Adana'da domuz gribi şüphesiyle tedavi gören 3 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından herkesin aklına aynı soru düştü!
"Domuz gribi mi oldum?"
"Salgın yeniden mi başladı?"
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Oğuz, soruya şöyle yanıt verdi:
“Hakikaten H1N1 vakalarında artış var, bunu laboratuvarlardan aldığımız verilerden söylüyoruz ama şu an için pandemi seviyesine geldiğini söyleyemiyoruz.”
Oğuz'a göre domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün tetiklediği grip kronik böbrek yetmezliği, diyabet, hipertansiyon, solunum yolu ve kalp yetersizliği hastalarında daha şiddetli seyrediyor.
Dr. Başak Oğuz, ne zaman doktora başvurmak gerektiği konusunu ise, “Grip olduğumuzda 2-3 günü geçen inatçı ateşler oluyorsa, 3-4 güne kadar iyileşme görmüyorsak, inatçı şikayetler, öksürükler daha da arttıysa ve şiddetlendiyse bir hekime başvurup yardım almakta fayda var” şeklinde özetledi.
ÖLÜMLER SOLUNUM SORUNLARINDAN KAYNAKLANIYOR
Tansiyon düşüklüğü, ateşte iyice yükselme gibi sorunların yoğun bakımda yatışa hatta ölüme yol açabildiğini dile getiren Oğuz, “Esas korktuğumuz solunum yetmezlikleriyle ilgili sıkıntılardır. Genellikle de bugüne kadarki ölümler de hep solunum nedeniyle olmuştur” dedi.
KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Virüsün hasta bir kişinin bulunduğ mekanda solunum yoluyla kolayca bulaşabildiğini aktaran ve “Virüsü hasta kişinin dokunduğu bir yüzeyden aldıysak bunu yine ıslak bir yüzeyimize temas ettirmemiz gerekiyor” diyen Dr. Oğuz, gripten korunma önerilerini şöyle özetledi: “Sağlıklı kişilerin önlem almasındansa, hasta kişilerin sosyal hayattan çekilmesi daha doğrudur. Ateşli dönem en bulaştırıcı dönemdir, bundan sonra da 1 hafta bulaştırıcılık sürecektir. En azından bulaştırıcılık dönemindeki hastaların toplumdan biraz çekilmesi daha sağlıklı olacaktır.”
Bağışıklık sistemini güçlü kılmak için dengeli ve yeterli beslenme, sık sık el yıkama, kalabalık mekanlarda fazla vakit geçirmeme gibi önlemler de gripten korunmada etkili oluyor.
GRİP NASIL TEDAVİ EDİLİR?
/