SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Görevlisi Araştırmacı-Yazar Şerafettin Özışık, Türkiye'deki dolar milyarderi 25 Türk'ten bir defaya mahsus olmak üzere yüzde 25'lik servet vergisi alınmasını önerdi.
OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Büyüyen Ekonomide Küçülen Vatandaş" konulu konferans veren Şerafettin Özışık, dolar milyarderi Türkleri şok edecek öneride bulundu. Özışık, Türkiye'nin son 5 yıllık büyümesinin dış ticaret hacmindeki artışla birlikte, artan vergi gelirleri, turizm gelirleri ve yabancı sermaye girişinden kaynaklandığını dile getirerek, "İhracatın ithalatı karşılama oranı geriliyor. Bu şekilde devam ederse 2014 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 49.2'ye çıkacak. 2023 yılında da dış ticaret hacmi 1 trilyon doları bulduğunda ihracat ithalatın ancak yüzde 34.8'ini karşılayacak. Dış ticaretteki bu büyüme sağlıklı değil" dedi.
Ekonomideki büyüme ile birlikte fert başına düşen GSMH'da da sürekli artış olduğunu ancak toplumdaki dar ve sabit gelirli kesime bu artışın yansımadığını ileri süren Özışık, asgari ücret düzeyinde geliri olan 4 kişilik bir ailenin 2007'de fert başına düşecek gelirinin 881 dolar olacağını ifade etti. Özışık, "Bu 4 kişilik aile memur ailesiyse fert başına düşen yıllık geliri 2 bin 128 dolar olacak. Yani sabit gelirli 5 bin doların üzerinde olan fert başına geliri yakalayamıyor. Sabit gelirli giderek daha da küçülüyor. Türkiye'nin büyüyen ekonomisinden bankalar, yabancı yatırımcılar ve devlete iş yapan müteahhitler yararlanıyor. Sabit gelirlinin de Türkiye ekonomisi gibi büyüyebilmesi için gelirine en az yüzde 50 oranında zam yapılmalı" diye konuştu.
Samsun'da 18 mahalledeki 18 bakkalda yaptığı araştırmada 846 ailenin açık hesap alış-veriş yaptığını, bunların ancak yüzde 14'ünün düzenli olarak borcunu kapattığını, geri kalan kısmın bakkal borcunu bile kapatamadığını vurgulayan Özışık, "Ekmeği bile yazdırıyorlar. Sabit gelirli için durum böyle iken; dünya dolar milyarderleri sıralamasında zengin sayısı bakımında Türkiye ilk 6'ya giriyor. Türkiye'de serveti 1 milyar doların üzerinde 25 kişi var. Bunların servet tutarı 2006 yılı GSMH toplamının yüzde 10'una eşit. 80 milyon kişinin yaşadığı ülkemizde 25 kişinin serveti GSMH'nın yüzde 10'una eşit. Sosyal barış için bir sefere mahsus olmak üzere bu 25 Türk'ten yüzde 25'lik servet vergisi alınmalı. İç-dış borçların tamamı kapatılır. O zaman direktif alınmadan kendi ekonomik politikamızı geliştirebiliriz" şeklinde konuştu.
Türk ekonomisindeki büyüme ile birlikte servetine servet katan bir avuç kesimin büyüdüğünü vurgulayan Özışık, büyümenin toplumsal olması gerektiğine dikkat çekti. 2001 krizinin zaten dar ve sabit gelirliyi en az yüzde 55 oranında yoksullaştırdığını, satın alma gücündeki düşüş ile birlikte bu kesim için kredi kartları ile borçlanarak yaşama döneminin başladığını, bugün kredi kartı kullanıcılarının yüzde 40'ının ancak asgari ödeme düzeyinde ödeme yapabildiğini açıklayan Özışık, şöyle devam etti:
"Büyüme ithalata dayalı. Bu yüzden yeterli istihdam oluşmuyor. Dolaylı vergi yükü, sabit ve dar gelirli kesim üzerinde ağır bir baskı oluşturuyor. 100 YTL'lik cep telefonu konuşmasında KDV, ÖTV ve diğer vergi ve haçlarla birlikte vatandaş 155 YTL ödüyor. Fındık ve kuru üzüm gibi sabit ve dar gelirli kesimin pek tüketmediği ürünlere yüzde 1 KDV uygulanırken, bebek maması gibi ürünlere yüzde 8 KDV uygulanıyor. Hükümet 'bizden 3 yıl bir şey beklemeyin, 3 yıl sonraki iyileştirmeleri bekleyin' demişti. Vatandaş da beklenti içine girdi. Geleceğini buna göre planladı. Hükümet, sabit ve dar gelirlinin yüzünü güldürmeye başlamalıdır."