HABER

Dolu dolu bir hayat

İSTANBUL (İHA) - Hacı Ömer Sabancı Holding A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, 12 gündür tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde bu sabah 05.55'te hayatını kaybetti.

Soğuk algınlığı teşhisiyle hastaneye kaldırılan Sakıp Sabancı, hastaneye yatışının 11. gününde yoğun bakıma alınmıştı. Hayatını, sanayi, kültür, sanat ve eğitime adayan ve 7 Nisan'da 71. doğum gününü kutlayan Sakıp Sabancı, ömrü boyunca Türkiye'nin gelişmesi, dünya ülkeleri arasında hak ettiği yere ulaşması için var gücü ile çalıştı. Sabancı Üniversitesi ile eğitim hayatına, Sakıp Sabancı Müzesi ile kültüre, Hat ve Resim Koleksiyonu ile sanat dünyasına büyük katkılarda bulunmuştur. Uluslararası bir çok toplantıda Türkiye'yi temsil eden Sakıp Sabancı, Sanayi Odaları, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) gibi bir çok kuruluşun da başkanlığını yaptı. Sabancı Holding'in uluslararası bir kuruluş olmasına sınırsız katkılarda bulunan Sakıp Sabancı, aynı zamanda Türkiye'nin dört bir yanında eserler meydana getiren Hacı Ömer Sabancı Vakfı, Vaksa'nın da mütevelli heyeti başkanlığını yapıyordu.

DOLU DOLU BİR HAYAT Hacı Ömer Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı olan Sakıp Sabancı, 7 Nisan 1933 tarihinde Kayseri'nin Akçakaya Köyü'nde fakir bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çok genç yaşlarda, Bossa Un Fabrikası'nda veznedarlıkla iş hayatına başladı. Sırasıyla, çiftlik müdürü ve Bossa Tekstil İşletmesi Müdürü oldu. Babasının 1966 yılında vefatından sonra kurulan Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirildi.
1964 yılından itibaren, 25 yıl müddetle Adana ve Kocaeli Sanayi Odaları, Türkiye Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği üyeliği ve başkanlığı yaptı. Muhtelif vakıflarda çeşitli zamanlarda görevler üstlendi.

Son dönemlerde sosyal ve kültürel içerikli çalışmalara yoğun zaman ayıran Sabancı, Türkiye'nin 55 yerleşim merkezinde 110'u aşkın kalıcı eğitim, sağlık ve kültür tesisi meydana getiren Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nın (Vaksa) kurucuları arasında bulundu.

Sakıp Sabancı evli ve üç çocuk babasıdır. İngilizce bilen Sabancı'nın "İşte Hayatım", "Para Başarının Mükafatıdır", "Gönül Galerimden", "Rusya'dan Amerika'ya, Gezdiklerim Gördüklerim", "Ücret Pazarlığı mı, Koyun Pazarlığı mı?", "Gelişen, Değişen Türkiye", "Daha Fazla İş, Daha Fazla Aş", "Doğu Anadolu Raporu", "Başarı Şimdi Aslanın Ağzında" , Hayat Bazen Tatlıdır", "Bıraktığım yerden Hayatım", İngilizce ve Japonca yayınlanan "This is My Life" ile İngilizce yayınlanan "Turkey: Changing and Developing" adlı ondört kitabı vardır.

AKÇAKAYA KÖYÜ'NDEN SANAYİ PATRONLUĞUNA 7 Nisan 1933 tarihinde Kayseri'nin Akçakaya Köyü'nde doğan Sakıp Sabancı, iş hayatına 1948 yılında Akbank'ta stajyer memur olarak başladı. Sakıp Sabancı 50 yılı aşkın süredir Sabancı Topluluğu yönetiminde olduğu kadar, Türkiye ekonomisine damgasını vuran pek çok olayda da ön safhalarda yer almış, önemli sorumluluklar taşıdı. Her zaman ülke çıkarlarını ön planda tutan, milletine ve toprağına büyük bir sevgiyle bağlı olan Sakıp Sabancı, Türkiye'nin önde gelen sivil toplum örgütlerinde başkanlıklar yaptı. Türk halkına ve köklerine olan bağlılığı, Sabancı Topluluğu'nun pek çok alandaki önder çizgisi ile birleşen atılımcı ve cesaretli karakteri, sosyal ve kültürel alandaki çalışmaları, manevi dünyasının genişliği yalnızca Türk halkı tarafından değil, yurtdışında da ilgi ve takdir ile karşılandı. Yurtiçi ve yurtdışında aldığı ödül ve nişanlar, fahri doktoralar, fahri hemşehrilikler, isminin verildiği caddeler, "Ahi Baba", "Yayla Ağası" unvanları bu takdir ve sevginin ürünleridir. Sakıp Sabancı'nın "Kızarım, biri bana sadece zengin derse; ben sosyal kişiliğimle ve gönül zenginliğimle mutluyum" sözü, kendisinin iş hayatı ile sosyal hayatı birbiriyle nasıl barıştırdığını gösterir. Sabancı'nın ayrıca vergi konusunda söylediği, "Vergiden dönenin kaşığı kırılsın" sözleri konuya ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi olarak zihinlerde yer aldı.

Sabancı'nın yoğun hayat çizgisinden bazı önemli noktalar şöyle sıralanıyor:
7 Nisan 1933 yılında Hacı Ömer Sabancı ve Sadıka Sabancı'nın ikinci çocuğu olarak Kayseri'nin Akçakaya Köyü'nde doğan Sakıp Sabancı'nın 1979 yılında ağabeyi İhsan Sabancı, 1998 yılında kardeşi Hacı Sabancı ve yine 1996 yılında kardeşi Özdemir Sabancı hayatlarını kaybetmişti. Diğer kardeşleri ise Şevket ve Erol Sabancı ise hayatta bulunuyor.

İŞ HAYATINA ATILIYOR Sabancı 1948 yılında Akbank'ta 25 lira aylıkla stajyer memur olarak çalışmaya başladı. Aynı tarihte ilk kez İstanbul'a geldi ve Sirkeci'deki Özipek Palas Otel'de kaldı. 1950 yılında 3 yıl üstüste zatüre hastalığı geçirmesi sebebiyle liseyi bitiremeden okuldan ayrıldı ve aynı yıl kurulan Bossa Un Fabrikası'nda veznedar oldu. Maaşı da 50 liraya çıktı. 1955 yılında Bossa Un Fabrikası'na ticaret müdürü oldu. Aynı yıl ilk defa ikinci el Pontiac marka beyaz spor bir otomobil satın aldı. 1957 yılında teyzesinin kızı Türkan Civelek ile Bossa fabrikasının bahçesinde yapılan bir düğün töreniyle evlendi. Evlendikten sonra Bossa Tekstil Fabrikası'nda Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaya başladı.

1964 yılında büyük kızı Dilek Sabancı dünyaya geldi ve aynı sene Sabancı Adana Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi. 1966 yılında babası Hacı Ömer Sabancı'yı İstanbul'da kaybetti. Aynı yıl Türkiye'deki ilk poliester elyaf ve iplik fabrikası Sasa kuruldu. 1967 yılında kardeşleriyle birlikte Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.'yi kurarak yönetim kurulu başkanı oldu. Bu sene topluluk şirketlerinden ilk olarak Akçimento hisse senetleri halka arz edildi.

1970 yılında ikinci çocuğu Metin Sabancı doğdu. Zihinsel özürlü olarak dünyaya gelen Metin Sabancı'nın tedavisi için Amerika ve Avrupa'da pek çok hastane ve doktora başvuruldu. Tamamen iyileşme imkanı olmayan bu hastalıktan müzdarip pek çok gence yardım için 1976 yılında Erol Sabancı Sipastik Çocuklar Tedavi ve Eğitim Merkezi ile 1966 yılında Metin Sabancı Sipastik Çocuklar ve Gençler Eğitim Üretim ve Rehabilitasyon Merkezi kuruldu.

1973 yılında küçük kızı Sevil Sabancı dünyaya geldi. 1974 yılında o dönemler Sabancı Holding Genel Koordinatörü olarak görev yapan Türkiye Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ısrarı üzerine Sabancı Holding İstanbul'a taşındı. Anne Sadıka Sabancı'nın bütün malvarlığını bağışlaması ve Sabancı kardeşlerin katkılarıyla Hacı Ömer Sabancı Vakfı Vaksa kuruldu. Aynı yıl İzmit Köseköy'de Lassa (Brisa) faaliyete başladı.

1981 yılında Türk sermayesi ile yurt dışındaki ilk banka Akınternational Bank (Sabancı Bank Plc.) Londra'da kuruldu. Sabancı aynı yıl Amerika Houston'da ilk kez kalp kapakçığı ameliyatı oldu. 1984 yılında Sabancı'ya ilk onursal doktorası Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından verildi. İsveç'te Stockholm'de Uluslararası Ticaret Odası Kongresi'nde Türkiye'yi temsil etti.

ABD BAŞKANI CARTER'DEN ZİYARET 1985 yılında ABD eski başkanı Jimmy Carter ve eşi, Sakıp ve Türkan Sabancı'yı Emirgan'daki evlerinde ziyaret etti. Türk ekonomisindeki gelişmeleri, Avrupa'daki uluslararası firmaların ve bankaların temsilcileri ile Türkiye ile iş yapan İsviçre bankaları ve İsviçre firmalarının temsilcilerine aktarmak amacıyla İsviçre-Türk Derneği'nin Cenevre'de düzenlediği toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Aynı yıl "İşte Hayatım" isimli ilk kitabı yayınlandı. Mimar Sinan konusunda Fransa'nın ünlü Sorbonne Üniversitesi'nde konferans verdi.

1986 yılında Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 1987 yılında şimdi Belçika Kralı olan Prens Albert tarafından İstanbul Emirgan'daki Atlı Köşk'te Sabancı'ya "Belçika Kraliyet Nişanı" verildi. Aynı yıl Sabancı ve Dupont ortaklığıyla ilk yüzde 50/50 "joint venture" şirketi Dusa kuruldu. Yine aynı yıl TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı olan Sakıp Sabancı, ABD Başkanı Ronald Reagan ve eşini Beyaz Saray'da ziyaret etti.

1988 yılında Sakıp Sabancı ve eşi ABD Başkanı Ronald Reagan ve işini Beyaz Saray'da ikinci kez ziyaret etti. 1989 yılında babası Hacı Ömer Sabancı zamanında toplanmaya başlanan resim ve hat koleksiyonlarının sergilenmesi için SSCB Kültür Bakanlığı'nın daveti üzerine Moskova'da bir sergi açıldı. Bu sergi sonraki yıllarda dünyanın en önemli müzelerinde sergilenecek "Altın Harfler: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nden Osmanlı Hat-Resim Koleksiyonu Sergisi" için bir mihenk taşı oldu. Aynı yıl yine Sabancı Amerika'da Houston'da ikinci kez kalp ameliyatı oldu. Yine aynı yıl Sabancı Center'ın temeli atıldı.

1992 yılında Japon hükümeti tarafından Sakıp Sabancı'ya "Kutsal Hazine Altın ve Gümüş Yıldız Nişanı" takdim edildi. 1993 yılında Sabancı Center hizmete girdi. 1994 yılında Japon Toyota ve Mitsui ile yüzde 50/50 ortak olarak Türk otomotiv sanayiine yeni bir pencere açacak Toyotasa Fabrikası Adapazarı'nda açıldı.
1996 yılında kardeşi Özdemir Sabancı elim bir terör saldırısında hayatını kaybetti.

DEVLET ÜSTÜN HİZMET MADALYASI 1997 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile onurlandırıldı. Dünyaca ünlü gıda devi Fransız Danone ile yüzde 50/50 ortaklıkla Danonesa kuruldu. Fransız hipermarket zinciri Carrefour ve Sabancı Ortaklığı ile Carrefoursa Hipermarket Zinciri kuruldu. 1998 yılında "Altın Harfler: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nden Osmanlı Hat-Resim Koleksiyonu Sergisi" New York'ta Metropolitan Müzesi'nde sergilendi. Böylece Metropolitan Müzesi'nde sergilenen ilk özel koleksiyon unvanına sahip oldu. Dupont firmasıyla ortaklaşa Arjantin ve Brezilya'daki endüstriyel iplik ve kord bezi fabrikaları satın alındı. 1998 yılında kardeşi Hacı Sabancı vefat etti.

