HABER

Domatesin faydaları nelerdir? Nasıl yetiştirilir? Neye iyi gelir?

Domates, en yararlı sebzeler arasında yer alır.

Domatesin faydaları nelerdir? Nasıl yetiştirilir? Neye iyi gelir?

Asidik yapısı ve içeriği nedeniyle bazı insanlar çok sevmez. Domatesin içeriğinde yüksek oranda esansiyel vitamin, mineraller ve güçlü antioksidanlar yer alır. Kırmızı rengi genel olarak antioksidanlar verir. Zengin bir içeriğe sahip olduğu için, birçok hastalığa karşı insan vücuduna tam koruma sağlar. Kanser, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı büyük oranda etki gösterir. İçeriğinde insan vücudu için çok önemli olan A ve C vitaminleri yer alır. Aynı zamanda beta-keroten, folik asit, likopen, alfa lipoik asit, lutein ve kolin gibi önemli maddeler bulundurur. İnsan vücudu üzerinde çok fazla yarar sağladığı için, hem yazın hem de kışın tüketilebilir. Yemek ya da salataların ana malzemelerinden biridir. Hatta tek başına bir öğün olarak da değerlendirilebilir. Lifli yapısından dolayı uzun süre tok tutma özelliği bulunur.

Domatesin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 1 adet orta boy, 110 gr

Kalori (kcal): 19

Yağ (g): 0,23

Karbonhidrat (mg): 2,86

Protein (g): 0,95

Domatesin Faydaları

Birçok sebze gibi, domates de çok zengin bir içeriğe sahiptir. Bu nedenle insan vücuduna önemli yarar sağlama özelliği ve etkisi bulunur.

1. Kalp sağlığını korur ve kalbi güçlendirir

iStock-859833110

İnsan vücudunun en önemli ve en hassas organlarından biri kalptir. Kalp sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirdiği zaman, tüm organ ve dokular sağlıklı olur. Ancak kalpte meydana gelen en küçük sorun bile tüm vücudu olumsuz bir şekilde etkiler ve bazı sağlık sorunlarının meydana gelmesine yol açabilir. Kalp belirli bir yaştan sonra işlevini yerine getirmekte biraz zorlanır. İlerleyen yaşlarda da kalbin sağlıklı kalabilmesi için, kalp dostu olan besinlerin her gün belirli bir oranda tüketilmesi gerekir.

2. Kansere karşı koruma sağlar

Günümüzde en çok görülen ciddi hastalıkların başında kanser yer alır. Kanserin farklı organları olumsuz bir şekilde etkileyen birçok türü vardır. Bazı kanser türleri, diğerlerine göre daha ağır olabilir. Kanser hastalığında, insan vücudunda yer alan serbest radikallerin kontrol altına alınmasını sağlayarak hızlı çoğalmasını engeller. Özellikle akciğer, prostat ve mide kanserine yakalanma riskini oldukça azaltır.

3. Diyabet hastalığını önler

iStock-1141160481

İnsan vücudunun enerji sağlayabilmek için glukoza ihtiyacı vardır. Ancak diyabet hastalığında vücut glukoz seviyesini iyi bir şekilde kullanamaz. Bu durumda diyabet hastalığı ortaya çıkar. Diyabet hastalığından korunmak için, içeriği zengin olan besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesi büyük oranda fayda sağlayabilir. Domates, diyabet hastalarında kontrol altına alınması zor olan kan şekerini dengeler. Uzun süre kan seviyesinde yaşanan dalgalanmayı önleyebilir.

4. Bağışıklık sistemini güçlendirir

iStock-1205199983

İnsan vücudunun koruyucu kalkanı olarak görev yapan bağışıklık sisteminin, genel olarak her insanda güçlü olması gerekir. Hastalıkların başlıca düşmanı olan bağışıklık sistemi, insan vücuduna enfeksiyon, mikrop ve bakteri girişini engeller. Bağışıklık sisteminin fonksiyonunu tam olarak yerine getirmesi için, onu destekleyen besinlerin daha çok tüketilmesi gerekir.

5. Göz hastalıklarına karşı koruma sağlar

Göz yapısı için A vitamininin önemi çok büyüktür. A vitamini gözlerin daha net ve kaliteli bir görüş sağlamasına yardımcı olur. Işığın çok yoğun olmadığı ortamlarda net görmeyi sağlar. Aynı zamanda insan vücudunda belirli bir oranda yer alan beyaz kan hücrelerinin artmasında etkili rol oynar. Günümüzde en çok görülen göz sorunlarından biri olan makula dejenerasyonun oluşumunu engeller. Bu hastalığın gerilemesine de yardımcı olur.

6. Saçları güçlendirir

iStock-1196374320

Saçlar ancak bakımlı ve güzel olduğu zaman, insanlara farklılık, ayrıcalık katabilir. Saçların derinlemesine güçlü olması ve dökülmemesi için, saç köklerini besleyen besinlerin daha sık tüketilmesi gerekir. Aynı zamanda saça maske olarak da uygulanabilir. Saç derisinde meydana gelen kabuklanma, kızarıklık ya da kaşıntıyı yok eder. Daha sağlıklı bir saç yapısına sahip olunmasına yardımcı olur.

