İSTANBUL (İHA) - Soğuktan bebeklerin, çocukların, hamilelerin ve yaşlıların daha çabuk ve daha fazla etkilendikleri belirtilerek, nemli ve yetersiz giysilerin, bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı ve bazı akıl hastalıklarında çok düşük olmayan sıcaklıklarda bile hipotermi (donma) tablosu gelişebileceği bildirildi.
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Cemal Güvercin, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, dış ortam ısısının aşırı düşmesi ve buna karşılık vücudun normal sıcaklığını sürdürememesi sonucunda genel hipotermi tablosunun ortaya çıktığını kaydederek, "Hipotermi durumu, sistemik nörolojik bulgularla seyreden ve şoka giden bir tablodur" dedi.
Kişi nemli soğuğa (donma derecesine yakın) maruz kalıyorsa, 'soğuk çalması' ve 'siper ayağı' tabloları oluştuğunu vurgulayan Dr. Cemal Güvercin, "Yüzde, kulaklarda kol ve bacaklarda katı, soğuk ve beyaz bölgeler oluşur. 2-3 gün içerisinde bu bölgelerde 'bül' denen su toplamalar ve arkasından soyulmalar oluşur. Yüzeysel nemli soğuk yaralanmalarında, bir el veya sıcak bir cisim ile etkilenen bölge ısıtılmalıdır. Yaralanan kol ve ayak, dayanılabilecek sıcaklıkta su içine sokularak ısıtılmalıdır. His kaybı olduğu dikkate alınmalı, ancak derinin soyulmamasına özen gösterilmelidir. Vücudun geri kalan kısımları da ısıtılmalıdır. Sıcak içecekler, sıcak kuru giyecekler, hatta sıcak birine sarılmak bile vücudun ısınmasına yardım edecektir" diye konuştu.
SOĞUK ISIRMASI Dr. Güvercin, siper ayağı tablosunda ise el ve ayaklar başta olmak üzere tüm ekstremitelerin soluk, ödemli, nemli, soğuk ve uyuşuk olduğunu anlatarak, "Terlemede artış, ağrı, doku yumuşaması ve enfeksiyon da bulgulara eşlik edebilir" dedi.
'Soğuk ısırması'nın, kuru soğuğa maruz kalma durumunda ortaya çıktığını ifade eden Dr. Cemal Güvercin, "Yara bölgesi soğuk, sert, beyaz ve hissizdir. Yaralanma şiddetli ise yara yumuşak nemli gangrene veya siyah kabuklu kuru gangrene dönüşebilir" diye konuştu.
Dr. Güvercin, hipotermide, vücut merkez ısısının düşmesine bağlı olarak bilinç bulanıklığı, sersemleme, halüsinasyonlar, gerginlik, solunumda yavaşlama veya durma, kalp atımlarında yavaşlama ve son olarak da kalp durması görüldüğünü belirterek, "Giysi seçimi, korunmada çok önem taşır. Vücudu rüzgar ve nemden koruyacak giysiler seçilmeli ve hava çok soğuk görünmese bile kalın giysiler giyilmelidir. Eldiven ve çoraplar kuru olmalı ve ayağa kan dolaşımını engellemeyen yalıtımlı botlar giyilmelidir. Başın korunması çok önemlidir, çünkü ısı kaybının 1/3'ü baş kısmından olur. Yüksek kalorili gıdalar yenmeli, bol miktarda sıcak sıvı alınmalıdır. Soğuyan uyuşmaya başlayan bölgeler bir an önce ısıtılmalıdır" dedi.
Genel hipotermi durumunda acil müdahalenin şart olduğunu vurgulayan Dr. Cemal Güvercin, "Hastanın daha fazla ısı kaybetmesi önlenmeli, gerekiyorsa kalp-solunum desteği ve şok tedavisi yapılmalıdır. Hasta sürekli dışarıdan ısıtılmalı ve hayati bulguları izlenmelidir" diye konuştu.