1999 yılında 170 milyon dolarlık yatırımla Türk eğitimine yeni bir soluk getirmesi hedeflenen Sabancı Üniversitesi İstanbul'da açıldı. Sabancı'ya Çukurova Üniversitesi tarafından onbirinci onursal doktorası takdim edildi. 2000 yılında "Altın Harfler: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nden Osmanlı Hat-Resim Koleksiyonu Sergisi" Paris'te Louvre Müzesi'nde sergilendi. 2001 yılında Sabancı ve Dupont'un yüzde 50/50 ortaklığıyla 4 kıtada toplam 16 fabrika ile faaliyet gösteren Dupontsa ve Dusa İnternational şirketleri kuruldu. Aynı yıl Sakıp Sabancı ve eşi ABD Başkanı Bill Clinton'ın davetlisi olarak Beyaz Saray'a gittiler.

Yine 2001 yılında Fransız Hükümeti,"Altın Harfler" koleksiyonunun Louvre Müzesi'nde sergilenmesini gerçekleştirerek Fransız-Türk kültür ilişkilerine yaptığı katkılar ve Fransa'nın önde gelen şirketlerinden Danone, Carrefour ve BNP ile sürdürdüğü başarılı ortaklıklarından dolayı, Elysee Sarayı'nda yapılan törenle, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından Sakıp Sabancı'ya "Legion d'honneur" şeref nişanı takdim edildi. Sakıp Sabancı 2003 yılında da ABD'de bir böbrek ameliyatı geçirdi.

