YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolmuş Şöforlerine 'alkollü Araç Kullanımının Zararları' Anlatıldı

Adana Şoförler ve Otomobilciler Odası’na kayıtlı minibüs, otobüs ve taksi şoförlerine yönelik 'Alkollü Araç Kullanımının...

Dolmuş Şöforlerine 'alkollü Araç Kullanımının Zararları' Anlatıldı

Adana Şoförler ve Otomobilciler Odası’na kayıtlı minibüs, otobüs ve taksi şoförlerine yönelik 'Alkollü Araç Kullanımının Zararları' konulu seminer düzenlendi.

Acıbadem Adana Hastanesi tarafından Yeşilay Haftası sebebiyle düzenlenen seminerde Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Nihat Sözütek, araç kullanırken cep telefonuyla görüşmenin, alkollü araç kullanımı kadar tehlikeli olduğuna dikkat çekti.

Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, 'Alkol Değil Risk Alıyorsunuz' adlı sunumuna, alkolün insan sağlığına verdiği zararları anlatarak başladı. Dr. Ejder, alkolün belli başlı zararlarını, ‘beyin hücrelerinde ölüm, hafıza kaybı, kişilik bozukluğu, ülser, siroz, kısırlık, depresyon, kişilik bozukluğu, alkolizm’ olarak sıraladı.

KAZALARIN EN ÖNEMLİ NEDENİ ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMAK

Alkollü olarak araç kullanılmasının çok sayıda kazanın nedenini oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Obengül Ejder şöyle konuştu: “Alkol miktarı arttıkça, kandaki oksijen azalır. Bunun sonucunda yeterince oksijen alamayan beyin, fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Bu durumda sürücü üzerinde çeşitli fiziksel ve psikolojik bozukluklara yol açar. Alkol insan vücudunu etkilemeye ve ele geçirmeye sinsice başlar. Alkol alan sürücüler kendilerinde bir rahatlama ve gevşeme hissederler. Buna paralel olarak da kendilerinde sahte bir güven duygusu oluşur. Çoğu kez de insanlar bu sahte güven duygusunu güçlendirmek için daha fazla içer ve alkol limitleri aşılır. Bu durumda da araç kullanmakta ısrar ederse de kaza kaçınılmaz olur. “

Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder alkolün sürücü üzerinde ‘uyarıcı’ ve ‘uyuşturucu’ etkileri bulunduğuna dikkat çekerek, “Alınan alkol sürücünün kendini kontrol edememe durumuna neden olur. Kişi normal hayatında ne kadar kurallara uyan ve diğer insanlara karşı ne kadar saygılı birisi olursa olsun, alkol alınca tüm bu alışkanlıklarından vazgeçebilir. Alkol nedeniyle kontrol mekanizmasını elinden bırakarak çevresinin hiç de alışık olmadığı davranışları sergilediği için, kazaya sebep vermese bile bu kötü davranışlarından dolayı ailesini ve çevresini kaybedebilir.” diye konuştu.

BAŞKALARININ DÜZENİNİZİ BOZMASINA İZİN VERMEYİN

‘Alkole esir olmamak için yaşam tarzınızı değiştirin’ diyen Dr. Ejder, şu önerilerde bulundu; “Hayatınızı programlayın. Alkol kullanmayan arkadaşlar edinin. Aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde kalkmaya, 3 öğün yemek yemeye dikkat edin. Yalnız kalmayın ama alkol kullanmayan kişilerle birlikte olun. Aç kalmayın. Değiştiremeyeceklerinizle uğraşmayın. Bazen size tekrar alkol kullanmak için beyniniz çok güzel bahaneler bulacaktır. Ona kanmayın. Çocuklarınıza örnek olun. Alkolün arkasına sığınmayın. Geçici ve yalancı haz peşinde koşmayın.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler