2015 yılı dolar kurunun rekor yılı oldu. Üst üste kırılan rekorların ardından dolar kuru geçen hafta 2.7305'e kadar yükselmişti. Dolar kurunda geçtiğimiz hafta kırılan rekorların ardından düşüşe geçmişti. Ancak bugün dolar kuru yeniden yükselişe geçti. Dolar kuru 2.68 TL'ye yükseldi. 7 Haziran'da gerçekleştirilecek genel seçimlerin öncesinde siyasi ve ekonomik tabloda yaşanan belirsizliklerin ardından dolar kurunda yuıkarı yönde baskı devam etti. Önce tarihi zirvesini test eden dolar kuru, rekorunu 14 Nisan'da 2.6804'ü görerek kırdı. Dolar kuru analistlerin 'kritik eşik' diye nitelendirdikleri 2.70 liraya dayanmasının ardından bu rekoru 2.72 TL ile kırdı. Son dönemde özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya yaptığı sert eleştirilerin ardından dolar kuru, 12 yılın zirvesine yükselmişti. Dolar kuru şu anda kritik seviye olarak kabul edilen 2.70 liranın altında...
[
****](https://finans.mynet.com/doviz//usd-dolar)
[
****](https://finans.mynet.com/doviz/)
DOLAR REKORA DOYMUYOR
Yaklaşan genel seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo ve nasıl bir ekonomi yönetimi oluşacağına ilişkin belirsizlikler, dolardaki küresel değer kazancı ile birleşince dolar/TL'de rekorlar devam ediyor. Dolar/TL 2,69'u aşarak rekorunu yeniledi. Dolar dünkü işlemlerde art arda 2.67 lira ve 2.68 lira sınırlarını aşarak 2.6873 lira ile yeni rekor düzeye tırmanmıştı. Haftanın ilk günü 2.82 lira düzeyinde hareket eden euro da yeni günde 2.8650 liraya kadar yükseldi.
SİYASİ VE EKONOMİK BELİRSİZLİK DOLAR KURUNU ETKİLİYOR
7 Haziran'da gerçekleştirilecek Genel Seçimler öncesinde nasıl bir siyasi tablo ve ekonomi yönetimi oluşacağına dair oluşan belirsizlikler, dolardaki küresel değer kazancı ile birleşince dolar kuru her gün tarihi zirvelerini yenilemeye başladı. Dolar kurundaki yükselişin ardındaki esas neden küresel değer kazancı olsa da, yılbaşından bu yana yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'nın ardından en fazla değer kaybı Türk Lirasında yaşandı.
[
****](https://finans.mynet.com/haber/detay/haber-analiz/dolar-nasil-rekora-kostu/98938)
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı sert eleştirmesiyle başlayan ardından ekonomi yönetiminin yaklaşan seçimler sonrasında görev başında olmayabileceğine ilişkin endişelerle devam eden TL'deki negatif ayrışma, seçimin yaklaşmasıyla seçim sonuçlarının nasıl oluşacağının tam olarak tahmin edilememesi ile daha da belirginleşti. Tek başına 10 yılı aşkın süredir hükümette olan AKP'nin bu seçim sonunda aynı güçte devam edip edemeyeceğine ilişkin belirsizlik TL'deki değer kaybının hızlanmasına neden oluyor.
Kamuoyu araştırma şirketlerinin yöneticileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemindeki ısrarının 7 Haziran genel seçimleri öncesi AKP'de oy kaybına neden olduğuna işaret ederken, yüzde 10'luk seçim barajı sınırındaki HDP'nin TBMM'ye girip giremeyeceğinin parlamento kompozisyonu açısından kritik önemde olacağını vurguluyorlar.
[
****](https://finans.mynet.com/haber/detay/haber-analiz/dolarin-tarihcesi/100546)
Reuters'ın görüşüne başvurduğu beş araştırma şirketi de HDP'nin oylarının yüzde 10 olan seçim barajının etrafında dolaştığını belirtiyorlar. "Seçimin kilit partisi HDP" diyen AG Araştırma Şirketi Başkanı Adil Gür, "Bu seçimde 1-2 puan ilk defa bu kadar değerli" görüşünde.
Analistler, HDP'nin yüzde 10'luk seçim barajını geçmesi ve AKP'deki oy kaybının sürmesi halinde ise AKP'nin tek başına iktidar olamama riskinin ortaya çıkabileceğini belirtiyor.
Dolar/TL dün piyasa kapanışı ardından test ettiği 2.6940'taki yeni tarihi zirvesinin hemen altında güne başladı. Kur TSİ 0837'de 2.6910/2.6920 seviyesindeydi aynı saatte sepet bazında TL ise 2.7766/2.7780 seviyesindeydi.
