KONYA (İHA) - Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ruhuşen Kutlu, besin değeri yüksek olan dondurmanın fazla ve sık tüketilmesi halinde kilo sorununu beraberinde getirebileceğini belirterek, kilo sorunu olanların dondurmayı akşam yerine öğle saatlerinde yemesini tavsiye etti.
Yrd. Doç. Dr. Ruhuşen Kutlu, dondurmada protein, karbonhidrat, yağın yanı sıra, A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi minerallerin bulunduğunu ifade ederek, "Dondurma yapımında kullanılan ana madde süttür. Süt ürünleri çabuk bozulan ve yararlılıklarını hızla yitiren gıdalardır. Bu nedenle homojenize ve pastörize edilmiş sütten üretilen hijyenik dondurma, yalanarak ya da küçük parçalar halinde yendiği takdirde, solunum ve sindirim organlarını olumsuz yönde etkilemez. Sağlıklı üretilmiş ve sağlıklı koşullarda saklanan bir dondurmanın çocuk açısından bir zararı olmadığını kabul ediyoruz. Ancak sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmalar salmonella enfeksiyonu salgınlarına yol açabilir. Bu nedenle sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmalar tüketilmelidir. Ancak iri kristalli, buzlu, pıhtılı, yumuşak yapılı dondurmaların yenmemesi tavsiye edilir" dedi.
Kutlu, içerdiği yüksek kalsiyum oranıyla çocukların kemik gelişimini destekleyen dondurmanın faydalarının belli noktalara dikkat edilmezse zarara dönüşebileceğini hatırlatarak, "Soğuk bir gıda alımı sonrasında ağız içi sıcaklığında düşme olur ve bu sıcaklık farkları nedeniyle, boğazda normalde hazır bulunan bakteriler, vücut direncinin üzerinde olumsuz etki gösterebilir. Bu nedenle özellikle bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş çocuklarda, üst solunum yolları enfeksiyonları artabilir. Dondurmayı tüketirken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır. Özellikle dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması ve hazırlanırken mikroorganizmalarla bulaşmasının önlenmesi gereklidir. Süt, mikroorganizmalar için çok iyi bir ortamdır. Sağlıksız koşullarda üretilen ve satılan dondurmalarda bakteriler kolaylıkla üreyebilmektedir. Bu nedenle açıkta satılan dondurma ve buzlu içecekler tüketilirken dikkatli olmalıdır. Güvenilir olmayan yerler ve sokak satıcılarından alınan dondurmalar insan sağlığını tehdit etmektedir. Paketlenmiş dondurmalar tercih edilebilir. Bu ürünlerde de dikkat edilmesi gereken saklama şekli ve son kullanma tarihidir" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Kutlu, dondurmanın fazla ve sık tüketiminin şişmanlamaya yol açabileceğini dile getirerek, kilo problemi olan kişilerin dondurmayı akşam yerine, öğle vaktinde tüketmelerini tavsiye etti.