İŞ DÜNYASINDAKİ İLKLERİ Sakıp Sabancı'nın iş dünyasındaki ilkleri saymakla bitmiyor. Bu ilkler şöyle sıralanıyor:
1966 yılında Türkiye'de ilk polyester iplik ve elyaf fabrikası Sasa'nın kurulması ile Türkiye'deki sanayileşme sürecinde büyük bir adım atıldı. 1973 yılında Türkiye'deki ilk kordbezi fabrikası Kordsa, yüzde 100 Türk sermayesi ile kuruldu. 1981 yılında Türk sermayesi ile yurtdışındaki ilk banka Akinternational Bank (Sabancı Bank Plc.) Londra'da kuruldu. 1974 yılından beri faaliyette olan Lassa, 1988 yılında Japon Bridgestone ve Sabancı'nın yüzde 50-50 ortaklığıyla Brisa adını aldı. Böylece ilk yabancı ortaklı yüzde 50-50 "joint venture" anlaşması gerçekleşti. Sabancı Topluluğu'nun kurduğu 17 ortaklıktan Brisa, Philip Morrissa, Akçansa, Marsa KJS, I-BİMSA gibi bazılarının statülerinde karın yüzde 3'ünün Vaksa'ya devredilmesi kaydı bulunuyor. Prof. Dr. Siyami Ersek, Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Mümtaz Zeytinoğlu, İdil Biret, Suna Kan, Leyla Gencer, Cemal Reşit Rey, Hayati Tabanlıoğlu, Münir Nurettin Selçuk, Burhan Felek, Yaşar Doğu, Celal Atik, Adnan Kahveci gibi iş, tıp, sanat ve spor dünyasının önde gelen kişilerinin henüz hayattayken büstlerini yaptırdı. Her yıl düzenlediği sanatçı daveti ile Türkiye'nin önde gelen sanatçılarını biraraya toplayan ilk iş adamı oldu. 1986 yılında Vaksa tarafından Kahramanmaraş'a ilk tiyatro binası inşa edildi. Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenen öğretmenlere "Yılın Öğretmeni Ödülü"nü vererek bir ilki gerçekleştirmiş oldu. Türkiye'deki özürlülere ilişkin çalışmalara önderlik eden ilk işadamı oldu. 1992 yılında Ordu Yardımlaşma Kurumu (Oyak) ile ortaklaşa Oysa Niğde Çimento ve Oysa İskenderun Çimento kuruldu. 1993 yılında açılan Sabancı Center, 39 katlı Akbank Genel Müdürlük Kulesi ve 34 katlı Sabancı Holding Kulesi ile İstanbul'da o dönemdeki en yüksek iş merkezi oldu. Brisa, 1996 yılında ise iş mükemmelliği konusunda gösterdiği üstün performansı sonucu Avrupa Kalite Büyük Ödülü'nü kazanan ilk Türk şirketi oldu. 1999 yılında öğrenime açılan Sabancı Üniversitesi'nin kuruluş aşamalarında, 1995 yılında 22 değişik ülkeden, çeşitli üniversite, bilim merkezi ve disiplinlere mensup 50'nin üzerinde bilim adamı, araştırmacı, öğrenci ve işadamı, İstanbul'da düzenlenen arama konferansında biraraya geldi. 1997 yılında işçi, işveren ve sendikanın ortaklığı ile Türkiye'de ilk kez Karabük'te Karçimsa çimento fabrikası kuruldu. 1998 yılında Sakıp Sabancı'nın hat ve resim koleksiyonundan derlenen "Altın Harfler" sergisi, New York Metropolitan Müzesi'nde sergilendi. "Altın Harfler" sergisi, Metropolitan Müzesi'nde sergilenen ilk Türk koleksiyonu ve ilk özel kaligrafi koleksiyonu oldu. 2000 yılında "Altın Harfler" sergisi Fransa'da Louvre Müzesi'nde sergilendi. Böylece ilk kez Türk tabloları ve hat eserleri Louvre Müzesi'nde sergilenmiş oldu. Sakıp Sabancı ailesinin ikametgahı Atlı Köşk, Sabancı Üniversitesi'ne müze olmak üzere tahsis edildi; Sakıp Sabancı Müzesi adı verilen müzenin dünya standartlarına uygun düzeye getirilmesi amacıyla uluslararası yetkinliği kanıtlanmış İsviçre firmalarının temsilcilerine aktarmak amacıyla sanatçı, araştırmacı, sanat uzmanları ve müze yöneticilerinin katıldıkları bir arama konferansı düzenlendi. Sabancı Topluluğu, çoğunluğu ile yüzde 50-50 ortaklık kurduğu, aralarında Bridgestone, DuPont, Toyota, Philip Morris, Kraft Foods International, Danone, IBM, Carrefour gibi dünya devlerinin bulunduğu şirketlerle ismini birleştirerek, Sabancı logosunu dünyaya tanıttı. Amerikan DuPont firması ile yüzde 50-50 ortak olarak, 2000 yılında DuPontsa B.V., 2001 yılında ise Dusa International LLC kuruldu. Böylece ilk kez bir Türk firması, dünya üzerinde 4 kıtada 16 fabrika ile faaliyet göstermeye başladı.

Türkiye'nin en büyük sanayi ve finans gruplarından biri olan Sabancı Topluluğu, 74 şirketi ile banka ve sigortacılık, otomotiv, lastik ve takviye malzemeleri, kimya, çimento, gıda ve perakendecilik, tekstil, dış ilişkiler, kağıt ve ambalaj, bilgi teknolojileri, sigara ve tütüncülük ve turizm konularında hizmet veriyor.

ÖDÜLLER, NİŞANLAR VE ONURSAL DOKTORALAR Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı'nın aldığı ödül ve nişanlar şöyle:
"Dünyanın başarılı işadamlarına verilen "Altın Merküri" ödülü (1979); Belçika Prensi'nin Atlı Köşk'te takdim ettiği "Belçika Kraliyet Nişanı" (1987); Japon hükümeti tarafından takdim edilen "Kutsal Hazine Altın ve Gümüş Yıldız Nişanı" (1992); Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından takdim edilen "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" (1997); İsviçre-Zürih'teki Avrupa Ekonomi Enstitüsü tarafından takdim edilen "Avrupa Kristal Dünya Ödülü" (1997); New York'taki FABSIT Vakfı tarafından verilen "Yılın İşadamı" ödülü (1999); Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı'nın takdim ettiği "Kültür ve Sanat Büyük Ödülü" (1999); GYTE tarafından verilen "Türk Sanayiine Teknoloji ve Kalite Kazandıran İşadamı" ödülü (2001); Fransız Hükümeti tarafından takdim edilen "Legion d'honneur Madalyası (2001)."

Sakıp Sabancı'ya onursal doktora veren Üniversiteler ise şöyle sıralanıyor:
"Anadolu Üniversitesi Eskişehir (1984); New Hampshire Üniversitesi ABD (1986); Yıldız Üniversitesi İstanbul (1992); Erciyes Üniversitesi Kayseri (1993); 18 Mart Üniversitesi Çanakkale (1997); Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul (1997); Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs (1997); Trakya Üniversitesi Edirne (1997); İstanbul Üniversitesi İstanbul (1997); Washington Southeastern Üniversitesi ABD (1998); Çukurova Üniversitesi Adana (1999); Kırıkkale Üniversitesi Kırıkkale (2002)."

BAŞKANLIKLAR VE ÜYELİKLER Sakıp Sabancı'nın başkanlık ve üyesi olduğu kuruluşlar şöyle:
Başkanlıklar: Hacı Ömer Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı, Hacı Ömer Sabancı Vakfı VAKSA Mütevelli Heyeti Başkanlığı, Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanlığı, Sakıp Sabancı Müzesi Yönetim Kurulu Başkanlığı, Dünya Türk İşadamları Kurultay Başkanlığı.
Eski Başkanlıklar: Adana Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı (1964-1981), Sanayi Odaları Birliği Başkanlığı (1969-1975), Kocaeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı (1979 -1986), Türk Deniz Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Başkanlığı (1985-1987), Türk Sanayici ve İşadamları Derneği-TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı (1986), TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı (1987-1990), 9. Dünya Prodüktivite Kongresi Yürütme Komitesi Başkanlığı (1995).
Üyelikler: İstanbul Sanayi Odası Üyesi, Dünya Prodüktivite Bilim Akademisi'nin Ömür Boyu Üyesi, "Conference Board" Türkiye Temsilcisi, Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı Şeref Üyesi, Hacı Ömer Sabancı Vakfı Vaksa'nın Kurucu Üyesi, TEMA'nın Kurucu Üyesi, TABA'nın Şeref Üyesi, Avrupa Ekonomi Enstitüsü Şeref Üyesi, "Avrupa, Ortak Miras" Kampanyası Onur Komitesi Üyesi, diğer pek çok kuruluşta onur üyelikleri.
Fahri Hemşerilikler: Artvin, Erzurum, Kırıkkale illeri, Torbalı ilçesi ve Çerkezköy ilçesi, ABD'de New Hampshire eyaleti, Beverly Hills semti.
İsminin verildiği caddeler: Artvin, Kocaeli ve Rize-Fındıklı'da üç cadde, Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi'nin kampusu içindeki ana cadde.

SABANCI'NIN KİTAPLARI
50 yılı aşkın bir süredir iş hayatında olan Sakıp Sabancı, edindiği bilgi ve deneyimlerini aktarmak, acı tatlı anılarını paylaşmak üzere toplam 14 kitap yazdı. Bu kitapların Türkçe basılan 7 tanesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 25.01.1989 tarih, 8710 sayılı tebliğleri ile "Öğretmenlere ve öğrencilere yararlı kitaplar" olarak tavsiye edildi.
Kitapların satış gelirinin tamamı Darülaceze'ye ve Türkiye Sipastik Çocuklar Vakfı'na bağışlandı. Sabancı kitaplığında ayrıca Hacı Ömer Sabancı, Özdemir Sabancı ve Sabancı Ailesi ile ilgili çeşitli kitaplar da yer alıyor. Bu kitapların arasında Sadun Tanju'nun kaleme aldığı Sadıka Ana ve Hacı Ömer, Nimet Arzık'ın Hacı Ömer için yazdığı Ak Altının Ağası, Ufuk Sandık'ın Özdemir Sabancı'nın hayat hikayesini kaleme aldığı Bir Türk Samurayı, Özer Yelçe'nin Sabancı Ailesi Soyağacı kitapları ve Tarık Buğra'nın Sıfırdan Doruğa isimli film senaryosu ile Patron isimli tiyatro oyununu içeren kitabı bulunuyor.