7. Karaciğeri korur

iStock-1030711158

İnsan vücudunda en çok işleve sahip olan organlardan biri karaciğerdir. Bu nedenle ilk olarak deforme olan organlar arasında yer alabilir. Karaciğerin deforme olmasını engellemek için onu güçlendirici besinlerin tüketimine daha çok önem vermek gerekir. İçeriğinde yer alan yararlı maddeler sayesinde, karaciğeri güçlendirerek, herhangi bir sorunun oluşmasını engeller.

8. Domatesin cilde faydaları

Cilt yapısı için en gerekli olan besinler arasında ilk sırada gelir. İçerisinde yer alan A, C ve E vitamini ile cilde ışıltı kazandırır. Cildi derinlemesine besleyerek, ilerleyen yaşlarda meydana gelen deformasyona karşı güçlü bir yapı oluşturur. Yaşlılık belirtilerinden olan kırışıklık ya da sarkma gibi sorunları yok eder. Cildin sürekli genç ve taze kalmasına yardımcı olabilir. Cilt yüzeyinde meydana gelen renk eşitsizliğini, domates maskesi ile giderebilirsiniz. Aynı zamanda sivilce oluşumunu da engeller.

9. Domatesin cinselliğe faydaları

Düzenli olarak domates tüketilmesi durumunda sperm sayısında ciddi bir artış yaşandığı araştırmalar sonucunda kanıtlandı. Sperm sayısının yaklaşık olarak %70 oranında artmasına yardımcı olur. İçeriğinde yer alan likopen isimli madde ile aynı zamanda cinsel isteği de büyük oranda artırabilir. Likopen daha çok ısıtılarak ya da pişirilerek ortaya çıkan bir madde olduğu için çiğ olarak tüketilebilir. istenilen yararı sağlamayabilir. Aynı zamanda PP vitamini sayesinde cinsel performansı da artırır.

8. Pişmiş hali sağlığı korur

iStock-465062233

Pişmiş domatesin faydaları; çiğ olarak tüketildiğinde farklı yararlı maddelerin vücuda girmesine imkan tanınır. Fakat pişirildiği zaman, daha farklı maddeler açığa çıkar. Özellikle içeriğinde yüksek oranda bulunan ve çok güçlü bir antioksidan olan likopen maddesi, pişirildiği zaman daha çok ortaya çıkabilir. Pişirilmediği zaman ancak %4 oranında insan vücuduna katkı sağlar, hücre duvarlarının kalın olmasından dolayı, vücutta tam olarak emilimi gerçekleşemez.

9. Kan yapıcı özelliği vardır

Domates kan yapar mı; İçerisinde yer alan chromium maddesi ile kan şekerini büyük oranda dengede tutar. Renginin kırmızı olmasından dolayı, kan yapıcı özelliği olduğu halk arasında çok sık konu edilir. Ancak içeriğinde kan yapıcı herhangi bir madde, vitamin ya da mineral bulunmaz. Bu nedenle kan yapıcı bir özelliği ya da faydası yoktur.

Domatesin Zararları

Her besin, herkesin metabolizmasına uyum ya da yarar sağlamayabilir. Bazı besinler insanlara büyük oranda fayda sağlarken, bazıları ise sadece zarar verebilir.

  • En sık görülen cilt hastalıklarından olan egzama ve sedef, alerji alt yapısı sebebiyle ortaya çıkar. Özellikle domates yedikten sonra cilt hastalıklarında meydana gelen deride kızarıklık ve döküntü gibi semptomlar çok fazla görülebilir. Bu nedenle çok fazla tüketmemek gerekir.
  • İnsan vücudu bazı besinlere karşı üst düzey bir koruma geliştirir ve daha duyarlı bir hale gelir. Alerjik etkisi olan besinler tüketildiği zaman, vücudun farklı bölgelerinde kızarıklık, şişme ya da kaşıntı gibi belirtiler görülebilir. İnsan vücudunda en çok alerjik reaksiyon gösteren besinler arasında ilk sırada gelir. İçeriğinde yer alan maddeler vücutla etkileşime girmeye çok müsaittir. İçeriğindeki proteini, bağışıklık sistemi bir düşman gibi algılayarak, onu vücuttan atmaya çalışır.
  • Bazı insanlarda reflü ya da mide ekşimesi gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu tür sağlık sorunlarının meydana gelmesinde, tüketilen besinlerin rolü çok fazladır. Asit oranı yüksek olan besinler tüketildiği zaman, önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle daha düşük oranlarda tüketmek gerekir.
  • İçeriğinde yer alan likopen maddesi ile irritabl bağırsak sendromuna neden olabilir. Gaz ve şişkinlik gibi semptomların görülmesine yol açabilir. Bu nedenle bağırsak sorunu olanlar domatesi sıklıkla tüketmemelidirler.

En Çok Aranan Haberler