KADIN

Döllenme İşlemi (Fertilizasyon)

Önce laboratuvarda kullanılabilecek durumdaki yumurtaların seçim işlemi yapılır.

Döllenme İşlemi (Fertilizasyon)

Önce laboratuvarda kullanılabilecek durumdaki yumurtaların seçim işlemi yapılır. Toplanan yumurtalar özel besi yerleri içine yerleştirilir. Aynı gün mastürbasyon ile alınan meni örneği steril kaba konup laboratuvara taşınır, Özel yöntemlerle muamele edilerek yıkanır ve işlemlerden geçirilir.

Yumurtalar toplandıktan sonra aynı gün eşinizden alınarak hazırlanmış spermlerle birleştirilir. Bu işlemden 16-18 saat sonra inkübatörden çıkarılarak kaç yumurtanın döllendiği kontrol edilir.

Yumurtalar normal döllenerek embriyo gelişimi gerçekleşirse, embriyoların sizin rahminize yerleştirilmesi için 2, 3, 4 veya 5 gün sonra merkezimize gelmeniz istenecektir. Yumurta toplanmasından 2, 3, 4 veya 5 gün sonra embriyolar ince bir kateter aracılığı ile rahim içine transfer edilir. Embriyo yerleştirme işlemi basit ve ağrısızdır, anestezi gerektirmez. Transfer edilecek embriyo sayısı yaşınıza ve gelişen embriyoların kalitesi ve dönemine göre seçilmektedir. Çok sayıda embriyonun transfer edilmesi çoğul gebeliklere yol açabileceğinden sizin için en uygun sayıda embriyonun transferi sağlanacaktır.

Embriyolar rahime yerleştirildikten sonra bir saatlik dinlenme yeterlidir. Daha uzun süre yatak istirahatinin gebelik şansını artırıcı etkisi olmadığı saptanmıştır, ilk 24 saatte oda istirahati önerilir, daha sonra normal yaşamınıza geri dönebilirsiniz. Gebelik test sonucunu öğreninceye kadar cinsel ilişkide bulunmamanız gerekmektedir. Önerimiz dışında ilaç kullanmadan önce bilgi vermeniz, radyasyon yönünden riskli alanlarda bulunmamanız ve tedavinizin başlangıcından itibaren kesinlikle sigara içmemeniz gereklidir.

Tedaviniz gebelik ile sonuçlanmaz ise, yeni bir tedaviye başlamak için en az 2-3 ay beklenmelidir. Tedavi gebelik oluşuncaya veya bu yöntemlerle gebelik sağlanamayacağına karar verilinceye kadar (yaklaşık 6-7 uygulama) sürebilir.

Yumurtaların normal gelişimi ve olgunlaşmasının izlenmesi ve iyi bir yanıtla sonlanması, tedavinin başarısı açısından çok önemlidir. Takip sırasında yeterli yumurta toplanamayacağı kararına varılırsa, tedavi durdurulup, yumurta toplama işlemi iptal edilebilir. Özellikle kısa tedavi protokolü kullanan kadınlarda, yumurta toplama işlemi öncesi LH hormon düzeyi yükselmesi saptanırsa, tedavi kesilebilir. Çünkü LH seviyesi, kendiliğinden yumurtlamanın başladığının bir göstergesidir. Ayrıca ilaçlara yanıt aşırı olur ve bu nedenle ovarian hiperstimulasyon sendromu açısından yüksek risk oluşursa tedavi kesilebilir veya o siklusta elde edilen yumurtalar döllendirilip dondurularak saklanır ve riskin olmadığı bir başka ay transfer yapılır.

Dr. Osman Denizhan Özgün

Maya Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi, Ankara

Tel: 0312 448 22 21 - 0312 437 28 28

info@mayatupbebek.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler