En sık oynanan ve tarihi çok eskilere dayanan oyunlardan biri kabul edilen domino oyunu, İtalya’da bir salon oyunu olarak doğmuş daha sonraki süreçte ise Fransa’ya ulaşmıştır. Daha sonra Fransız mahkûmlar aracılığı ile İngiltere’de daha sonra da Kuzey Amerika’da oynandığı kabul edilmiştir. Ancak bazı kaynaklara göre domino oyunu ilk kez üçüncü yüzyılda Çin’de görülmüştür. Ancak bugün oynanan son hali ile oynanışının ilk kez on sekizinci yüzyılda Avrupa’da olduğu bilinir.
Oyunun özel olarak üretilmiş olan taşlarının dizilişi oyunun kuralları doğrultunsa gerçekleştirilir. Oyuncular ellerindeki taşlardan masada ya da diğer adı ile ortada bulunan taş ile eşleşen bir taşları varsa eşleşme yapar. Yoksa da bankadan taş çeker. Domino taşları oyunda eşit uçları birleştirerek dizilmelidir. Tek olan taşlar (1, 3 ve 5) masaya paralel olarak yerleştirilir. Çift olan taşlar (0, 2, 4 ve 6) ise masaya dik şekilde konmalıdır. Yerdeki son taş ne ise sırası gelen oyuncu o taşa göre bir taşı yerdeki taşın ucuna ekleyecek şekilde yerleştirmelidir.
Domino oyuncu en az iki kişi en fazla ise dört kişi ile oynanan bir oyundur. Her oyuncu oyunun başında yedi adet taş alır. Oyunun hedefi yere atılmış olan son taştaki sayı ile eşleşen bir taşı yerdeki taşın üzerine koymaktır. Amacı ise eldeki taşları en önce bitirebilmektir. Oyundaki taş sayısı en fazla yirmi sekizdir. Yirmi sekiz adet domino oyununa özel olarak üretilen taş ile oynanan oyunda oyunculara dağıtılan yedişer adet taş dışındaki taşlar banka adı verilen kısımda kalır. Eğer bir oyuncunun elinde oynayabileceği taş kalmadı ise bankadan taş çeker.
Domino oyununun başlında oyuncuların hangisinde en yüksek çifte taş varsa o oyuncu oyundaki ilk hamleyi yapma hakkına sahip olur. Her bir oyuncu masaya ya da ortaya bir taş koyarak oyunun devam etmesini sağlar. Oyuna yeni bir taş koyabilmek sadece yerdeki karşılıklı taşa olacak şekilde kabul edilir.
Çok eski tarihlere dayanan ve kısa bir süre içinde tüm dünyaya yayılan domino oyunu da diğer tüm oyunlar gibi bazı kurallara dayalı olarak oynanmalıdır. Domino oyunu genel olarak en fazla on iki el sonunda biter. Ancak farklı şekilde oynanan versiyonlarına göre bu sayı artabilir ya da azalabilir. Domino oyununda kazananı belirleyebilmek için de bazı kurallar vardır. Oyun bitiminde tüm oyuncuların ellerinde olan taşlara göre hanelerindeki tüm sayıların toplamı alınır. En fazla biten ve en az sayı yemiş olan kişi oyunu kazandı kabul edilir.
Bir domino oyununda toplamda yirmi sekiz adet taş kullanılır. Bu taşlarda en küçük sayı olarak sıfır en büyük sayı olarak ise altı kabul edilir. Tüm bu sayılar 0-1, 1-1, 1-2, 1-3, 1-4, 1-5 ve 1-6 olarak yazılmıştır. Boş olan taşlar ya da taşların boş olan kısımlarının karşılığı da sıfırdır. Tüm taşlar aynı sayılara denk gelecek bir şekilde uç uca olarak dizilmelidir. Oyuncular ellerinde yer alan tüm domino taşları bitene dek sıraları geldikçe ortadaki taşa uygun taşı yerleştirerek oyunu ilerletir. Elinde taş kalmayan oyuncu “domino” diyerek oyunu bitirme hakkı kazanır.
Zeka oyunu kabul edilen, stratejiyi, bazı yetenekleri, pratik düşünmeyi ve çözüme odaklı düşünmeyi destekleyen birçok oyun üretilmiştir. Bu tür oyunlar özellikle belli taşlardan itibaren çocuklara da önerilir. Domino oyunu da zeka geliştirdiği bilinen bir akıl oyunu olarak kabul edilmiş olan oyunlardandır. Çeşitli domino versiyonları ile bu oyunun oynanabileceği en düşük yaş sınırı ikiye kadar indirilmiştir.