IŞİD terör örgütünün Paris'te düzenlediği silahlı saldırıların ardından, ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adayları İslam karşıtı açıklamalarda bulundu. Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışın iddialı ismi iş adamı Donald Trump, daha önce büyük tepki çeken cami karşıtı açıklamasının bir benzerini MSNBC haber kanalında yaptığı konuşmada tekrarladı.
Paris'teki saldırıların ardından MSNBC'ye telefonla bağlanan Trump, başkan seçilmesi halinde ABD'deki bazı camileri kapatabileceğini yineledi. "Bunu yapmaktan nefret ederdim fakat bazı düşmanlık ve fikirler yüzünden bazı şeyleri güçlü bir şekilde göz önünde bulundurmak zorundasınız" diyen Trump, "bazı düşmanlık fikirlerinin ve nefretin" camilerden geldiğini iddia etti.
Konuşmasında ABD'deki bütün camilerin değil ama bazılarının kapanması gerektiğini savunan Trump, "Ne olduğuna bakın. Bunun sona ermesi lazım. Güçlü olmalıyız. Uyanık ve zeki olmalıyız" ifadesini kullandı.
Trump, New York Belediye Başkanı Bill De Blasio'nun camilerin New York Polis Teşkilatı tarafından izlenmesine son verilmesini ise "hata" olarak yorumladı.
Daha önce de Fox Business Network'e yaptığı açıklamada benzer ifadeleri kullanan Trump, aralarında Türklerin de olduğu birçok Müslüman grup, yurttaşlık hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşunun tepkisini çekmişti.
Cumhuriyetçi Parti'nin diğer iddialı ismi Ben Carson da Nevada'da yaptığı açıklamada, "İmamlara ve din adamlarına ISIS, ISIL ve Radikal İslamcı cihatçıların yaptığıyla ve geleneksel İslam'ın ne olduğunun ayırt edilmesi için çok büyük baskı uygulamamız gerektiğine inanıyorum" ifadesini kullandı.
Obama'nın Antalya'dan mülteci cevabı
Cumhuriyetçi Parti'deki yarışta yer alan Florida eski Valisi Jeb Bush da Müslüman mültecileri dışlayan bir açıklamada bulundu. Bush'un CNN'e yaptığı açıklamada, Ortadoğu'dan ABD'ye gelen mültecilerden sadece katliama uğrama tehlikesi olan Hristiyanların alınması gerektiğini belirtmesi tepki çekti.
Mültecilerle ilgili en son tepki ise G20 Liderler Zirvesi nedeniyle Antalya'da bulunan ABD Başkanı Barack Obama'dan geldi.
Başkan Obama, zirvenin son gününde Antalya'dan ayrılmadan önce düzenlediği basın toplantısında, sığınmacıların dini statülerine göre alınmasının bir Amerikan fikri olamayacağını belirtti.
"Siyasi liderlerin savaş yorgunu bir ülkeden mülteci için başvuran bir kişinin dini teste tabi tutulması gerektiğini tavsiye ettiklerini duyuyorum" diyen Obama, bunu söyleyen bazı kişilerin kendilerinin siyasi zulümden kaçtığı zaman korumadan yararlanan ailelerden geldiğini, bunun "utanç verici" olduğunu kaydetti.
ABD'deki Müslümanlar IŞİD'i ve saldırılarını kınadı
ABD'nin en büyük Müslüman sivil haklar örgütü Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Direktörü Nihad Awad da saldırının ardından yaptığı açıklamada, IŞİD'in düzenlediği Ankara,Beyrut ve Paris saldırılarını kınadı. Awad, IŞİD'in Müslümanları temsil etmediğini ve saldırdığı insanların çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğunu hatırlattı.
"IŞİD'in yaptığı cihat değildir. İslam'da cihat, kendini meşru olarak savunmaktır" diyen Awad, IŞİD'in İslam devleti olarak anılmasının "yanlış" olduğunu vurguladı. Awad, IŞİD'in "ne İslam'la ne de devletle" ilgisinin olduğunu sözlerine ekledi.