YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Domateste İhracat Arttı, Fiyatlar Tavan Yaptı

Mersin'in Silifke ilçesinde örtü altında 4 bin 500 dönüm alanda üretimi yapılan domateste ihracatla birlikte...

Mersin'in Silifke ilçesinde örtü altında 4 bin 500 dönüm alanda üretimi yapılan domateste ihracatla birlikte fiyatlar da yükseldi. Domatesin kilosu tarlada 1,5 liraya satılırken, artan talep nedeniyle bu fiyatın tüketiciye yansıması 6 lirayı buldu.

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Nurettin Kaynar, Silifke'de 4 bin 500 dönümü örtü altı olmak üzere 15 bin dönüm civarında domates üretimi yapıldığını belirterek, yıllık üretilen 150 bin ton domatesin 40-50 bin tonunun örtü altında yetiştirildiğini söyledi.

İlçe genelinde örtü altında kontrollü bir şekilde üretilen domateslerin Rusya başta olmak üzere, Ukrayna, Bulgaristan Romanya ve İran'a ihraç edildiğini, yine büyük bir bölümünün de iç piyasada tüketildiğini vurgulayan Kaynar, "Bölgemizde 4 bin ile 5 bin dönüm arasında domates serası var. 40-50 bin ton arasında da ürün elde ediyoruz. Bunun yüzde 50-60 civarı ihracata gidiyor. Rusya başta olmak üzere tüm Balkan ülkelerine ihracat yapıyoruz. İç piyasa olarak da başka İstanbul olmak üzere, Ankara, İzmir,

Adana ve Doğu bölgelerine sevkiyat yapmaktayız. İstanbul'da domates fiyatının yüksek olmasının sebebi ise ihracata olan büyük talep. Dış piyasanın yoğun bir domates isteği, yurt içinde de tüketilecek domatesin çok az olması fiyatları yükseltti. Fakat son günlerde ihracatta biraz azalma var. Yurt dışındaki fiyatların düşmesi iç piyasaya yansıyacaktır" dedi.

Gaziantep'e domates gönderen tüccar Bayram Çalışkan, Irak'a da domates ihraç ettiğini belirterek, "Buradaki fiyatlar günübirlik piyasaya göre ayarlanıyor. Talebe göre de fiyatlar yükselip düşüyor. İstanbul'da fiyatların yüksek olduğunu duyuyoruz. Bu marketlerin ve pazarcıların kendi inisiyatifine kalmış fiyatlar. Biz burada İstanbul'da olduğu gibi büyük rakamlarda mal satmıyoruz. Çok cüzi, düşük bir miktarla ürünümüzü satıyoruz. Bu nedenle para kazananlar market ve manavlar olurken, üretici para kazanamıyor" diye konuştu.

Üretici Recep Çevik ise domatesin kilosunun tarlada 1 lira 50 kuruş iken, manavda 6 TL'den satılmasının çok çelişkili olduğunu ifade ederek, "Bunun zorluğunu biz çekiyoruz. Kış boyu seralarımızda soba yaktık. İlaç verdik. Şartlarımız ağır. Fakat bize verilen fiyatlar memnun edici değil. Geçmiş yıllara nazaran fiyatlar biraz daha iyi ama yine de biz istikrarlı bir fiyat istiyoruz. Bu fiyatın yükselmesini bekliyoruz. Genel anlamda 10 gün içinde domates fiyatlarının düşeceğinin endişesi içerisindeyiz. Bu yıl, kış şartlarının ağır geçmesinden dolayı domates veriminde yüzde 50 bir düşüş var. Verimde düşüş yaşandığı için fiyatlar biraz daha iyi. Her sene dönüm başına 10 ton ürün alırken bu yıl 4-5 ton ürün elde ettik" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler