HABER

Domuz gribi paniği sürüyor

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Geçtiğimiz cumartesi günü domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 3 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine ölüm nedenlerinin belirlenmesi için örnekler Sağlık Bakanlığı'na gönderilmişti.

Bugün Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Adana'da hayatını kaybeden üç vatandağtan ikisinin domuz gribi dolayısıyla hayatını kaybettiğini açıkladı. Ancak yetkililer ölümlerin H1N1 virüsünden değil, virüsün tetiklediği hastalıklardan kaynakladığını açıkladı.

Karla birlikte grip mevsimi de başladı. Adana'da geçtiğimiz hafta domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 3 kişi teşhis koyulamadan hayatını kaybetmişti. Van'da ve Niğde'de de yüksek ateş şikayetiyle ve domuz gribi şüphesiyle hastaneye başvuran iki hasta yaşamını yitirdi. Bu iki hastanın ölüm nedeninin belirlenmesi için hala Sağlık Bakanlığı örnekleri incelerken, Adana'da hayatını kaybeden 2 vatandaşın domuz gribi olduğu öğrenildi.

ADANA

1'i TÜRK 2'Sİ SURİYELİ 3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Adana'daki ölümlerin H1N1 virüsünden değil virüsün tetiklediği hastalıklardan kaynakladığını belirtti. Bakanlık yetkilileri ayrıca geçtiğimiz günlerde grip enfeksiyonlarının görülmeye başladığına yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya vurgu yaptı. Bakanlık tarafından gribin seyrinin yakından takip edildiği belirtilerek en sık tespit edilen virüslerin İnfluenza A(H1N1) ve A(H3N2) alt tipleri olduğu ifade edildi.

DOMUZ GRİBİ ŞÜPHESİYLE TEDAVİ EDİLEN 3 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Adana'da H1N1 virüsü (domuz gribi) şüphesiyle tedavi altına alınan 2'si Suriyeli 3 kişi 2 Ocak günü hayatını kaybetmişti. Adana'daki Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geçen hafta yüksek ateş şikayetiyle 45 hasta acil servise başvurmuştu. Yapılan kontrollerde, hastalardan 6'sının domuz gribi taşıdığı şüphesi ile yatışı yapılmıştı. Domuz gribi şüphesiyle tedavi edilen Türk vatandaşı 4 aylık hamile L.B. ile 2 Suriyeli, geçen hafta hayatını kaybetmişti.

VAN

YÜKSEK ATEŞ VE VÜCUT AĞRISI ŞİKAYETİYLE ÜNİVERSİTE HASTANESİNE KALDIRILDI

Van'da "yüksek ateş" şikayetiyle başvurduğu hastanede tedavi altına alınan hasta, yaşamını yitirdi. Alınan bilgiye göre, Çaldıran ilçesinde ikamet eden iki çocuk babası M.A (35), 1 Ocak'ta yüksek ateş ve vücut ağrısı şikayetiyle Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi'ne başvurdu. Burada tedavi altına alınan M.A, hayatını kaybetti.

ÖLÜM NEDENİ HENÜZ BELLİ DEĞİL GRİPTEN ŞÜPHELENİLİYOR

Van Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, yüksek ateş ve yaygın vücut ağrısı şikayeti bulunan M.A'nın müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği bildirildi.

M.A'nın ölüm nedeninin belirlenmesi için çalışmaların sürdüğü belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hastanın yapılan muayenesinde gripten şüphelenilmiş olsa bile yapılan tahlil ve tetkiklerde gribe dair kesin bir kanıt bulunamamıştır. İncelemeler devam etmektedir."

NİĞDE'DE DE DOMUZ GRİBİ ŞÜPHESİYLE ÖLÜM

Niğde Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde yüksek ateş şikayetiyle tedavi altında olan 45 yaşındaki F. S. hayatını kaybetti. Kadının H1N1 virüsünden (Domuz gribi) ölme ihtimaline karşı hastanede önlem alınırken, İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, 2016’nın ilk gününde ölen bir kadına da domuz gribi şüphesi konulduğunu hatırlatarak, "Her iki vatandaşımızdan numune alındı ve Bakanlığa gönderildi. Şu an domuz gribi demek doğru olmaz. Hızlı ilerleyen bir akciğer enfeksiyonu olabilir" dedi.

KESİN ÖLÜM SEBEBİ TAHLİL SONUÇLARIYLA BELLİ OLACAK

Bor İlçesi’nde yaşayan F. S., cumartesi günü yüksek ateş şikayetiyle Niğde Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Kadının domuz gribi olma ihtimaline karşı hastanenin yoğun bakım servisinde önlem alınırken, F. S., saat 01.30 sıralarında yaşamını yitirdi. İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, F. S.’nin domuz gribinden ölüp ölmediğinin yapılacak tahlille ortaya çıkacağını söyledi.

