YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Döngel: Hükümet, Kazanamadığı Belediyeleri Kazanmayı Amaçlıyor

Büyük Birlik Partisi (BBP) MKYK üyesi Hüseyin Döngel, Büyükşehir Belediyeleri Yasa Tasarısı konusunda,"BBP olarak biz,...

Büyük Birlik Partisi (BBP) MKYK üyesi Hüseyin Döngel, Büyükşehir Belediyeleri Yasa Tasarısı konusunda,"BBP olarak biz, kanunlaştırılmak istenen yasayla Türkiye’deki idari yapının değiştirilmesine, belde ve köy kavramlarının yok edilmesine karşıyız." dedi. Bu yasayla hükümetin, kırsal alan oylarıyla kazanamadığı belediyeleri kazanmayı amaçladığının savunan Döngel, "Yani bu işin özünde mali ve siyasi rant elde etme amacı vardır." görüşünü savundu.

Hükümetin Büyükşehir Belediye Kanunu'nda yaptığı düzenlemeyle 13 ili daha büyükşehir yapma hazırlığında olduğunu aktaran Döngel, "Ancak uygulamada, yerel yönetimler yasasında yer alan kriterlere uygun hareket etmemektedir. Yasanın 4. maddesi açıktır. Büyükşehir yapılacak bir ilin nüfusu 750 bin olacak, coğrafi şartları uygun olacak ve ekonomik gelişmişliğini tamamlamış olacak. Ama hükümet uygulamada sadece nüfusa dayalı olarak hareket etmektedir. Gelişmişlik bakımından Kocaeli ve İstanbul’un gelişmişliğini Anadolu’daki bazı gelişmemiş veya geliştirilmemiş illerimizle aynı kategoride değerlendiriyorlar. Bizce öngörülen kriterlerin yanında illerin yüzölçümleri ve yerleşim birimleri de dikkate alınmalıdır. BBP olarak biz, kanunlaştırılmak istenen yasayla Türkiye’deki idari yapının değiştirilmesine, belde ve köy kavramlarının yok edilmesine karşıyız." dedi.

Hüseyin Döngel, Başbakan’ın "BDP’li belediyeleri BDP’liler yönetmiyor PKK yönetiyor" dediği ve BDP’li belediyelerce ihaleler yoluyla PKK’ya para aktarıldığının bilindiği bir dönemde BDP güdümlü illere de büyükşehir statüsü verilmesine karşı olduklarını anlattı. Döngel, "Yeni yasayla büyükşehirlerin gelirleri üç kat artıyor ve büyükşehirlerin sınırları il mülki sınırları haline getiriliyor. Böylece büyükşehirlerin mücavir alanları genişletiliyor, bütçeleri zenginleştiriliyor. Koca bir şehri bir belediye başkanına teslim ediyor. Bu durum kediye ciğer teslim etmektir. Kandile gidecek mali desteğin artması demektir. Biz bunu asla kabul edemeyiz. Bu durum ne bölge halkının ne de tüm milletimizin hayrına olacaktır. Bizce bu yasayla hükümet, kırsal alan oylarıyla kazanamadığı belediyeleri kazanmak, yeni mücavir alanlar üzerinden de gelir elde etmek istiyor. Yani bu işin özünde mali ve siyasi rant elde etme amacı vardır. Bu yasayla bölgesel merkezi yapılar oluşturulur." diye konuştu.

Bu yasa yürürlüğe bu haliyle girer ve yasalaşırsa, KCK’nın sözde hukuk komitesinin bir nevi isteklerinin yerine getirilmiş olacağını ileri süren Döngel, şu endişelerini dile getirdi: "Fiilen özerk Kürt şehirleri kurulmuş olur. Onlar da AB belediyeler yasasının Türkiye tarafından kabulünü istemiyorlar mıydı? Yani mali, güvenlik, sağlık, eğitim gibi alanlarda belediyelerin yetkili kılınmasını ve güçlendirilmesini istiyorlardı. Hükümet yasanın hep olumlu yönlerini dile getirerek milletin gözünü boyarken, yasanın oluşturacağı sıkıntılara hiç değinmemektedir. Bu doğru ve samimi bir yaklaşım değildir. Bu yasa mevcut haliyle asla yasalaşmamalıdır. Hükümet yasayla ilgili ya yeni bir düzenleme yapmalı ya da yasayı tamamen geri çekmelidir. Gerekirse halk oylamasına götürmelidir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler