Dolar ne kadar oldu merak ediliyor. Dolar güne yükseliş eğilimi ile başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü TCMB'ye yönelik sert açıklamalarının yarattığı endişelerle 3,9035'e kadar yükselen dolar/TL haftaya düşüşle başlasa da yön yeniden yukarı döndü. Güne 3,86 lira ile başlayan dolar, 3,92 lira olurken eAvro ise 4,53 liradan 4,61 liraya kadar çıktı. Avro/TL ve sterlin/TL rekor seviyeye yükselirken, dolar/TL de 3,9296 ile 12 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? Uzmanlar dolar ve avronun ne kadar yükselmesini bekliyor? İşte 21 Kasım Salı güncel dolar kuru...
Dolar alış: 3,9243 TL / Dolar satış: 3,9281 TL
Euro alış: 4.6095 / Euro satış: 4.6141 TL
İngiliz Sterlini alış: 5.1860 TL / Satış: 5.2120 TL
Güncel döviz kurlarını aşağıdaki linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
Avro/TL ve sterlin/TL rekor seviyeye yükselirken, dolar/TL de 3,9296 ile 12 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Küresel piyasalarda azalan risk iştahı, gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybetmesine neden olurken, Türk lirasının benzerlerinden negatif yönde ayrıştığı görülüyor.
Avro/TL 4,6315 ile, sterlin/TL de 5,2048 ile rekor kırarken, dolar/TL ise 3,9296 ile 12 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine kadar çıktı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) düzenlediği TL uzlaşmalı döviz satım ihalelerinin ardından saat 16.50'de dolar/TL 3,9190 seviyesinde dengelenirken, avro/TL 4,6150, sterlin/TL de 5,1930'dan işlem görüyor.
TCMB bugün 1 ay vadeli 150 milyon dolarlık, 3 ay ve 6 ay vadeli de 100'er milyon dolarlık TL uzlaşmalı döviz satım ihalesi düzenledi.
DOLAR YENİ REKORLAR KIRABİLİR!
Merkez Bankası bu haftanın başında açıkladığı beklenti anketinde yıl sonu dolar tahminini 3,72 TL'den 3,86 TL'ye yükselmişti. Peki Türk Lirası'nın euro ve dolar gibi gelişmiş para birimlerine karşı değer kaybı önümüzdeki süreçte devam eder mi? Özkardeşkaya'ya göre yeni rekorlar beklenebilir:
"Kısa vadede çalkantı yaşanabilir, hatta yeni rekorlar görebiliriz, şu an piyasada TL'yi destekleyici pek haber yok. TL'nin kaderini uluslararası piyasalar ve küresel risk iştahı belirlemeye devam edebilir. Bu durumda aşağı doğru bir düzeltme de söz konusu.
"Fakat orta-uzun vadede, cari açık, enflasyon, emtia ve petrol fiyatlarındaki yükseliş, TL'yi negatif olarak etkilemeye devam edecektir."
Döviz(Euro, Dolar) Kurları(Fiyatları) Nasıl Değişir, Neden Yükselir ya da Düşer?
Genel anlamda döviz, yabancı ülkelerin para birimlerini temsil eden belgelere verilen isimdir. Altın fiyatlarında olduğu gibi döviz kurları da(fiyatları) arz -talep dengesine göre belirlenmektedir. Ülkelerin dış dünya ile yaptığı alışverişlerde oluşan açık o ülkenin döviz talebidir. Yani bir ülkenin döviz talebi cari açığıdır diyebiliriz.
Temel olarak döviz kurları o ülkenin sahip olduğu döviz miktarının fazlalığı veya azlığına göre belirlenir. Örneğin; bir ülkenin iç piyasasında yeteri miktarda döviz bulunmuyorsa, vatandaşların ya da şirketlerin döviz talebi karşılanamayacak seviyedeyse o ülkenin cari açığı vardır. Bu cari açık da doğrudan döviz fiyatlarının artmasına neden olur. Ülkemizde cari açık sebebi ile döviz kurları sürekli yükselme eğilimindedir.
Kısacası “İç piyasada döviz ihtiyacı karşılanamazsa döviz değer kazanmaya başlar.”
Döviz fiyatlarını belirlemede bir diğer faktör ise siyasi istikrardır. Bir ülkede siyasi ortam gergin ise borsa da bundan olumsuz etkilenecektir. Buna paralel olarak borsa eksi değerlerde işlem görecektir. Borsadaki bu olumsuz hava döviz cinsi araçların fiyatlarının daha da artmasına sebep olmaktadır.
Bir ülkenin ekonomisi ne kadar istikrarlı olursa, o ülkeye gelecek turist sayısı o oranda artış gösterir ve dolayısıyla döviz miktarında da artış yaşanır. Bu artışla birlikte ülkedeki döviz kurlarında düşüş meydana gelir.
Altın ve döviz arasındaki ilişki ve birbiri üzerindeki etkileri açısından incelendiğinde ise; bu iki yatırım aracı birbirlerine muadil olduklarından zıt orantılı şekilde işlerler. Çoğunlukla dolar yükseldiğinde borsa ve altın fiyatları bir nebze aşağıya hareket etse de ekonomik istikrarsızlık ya da politik süreçle ilgili beklentilerin kötü olması her iki yatırım aracında da yükselişe neden olabilir.