yükselmesini bekliyor? İşte 17 Kasım Cuma güncel dolar kuru...
Dolar alış: 3,8519 TL / Dolar satış: 3,8528 TL
Euro alış: 4.5499 TL / Euro satış: 4.5514 TL
İngiliz Sterlini alış: 5.0860 TL / Satış: 5.1090 TL
Güncel döviz kurlarını aşağıdaki linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
DOLAR/TL ORANI ARTIŞINI DOLAR SATIŞI DURDURAMADI
Analistlere göre Türk Lirası'nın son zamanlarda yaşadığı değer kaybını hem iç hem de dış etkenlere bağlamak mümkün. HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, eylül ayının ortasından beri yaşanan değer kaybının sadece TL'ye özgü olmadığını vurguluyor. Diğer yandan TL'nin negatif ayrıştığına dikkati çeken Aksoy, TL'deki değer kaybının nedenlerini şu şekilde sıralıyor:
"Bireylerin son yedi haftada sattığı 8,5 milyar dolarlık döviz kurdaki yükselişi durdurmadı. TL, önemli gelişmekte olan para birimleri içinde en yüksek nominal faizi sağlasa da Eylül ortasından beri negatif ayrışma devam ediyor ve en fazla değer kaybeden para birimi.
"Yabancı yatırımcılar yüksek faizden faydalanmak için TL'ye yüklü giriş yapmıştı. Bu yatırımcılar önce Kuzey Irak daha sonra ABD ile ilişkilere dair haberlerle TL pozisyonlarının bir kısmını kapatmak ve dövize geçmek durumunda kaldı."
"Diğer yandan, son günlerde Merkez Bankası'nın TL'de oynaklığı düşürmek için attığını ve atacağını açıkladığı adımlar piyasa oyuncuları tarafından Merkez'in yükselmeye devam eden enflasyona rağmen faiz artırmaktan kaçınacağı şeklinde algılandı.
"Son günlerde yurtdışı kaynaklı raporlarda TL'ye dair görüşlerin olumsuza çekildiğini görüyoruz. Tüm bu faktörler, TL'de değer kaybına ve negatif ayrışmaya neden oldu."
DOLAR YENİ REKORLAR KIRABİLİR!
Merkez Bankası bu haftanın başında açıkladığı beklenti anketinde yıl sonu dolar tahminini 3,72 TL'den 3,86 TL'ye yükselmişti. Peki Türk Lirası'nın euro ve dolar gibi gelişmiş para birimlerine karşı değer kaybı önümüzdeki süreçte devam eder mi? Özkardeşkaya'ya göre yeni rekorlar beklenebilir:
"Kısa vadede çalkantı yaşanabilir, hatta yeni rekorlar görebiliriz, şu an piyasada TL'yi destekleyici pek haber yok. TL'nin kaderini uluslararası piyasalar ve küresel risk iştahı belirlemeye devam edebilir. Bu durumda aşağı doğru bir düzeltme de söz konusu.
"Fakat orta-uzun vadede, cari açık, enflasyon, emtia ve petrol fiyatlarındaki yükseliş, TL'yi negatif olarak etkilemeye devam edecektir."
Döviz(Euro, Dolar) Kurları(Fiyatları) Nasıl Değişir, Neden Yükselir ya da Düşer?
Genel anlamda döviz, yabancı ülkelerin para birimlerini temsil eden belgelere verilen isimdir. Altın fiyatlarında olduğu gibi döviz kurları da(fiyatları) arz -talep dengesine göre belirlenmektedir. Ülkelerin dış dünya ile yaptığı alışverişlerde oluşan açık o ülkenin döviz talebidir. Yani bir ülkenin döviz talebi cari açığıdır diyebiliriz.
Temel olarak döviz kurları o ülkenin sahip olduğu döviz miktarının fazlalığı veya azlığına göre belirlenir. Örneğin; bir ülkenin iç piyasasında yeteri miktarda döviz bulunmuyorsa, vatandaşların ya da şirketlerin döviz talebi karşılanamayacak seviyedeyse o ülkenin cari açığı vardır. Bu cari açık da doğrudan döviz fiyatlarının artmasına neden olur. Ülkemizde cari açık sebebi ile döviz kurları sürekli yükselme eğilimindedir.
Kısacası “İç piyasada döviz ihtiyacı karşılanamazsa döviz değer kazanmaya başlar.”
Döviz fiyatlarını belirlemede bir diğer faktör ise siyasi istikrardır. Bir ülkede siyasi ortam gergin ise borsa da bundan olumsuz etkilenecektir. Buna paralel olarak borsa eksi değerlerde işlem görecektir. Borsadaki bu olumsuz hava döviz cinsi araçların fiyatlarının daha da artmasına sebep olmaktadır.
Bir ülkenin ekonomisi ne kadar istikrarlı olursa, o ülkeye gelecek turist sayısı o oranda artış gösterir ve dolayısıyla döviz miktarında da artış yaşanır. Bu artışla birlikte ülkedeki döviz kurlarında düşüş meydana gelir.
Altın ve döviz arasındaki ilişki ve birbiri üzerindeki etkileri açısından incelendiğinde ise; bu iki yatırım aracı birbirlerine muadil olduklarından zıt orantılı şekilde işlerler. Çoğunlukla dolar yükseldiğinde borsa ve altın fiyatları bir nebze aşağıya hareket etse de ekonomik istikrarsızlık ya da politik süreçle ilgili beklentilerin kötü olması her iki yatırım aracında da yükselişe neden olabilir.