3-4 GÜNDÜR HASTA SAYISINDA ARTIŞ VAR

1 Ocak 2016’da hayatını kaybeden H. A.’ya domuz gribi şüphesi konulduğunu hatırlatan Yücel, şunları söyledi:

"İlimizde son 3 gündür, özellikle hastanelerimizde mevsim itibari ile havaların da birden soğumasıyla, kar yağmasıyla beraber bu mevsimlerde normal gribal nezle gibi hastalıklarda bir artma oldu. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük gibi şikayetlerle 3-4 gündür hastanelerde daha önceye göre bir miktar artış var. Çarşamba ve Perşembe günü vakamız geldi bunlar yoğun bakıma alındı. Bu hastalarımızdan birisi hayatını kaybetti. Yine 2 gün bir hastamız yüksek ateş ve akciğer enfeksiyonuyla bir hastamız müracaat etti ve gece 01.30’da hayatını kaybetti. Zaten daha önceki 62 yaşında vefat eden hastamızda Koah hastalığı da var. Bu hastalarımız zatürreeden de ölmüş olabilir. Her iki vatandaşımızdan numune alındı ve Bakanlığa gönderildi. Şu an domuz gribi demek doğru olmaz. Hızlı ilerleyen bir akciğer enfeksiyonu olabilir. Halkımızın paniğe kapılmasına gerek yok, mevsimsel olarak bu tür rahatsızlıklar olabiliyor. Yüksek ateş, yorgunluk kırgınlık bir durumu olan vatandaşımız hastanelere başvurmasında büyük fayda vardır."

DOMUZ GRİBİ NEDİR?

Orthomyxoviridae ailesinden herhangi bir virüs tarafından oluşturulan domuz gribinin adı, domuzlarda oluşan virüse çok benzemesinden gelmektedir.

Hastalık tıp alanında İngilizce swine influenza virus kelimelerinin baş harflerinin bir araya getirilmesiyle kısaca SIV olarak adlandırılır. Bilinen tüm SIV tipleri ya Influenzavirus A (çoğunlukla) ya da Influenzavirus C (ender) tipindedir.

2009 yılında salgına neden olan virüs ise influenza A virüsünün alt türlerinden biri olan H1N1'dir.

Domuz gribi özellikler kümes hayvanları ve domuzlarla yakın temasta korunmasız temasta bulunan kişileri etkilemektedir. Eğer temasta bulunulan hayvan virüs taşıyorsa, temasta bulunan insan risk altında demektir. Bu virüs insana bulaşabilecek şekilde yapısını değiştirebilmektedir.

Domuz gribinin belirtileri

Hastalığın insandaki belirtileri grip ve grip benzeri hastalıkların semptomları ile aynıdır. Belirtiler; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme hissi ve yorgunluktur. Normalden daha fazla sayıda hasta ishal ve kusma şikayeti bildirmiştir.

Bu epidemide ateşsiz, daha atipik seyreden vakalar da görülmektedir. Örneğin, bir aileden birisinde tipik grip semptomları olmasına rağmen ailenin başka üyelerinde hafif bir burun akıntısı, gözlerde batma şikayeti, boğaz ağrısı olabilmekte ve hiç ateşi olmayanlara rastlanmaktadır. İki hastadan biri hafif seyretmektedir, ancak doktora “ben hastayım” diye gelenlerin önemli bir kısmında ateş vardır; hastaneye yatırılanlarda bu oran %90-95'e ulaşmaktadır. Yani daha ciddi vakaların hemen hepsi ateşlidir.

Bu belirtiler sadece domuz gribine özgü olmadığı için tanı konulması için hastanın yakın geçmişi, domuz gribi olan kişilerle temas edebileceği bölgelerde bulunup bulunmadığı ya da domuzların ve kümes hayvanlarının bulunduğu ortamlarda bulunup bulunmadığı sorgulanarak ayırıcı tanı yönteminin uygulanması gerekmektedir.

İnsanlara nasıl bulaşır?

Domuzların çevresinde çalışan, özellikle yakın temasa giren kişiler bu hayvanlarda yaygın olarak görülen bu virüsü kapma riski altındadır. Bu insanlar, zoonoz ve virüsün şekil değiştirmesinin birlikte oluşabileceği bir ortam teşkil ederler. Dolayısıyla bu insanların aşılanması ve yeni virüs nesillerinin tespit edilmesi için izlenmesi halk sağlığı açısından önemlidir. Çiftliklerdeki çalışanlar kadar olmasa da veterinerler ve et işleme tesislerinde çalışanlar da virüse yakalanma riski altındadır.

En Çok Aranan Haberler