TCMB ADIMLARI
TCMB TL'deki sert değer kaybını likidite politikasının faiz koridorunun üst bandını zorlayacak kadar sıkı tutarak, döviz satım ihale miktarlarını artırarak, önümüzdeki hafta yapılacak PPK toplantısında bir dizi adım atmayı taahhüt ederek, döviz depo faizlerini düşürerek azaltmaya çalışıyor.
Bankacılar bu adımların siyasi kaynaklı endişeler ve küresel piyasalar kaynaklı değer kaybını durduramayacağını ancak etkisini bir miktar azaltabileceğini belirtiyorlar.
Doların başlıca altı para birimine karşı değerini gösteren dolar endeksi dün piyasaların yüksek beklentilerinin altında kalan ABD perakende satışlar verisinin ardından kaydettiği yüzde 0.7 düşüşü kısmen telafi etti. Altı seanstır aralıksız devam eden yükselişe ara veren dolar endeksi Pazartesi günü 99.990'a kadar yükselerek geçen ay gördüğü 12 yılın zirvesine 100.390 düzeyine yaklaşmıştı. Endeks ABD piyasalarının kapanışından bu yana yüzde 0.3 yükseldi.
Bugün kazançlarının büyük bölümünü gün ortasından itibaren kademeli olarak geri veren doların son aylarda geniş bantta değer kazanmasının ana nedeni ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz artışını bu yıl yaparak diğer gelişmiş ülkelerden faiz konusunda ayrışacağı beklentisi, olarak gösteriliyor.
Öte yandan iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde dün spot kapanışta ortalamada yüzde 8.97 oldu. Dün işlem bazında yüzde 9'u aşan gösterge tahvilde valörde son işlem yüzde 9 oldu. 10 yıllık gösterge tahvil olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.71 valörde son işlem yüzde 8.66 oldu.
EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN TÜRK LİRASI
İngiliz Financial Times gazetesi bugünkü sayısında Türk Lirası'nın Amerikan Doları karşısında rekor düzeyde gerilemesine değindi. Gazete, bu yıl şu ana kadar gelişmekte olan ülkeler arasında para birimi dolara karşı en fazla değer kaybeden ülkenin Türkiye olduğunu yazdı.
Financial Times'ın "Şirketler ve Piyasalar" ekindeki haberde, liranın dolar karşısında sadece dün yüzde 0,7 değer kaybettiği ve kurun 2,73 olduğu belirtiliyor.
Gazetenin muhabirleri Michael Hunter ve Elaine Moore'un vurguladıkları bir diğer nokta da, liranın dolar karşısında sadece bu yılki değer kaybının yüzde 16'ya ulaşması.
Financial Times'a konuşan iki uzmanın gelişmelerle ilgili görüşleri şöyle:
Bernd Berg (Société Générale): Lira üzerindeki satış baskısının yoğunlaşmasını bekliyoruz. Seçimin neden olduğu belirsizlik sermaye çıkışını tetikleyebilir. Özellikle de doların genelde güçlü olduğu bir ortamda. Artık hükümet ve Merkez Bankası uygun önlemleri almazsa, bu satış baskısının daha da hızlanabileceğini ve kur krizine dönüşebileceğini düşünüyoruz.
'Lira üzerinde siyasi baskı var'
Enrique Diaz-Alvarez (Ebury): Liranın gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında en zayıflardan biri olduğunu düşünüyoruz. AKP hükümetinin enflayson yükselirken faizlerin düşürülmesine yönelik baskısı nedeniyle lira siyasi baskıyla karşı karşıya. Türkiye'nin para birimi özellikle de yatırımcıların gelişmekte olan piyasalarda risk alma iştahının azalması nedeniyle zayıf konumda. Lira, doğrudan yabancı yatırımlardan ve işçi dövizlerinden ziyade portfolyelerdeki değişkenliğe bağımlı durumda. Bunun nedeni de Türkiye'de cari açığın ve bankaların önemli miktardaki dış borçlarının finansmanı.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody'sin Türkiye'de bankacılık sektörünün gidişatına yönelik uyarıları, Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 11,3'e, Mart ayında bütçe açığının 6 milyar 800 milyon liraya (yaklaşık 2,5 milyar dolara) ulaşması da haberde değinilen diğer noktalar.
Financial Times'taki haberde şu satırlar da yer alıyor:
"Türkiye'de 7 Haziran'da genel seçimler yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarı merkezileştirdiği ve Batı ile ilişkilerde giderek daha da agresif bir üslup benimsediği bir dönemde seçime gidiliyor."