Sabancı'nın kitapları tarih sırasına göre şöyle:
"İşte Hayatım (Kasım 1985), This is my Life (Kasım 1985), Ağustos 1988 2. baskı, Para Başarının Mükafatıdır (Kasım 1985), Şubat 1986 2. baskı, 1997 3. ve 4. baskı, Gönül Galerimden (Haziran 1988), Rusya'dan Amerika'ya Gezdiklerim Gördüklerim (Nisan 1989), Nisan 1993 2. baskı, Ücret Pazarlığı mı? Koyun Pazarlığı mı? (Aralık 1990), Değişen ve Gelişen Türkiye (Temmuz 1991), Temmuz 1993 2. baskı, Turkey, Changing and Developing (Ağustos 1993), Daha Fazla İş Daha Fazla Aş (Ağustos 1993), Doğu Anadolu Raporu (Kasım 1995), Nisan 1996 2. baskı, Başarı Şimdi Aslanın Ağzında (Haziran 1998) 1. ve 2. baskı, Nisan 1999 3. ve 4. baskı, Haziran 1999 5. ve 6. baskı, İşte Hayatım (Japonca Ekim 2000), Hayat Bazen Tatlıdır (Kasım 2001) ve Sakıpname (Haziran 2002), Bıraktığım Yerden Hayatım (2003)."

SİTESİNDEN HALKA Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı açtığı www.sakipsabanci.gen.tr adlı sitesinde şu ifadeleri kullanıyor:
"Değerli 'ziyaretçim', www.sakipsabanci.gen.tr site'me hoş geldiniz... Ünü ülke sınırlarını aşmış 73 şirketi ve 30.000'i aşan çalışanıyla, yıllık cirosu 10 milyar doları aşan; bankacılıktan çimentoculuğa, lastikten gıda ve perakendeciliğe uzanan 21 değişik iş kolunda faaliyet gösteren bir topluluğun Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütürken; Vaksa faaliyetleriyle ülkemizin sosyal, kültürel ve eğitim alanlarında kalkınmasına katkıda bulunurken; basın ve yayın organlarında, üniversite konferanslarında, meslek odalarında ve sivil toplum örgütlerinde sık sık görüş ve düşüncelerini aktarırken; şimdilik 13'e ulaşan kitaplarıyla yaşadıklarını ve bildiklerini toplumla paylaşmışken, 'niye Sakıp Bey böyle bir site'ye ihtiyaç duydu' diye düşündüğünüzü hisseder gibi oluyorum. Doğrudur8 İş hayatına Adana'da pamuk balyalarını sırtında taşıyarak başlayan Kayseri'nin Akçakaya Köyü'nden Hacı Ömer'in 6 oğlunun ikincisi olan Sakıp Sabancı'ya Allah her kuluna nasip etmediği güzellikler ve zenginlikler nasip etti8 Bunlara şükretmenin bir yolu olarak ben, kardeşlerim ve bize gönül ve omuz veren profesyonel arkadaşlarımla durmadan, yılmadan çalışarak bugünlere geldik. Bu uğraşlar sırasında acı, tatlı günler geçirdik; bilgiler, tecrübeler edindik; bunları ülkemizin insanlarıyla paylaştık. Eserler meydana getirirken, görüş ve düşüncelerimi paylaşırken tek arzum ülkemin insanlarına örnek olmak; yeni yeni genç müteşebbislerin ortaya çıkmasını cesaretlendirmekti. Bunların benden sonra kaybolup gitmesine gönlüm razı gelmemişti. Bu defa da, teknolojinin bize sunduğu imkanlardan faydalanarak benimle ilgili tüm bilgi, belge, resim vs.'yi bir 'site' içinde arşivleştirmek; ilgileneceklere benim hakkımda herşeyi bir anda bulabilecekleri bir 'kaynak' yaratmak istedim. Bu 'site' böyle bir istek neticesinde oluştu. Dileğim bu 'site', beni yakından tanımak isteyenlere faydalı olur. Ayrıca gece gündüz ülkemizin kalkınması için çalışan, gayret gösteren iş adamlarımıza, devlet adamlarımıza hayattayken böyle bir arşiv çalışması yapmaları için bir örnek olur. Hepinizi sevgiyle selamlıyorum."

En Çok Aranan Haberler