Dolar ne kadar oldu sorusunun cevabı haberimizde. Dolar ve euro güne yükselişle başladı. Serbest piyasada dolar, 3,54 lira, euro ise 4,12 liradan işlem görüyor. Peki dolar ne kadar oldu? İşte 22 Temmuz Cumartesi sabahı dolar ve euro kurları...
Dolar alış: 3,5300 TL / Dolar satış: 3,5400 TL
Euro alış: 4,1246 TL / Euro satış: 4,1277 TL
Dolar, Euro ve diğer döviz kurlarını aşağıdaki bağlantıdan güncel olarak takip edebilirsiniz.
MERKEZ BANKASI'NIN YIL SONU DOLAR KURU BEKLENTİSİ NEDİR?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketi'ne göre, yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 3,4'ten yüzde 4,1'e yükseldi. TCMB'nin, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 72 katılımcıyla gerçekleştirdiği "2017 yılı Temmuz ayı Beklenti Anketi" yayımlandı.
Buna göre temmuz ayı için tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 0,25 iken, bu anket döneminde yüzde 0,18'e geriledi. Ağustos ayı TÜFE beklentisi aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 0,22 ve yüzde 0,21 oldu. Eylül ayı TÜFE beklentisi ise yüzde 0,57 olarak gerçekleşti.
Cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 9,55 iken, bu anket döneminde yüzde 9,49'a geriledi. Bir önceki anket döneminde yüzde 8,32 olan 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bu anket döneminde yüzde 8,41'e yükseldi.
24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 7,90 ve yüzde 7,93 olarak kayıtlara geçti.
Büyüme beklentisi yüzde 4,1'e yükseldi
Yıl sonu döviz kuru (dolar/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 3,7553 iken, bu anket döneminde 3,7492'ye geriledi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 3,9042'den 3,9043'e çıktı.
Bir önceki anket döneminde 35,8 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, bu anket döneminde 36,3 milyar dolara yükseldi. 2018 yılı cari işlemler açığı beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 38,7 milyar dolar ve 38,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
2017 yılı Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) büyüme beklentisi bir önceki anket dönemine göre yüzde 3,4 seviyesinden bu anket döneminde yüzde 4,1'e yükseldi. 2018 yılı büyüme beklentisi de yüzde 3,7'den yüzde 3,9'a çıktı.
Döviz(Euro, Dolar) Kurları(Fiyatları) Nasıl Değişir, Neden Yükselir ya da Düşer?
Genel anlamda döviz, yabancı ülkelerin para birimlerini temsil eden belgelere verilen isimdir. Altın fiyatlarında olduğu gibi döviz kurları da(fiyatları) arz -talep dengesine göre belirlenmektedir. Ülkelerin dış dünya ile yaptığı alışverişlerde oluşan açık o ülkenin döviz talebidir. Yani bir ülkenin döviz talebi cari açığıdır diyebiliriz.
Temel olarak döviz kurları o ülkenin sahip olduğu döviz miktarının fazlalığı veya azlığına göre belirlenir. Örneğin; bir ülkenin iç piyasasında yeteri miktarda döviz bulunmuyorsa, vatandaşların ya da şirketlerin döviz talebi karşılanamayacak seviyedeyse o ülkenin cari açığı vardır. Bu cari açık da doğrudan döviz fiyatlarının artmasına neden olur. Ülkemizde cari açık sebebi ile döviz kurları sürekli yükselme eğilimindedir.
Kısacası “İç piyasada döviz ihtiyacı karşılanamazsa döviz değer kazanmaya başlar.”
Döviz fiyatlarını belirlemede bir diğer faktör ise siyasi istikrardır. Bir ülkede siyasi ortam gergin ise borsa da bundan olumsuz etkilenecektir. Buna paralel olarak borsa eksi değerlerde işlem görecektir. Borsadaki bu olumsuz hava döviz cinsi araçların fiyatlarının daha da artmasına sebep olmaktadır.
Bir ülkenin ekonomisi ne kadar istikrarlı olursa, o ülkeye gelecek turist sayısı o oranda artış gösterir ve dolayısıyla döviz miktarında da artış yaşanır. Bu artışla birlikte ülkedeki döviz kurlarında düşüş meydana gelir.
Altın ve döviz arasındaki ilişki ve birbiri üzerindeki etkileri açısından incelendiğinde ise; bu iki yatırım aracı birbirlerine muadil olduklarından zıt orantılı şekilde işlerler. Çoğunlukla dolar yükseldiğinde borsa ve altın fiyatları bir nebze aşağıya hareket etse de ekonomik istikrarsızlık ya da politik süreçle ilgili beklentilerin kötü olması her iki yatırım aracında da yükselişe neden olabilir.