HABER

Domuz eti paniği büyüyor

İZMİR (İHA) - İzmir Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Suat Çelikel, ilde çok sayıda vatandaşın çiğ köfte yiyerek rahatsızlanmasıyla ortaya çıkan trişin hastalığının at etinden kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Çelikel, trişin hastalığının Türkiye'de teşhisinin mümkün olduğunu, bu parazitin 80 santigrat derecede, 10 dakika içinde öldüğünü bildirdi.

İzmir Bölgesi Veteriner Hekimler Odası'nda bir basın toplantısı düzenleyen Suat Çelikel, trişin hastalığının domuz etinde bulunduğu şeklindeki açıklamaları yetersiz ve panik içinde yapılmış bir açıklama olarak değerlendirdi. Oda Başkanı Çelikel, "Domuz etinden olduğu söylendi. Domuzdan olduğu söylenirken, at eti olabileceği ihtimali gözardı edildi. Bu parazit, domuzun yanı sıra fare yaban domuzu, sansar, at ve kedi gibi hayvanlarda da var. Özellikle de farelerde. Bu ayrıca 3-5 günlük bir olay değil. 5 senede de ortaya çıkabilir. At ve domuz eti yağsız olduğu için bunların arasına yağ karıştırmak daha kolay" dedi.

Bu hastalığın İzmir'de ortaya çıkmasına sorumsuzluk, ihmal ve iyi niyetin neden olduğunu da vurgulayan Suat Çelikel, "Gıda güvenliği ve gıda sağlığı konusundaki denetimlerde veteriner hekimlerin de bulunması için 24 Şubat 2003 ve 11 Mart 2003 tarihlerinde olmak üzere 2 kez İzmir Valiliği aracılığı ile İl Sağlık Müdürlüğü'nü uyardık. Bize gönderilen cevabi yazıda, yönetmelik değişikliği olacağı gerekçesi ile bu önerimiz geri çevrildi. 10 gün sonra Kurban Bayramı var. Kesim öncesi ve sonrası bunların denetimini kim yapacak? 8-10 tane veteriner hekim ile İzmir'deki 80 tane odak noktayı nasıl kontrol altına alınabilirsiniz?" diye sordu ve İzmir İl Sağlık Müdürü Levent Kıdak'ı "aymazlık"la suçladı.

Trişin hastalığının Türkiye'de teşhisinin mümkün olduğunu, Türkiye'de bu işi yapan kuruluşların Avrupa Birliği'ne (AB) akredite olmakta da ön planda tutulduğunun altını çizen Çelikel, şunları söyledi:
"Bornova Veteriner Araştırma Enstitüsü bunu her zaman yapabilir, hastalığı teşhis edebilir. Trişin parazitine, trişineskop denilen bir mikroskopla bakılıyor. Bunların Türkiye'de olmadığı doğru değil. Bu açıklamaları yapanların bunlardan haberinin olmaması doğru değil. İtalya'dan kit getirmek diye bir palavra olamaz. Bu hastalığın teşhis süresi 3 gündür. Bütün bilgi, belge ve ekipman onlarda var. İtalya'ya gönderme, zaman kazanmaya yöneliktir."
Bu hastalığın Avrupa'da değil de ABD'de daha çok görüldüğünü belirten Çelikel, trişin parazitinin merkez ısı 80 derece olmak koşuluyla 10 dakikada öldüğünü açıkladı.

En Çok Aranan Haberler